Κοντά σε συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό κυβέρνηση και θεσμοί

Πολύ κοντά στη συμφωνία βρίσκεται η κυβέρνηση και οι θεσμοί για τον εξωδικαστικό μηχανισμό των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή που μετέχει στη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ίδια πηγή, αύριο το πρωί μετά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών αναμένεται να ανακοινωθεί συμφωνία για το θέμα αυτό. Σημειώνεται ότι η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που μετέχει στη διαπραγμάτευση, στη ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά θα περιλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο από 50.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός αφορά στη διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, προμηθευτές, κ.α. Σημειώνεται δε, ότι για να ενταχθούν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών τους. Αν οι πιστωτές δεν συναινέσουν στην ένταξη τότε η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν μπορεί να ενταχθεί στη διαδικασία.  

Για να καθίσει μία επιχείρηση με τους πιστωτές της στο ίδιο τραπέζι της διαπραγμάτευσης – αν είναι μεγάλου μεγέθους – θα λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένοι δείκτες (EBITDA, ο τζίρος, το ύψος των χρεών, ο κλάδος δραστηριότητας κλπ.), ενώ για τις μικρές θα υπάρχει επίσης ένα πλαίσιο που θα οριστεί μέσω της νομοθεσίας αλλά τους συγκεκριμένους δείκτες θα τους ορίζει η κάθε τράπεζα.

Το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο θα αφορά σε παλαιά χρέη επιχειρήσεων δηλαδή που είχαν βεβαιωθεί έως τον Σεπτέμβριο, έχει ισχύ περί τους 18 μήνες, ενώ οι πρώτες υποθέσεις θα ξεκινήσουν να εξετάζονται δύο με τρεις μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοθετήματος.

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των χρεών προς το Δημόσιο και κυρίως σε ότι αφορά τις οφειλές ΦΠΑ και ΦΜΥ η ίδια πηγή ανέφερε ότι εκτός κουρέματος, μένουν ΦΠΑ και ΦΜΥ που έχουν εισπραχθεί αλλά δεν έχουν αποδοθεί στο δημόσιο. Αντιθέτως ΦΠΑ και ΦΜΥ που δεν έχουν εισπραχθεί θα μπορούν να “κουρεύονται”.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των ποινικών ευθυνών, το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι στο προωθούμενο νομοσχέδιο θα υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για τη νομική κάλυψη των στελεχών που θα υπογράψουν τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρήσεων.

Τη διαδικασία θα διευθετούν οι 2500 δικαστικοί διαμεσολαβητές.

Σημειώνεται τέλος ότι η σημερινή συνάντηση για τα θέματα της απελευθέρωσης των αγορών και την υιοθέτησης της τρίτης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και όσων μετρων δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη από την πρώτη και τη δεύτερη εργαλειοθήκη, αναβλήθηκε και θα γίνει αύριο το πρωί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τσακαλώτος και Θεσμοί «τρέχουν» για συμφωνία έως τις 5 Δεκεμβρίου

O Νεφελούδης στον Realfm 97,8: Εμμονική ιδεοληψία του ΔΝΤ στα εργασιακά

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ