Τι θα πει ο Ομπάμα στην ομιλία του

Το όραμά του για τη δημοκρατία την ώρα της ανόδου του λαϊκισμού σε ολόκληρο τον κόσμο θα παρουσιάσει εν είδει πολιτικής παρακαταθήκης, ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την ομιλία του μετά την επίσκεψή του στην Ακρόπολη.

Απέναντι στην ενίσχυση της λαϊκιστικής ρητορικής, της δεξιάς, αλλά και της αριστεράς, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα εστιάσει στις απογοητεύσεις από τις οποίες αυτός ο λαϊκισμός τροφοδοτείται και θα ζητήσει να μην υποκύψουμε σε έναν «καπιταλισμό χωρίς ψυχή».

«Η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναστάτωσαν ζωές, συχνά κατά πολύ συγκεκριμένο τρόπο, οι άνθρωποι αναρωτιούνται για την εθνική τους ταυτότητα και τη θέση τους στον κόσμο», είπε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα.

Υιοθετώντας για πρώτη φορά από την εκλογή του Τραμπ αυστηρό τόνο, ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε χθες από την Αθήνα σφοδρή προειδοποίηση για την άνοδο του εθνικισμού, της εθνικής ταυτότητας, του τριμπαλισμού που κτίζεται γύρω από ένα «εμείς» και ένα «αυτοί».

Δεύτερος σταθμός της περιοδείας του στην Ευρώπη, η Γερμανία, όπου θα συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ, την «εγγύτερη εταίρο του καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του».

Εκεί, θα συμμετάσχει σε μία μίνι σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή εκτός της καγκελαρίου της Γερμανίας, των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιταλίας Τερέζα Μέι και Ματέο Ρέντσι και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Τη στιγμή που η Ευρώπη περνά μία κρίση εμπιστοσύνης και εν όψει σειράς κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων , ανάμεσα τους και οι γαλλικές προεδρικές εκλογές με πρωταγωνίστρια την Μαρίν Λεπέν, ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιδιώξει να τονίσει για μία ακόμη φορά την σημασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

«Ίσως χρειάζεστε κάποιος από έξω όπως εγώ να σας υπενθυμίσει την πρόοδο που έχετε σημειώσει», είχε πει κατά την τελευταία επίσκεψη στη Γερμανία, την άνοιξη στο Ανόβερο.

«Από αμερικανικής απόψεως, αυτό το ταξίδι αποτελεί επίσης αναγνώριση του εύθραυστου χαρακτήρα της Ευρώπης», τονίζει η Χέδερ Κόνλεϊ, του Center for Strategic and International Studies, ενώ θα θελήσει επίσης να καθησυχάσει τους συνομιλητές του για τον μέλλον των διατλαντικών σχέσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Το τετ α τετ και η θερμή χειραψία Μητσοτάκη-Ομπάμα – ΦΩΤΟ

Το ηχητικό ντοκουμέντο από την προσγείωση του Air Force 1 στην Αθήνα – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ