Ικανοποίηση και αισιοδοξία στην Αθήνα, μετά την επίσκεψη Ομπάμα

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Ικανοποίηση και αισιοδοξία επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη και εκφράζει την ικανοποίηση της τόσο για την αναφορά του Αμερικανού Προέδρου στην ανάγκη τερματισμού της λιτότητας και διευθέτησης του ελληνικού χρέους, όσο και για την αναγνώριση των προσπαθειών της κυβέρνησης στην οικονομία και το προσφυγικό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προχώρησε χθες σε έκτακτη ενημέρωση των δημοσιογράφων όπου χαρακτήρισε την επίσκεψη Ομπάμα «παγκόσμιο γεγονός» και εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης «για την αναγνώριση εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου, τόσο των προσπαθειών, όσο και των αποτελεσμάτων που έχει επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας».

Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση στέκεται «στις αναφορές του Αμερικανού Προέδρου στην λιτότητα αλλά και στην ανάγκη για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε σαφώς στις δημόσιες δηλώσεις του ότι η λιτότητα δεν μπορεί να οδηγήσει στην κοινωνική ευημερία, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη για μια αναπτυξιακή ατζέντα που θα δίνει έμφαση στην τόνωση της απασχόλησης».

Πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις, στις οποίες ο Πρόεδρος Ομπάμα έθεσε επιτακτικά ζήτημα τερματισμού της λιτότητας και ελάφρυνσης του χρέους και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει να παροτρύνει τους Ευρωπαίους Εταίρους να προχωρήσουν σε απομείωση του χρέους, στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδουν έμφαση, τόσο στη διαβεβαίωση του Αμερικανού Προέδρου, ότι θα θέσει το θέμα του χρέους στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ, αλλά και στην γενικότερη πολιτική συγκυρία, την οποία θεωρούν θετική για τις ελληνικές επιδιώξεις.

«Έχουμε, δηλαδή, πάρα πολύ καλές πιθανότητες πριν από το τέλος του χρόνου να έχουμε εξαιρετικά θετικές ειδήσεις σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε, ότι στην Ευρώπη «έχουν διαμορφωθεί συσχετισμοί οι οποίοι είναι άκρως ευνοϊκοί για τις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης».

«Αυτό το οποίο κρατάμε είναι την παραίνεση του Αμερικανού Προέδρου, έτσι ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και σύντομα να έχουμε μια καθαρή λύση για το ελληνικό χρέος» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η Αθήνα περιμένει από τον Πρόεδρο Ομπάμα να θέσει το θέμα του χρέους στο Βερολίνο, ακόμα σημαντικότερο θεωρεί ωστόσο, να λειτουργήσει έτσι ο Αμερικανός Πρόεδρος σε ότι αφορά τις συνομιλίες του στο Βερολίνο πάντως, στην κυβέρνηση δεν είναι υπεραισιόδοξοι, ο ίδιος ο Πρόεδρος Ομπάμα άλλωστε τους προειδοποίησε, πως δεν θα είναι εύκολο. 

Πάντως, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, πως υπάρχει μια σαφής αλλαγή στην αμερικανική θέση, σε σχέση με τις οικονομικές προτεραιότητες και αυτή εκφράστηκε από τον Πρόεδρο Ομπάμα στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Όπως υποστηρίζουν αυτές οι πηγές, ως τώρα οι Αμερικανοί προέτασσαν την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ελάφρυνση του χρέους, αυτή τη φορά όμως ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ξεκάθαρα πως οι μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν αρκούν και πως χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους, επισημαίνοντας μάλιστα πως τώρα είναι η ώρα για μια συμφωνία που θα κάνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και θα διευκολύνει την ανάπτυξη.

Πέρα από την στήριξη στο θέμα του χρέους, η ελληνική πλευρά «κρατάει» και την αναγνώριση των προσπαθειών της για την «ανθρωπιστική» και «αλληλέγγυα» διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

«Είναι ακριβώς αυτή η στάση της ελληνικής κυβέρνησης που έσωσε την αξιοπρέπεια της Ευρώπης θυμίζοντας ότι θεωρούμε ότι η επίσκεψη αποτέλεσε ένα παγκόσμιας σημασίας γεγονός πράγμα που επιβεβαιώνει και η κάλυψη της από τον ευρωπαϊκό και τον αμερικανικό τύπο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος που κατέληξε, ότι η επίσκεψη Ομπάμα επιβεβαιώνει «ότι η Ελλάδα έχει βγει πλέον από την απομόνωση της καταστροφικής πενταετίας 2010-2014 και μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην Ευρώπη».

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Ομπάμα ύμνησε την Ελλάδα – Η ιστορική ομιλία του – ΒΙΝΤΕΟ

Τζανακόπουλος: Πολύ πιθανόν να έχουμε καλές ειδήσεις για το χρέος πριν από το τέλος του έτους – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ