Παρέμβαση για το χρέος και σηματοδότηση συνέχειας

Του Βασίλη Σκουρή

Παρέμβαση του Μπάρακ Ομπάμα για την ανάγκη απομείωσης του ελληνικού χρέους αναμένει η ελληνική κυβέρνηση, τόσο με τις δηλώσεις του απερχόμενου πλανητάρχη στην Αθήνα, όσο και με τα όσα θα πει κατ’ ιδίαν πρωτίστως με την Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, επικρατεί ικανοποίηση από τις θέσεις που εξέφρασε ο Μπάρακ Ομπάμα με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», όχι μόνο για το θέμα του χρέους, αλλά και για το προσφυγικό και για το γεγονός ότι -εν αντιθέσει με την αντιπολίτευση στη χώρα- διαχωρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα από τις «λαϊκίστικες δυνάμεις».

Η Αθήνα, μάλιστα, φέρεται να ελπίζει πολλά και στη συνάντηση που θα έχει στο Βερολίνο ο Μπάρακ Ομπάμα πρωτίστως με την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τον Φρανσουά Ολάντ και την Τερέζα Μέι.

Κορυφαίοι υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμούν πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα ζητήσει από την Γερμανίδα Καγκελάριο, λόγω της αβεβαιότητας που προκύπτει από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και των επιπτώσεων που ενδέχεται να επιφέρει αυτή στην Ευρώπη που έχει μπροστά της, μεταξύ άλλων, εκλογές σε Άμστερνταμ, Παρίσι, Βερολίνο, πιθανόν δε και πολιτική αστάθεια στη Ρώμη, να εγκαταλείψει σκληρές πολιτικές, είτε αυτές αφορούν την οικονομία, είτε το προσφυγικό.

«Μπροστά σε αυτές τις αβεβαιότητες και προκειμένου να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση, η Ευρώπη θα πρέπει να κλείσει τα εσωτερικά της μέτωπα», εκτιμάται ότι θα είναι ένα από τα μηνύματα του απερχόμενου Πλανητάρχη.

Το τηλεφώνημα

Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη σημασία στη συνέχεια της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της χώρας μας και στην περιοχή μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, επικοινωνία που δεν έχει ακόμα αποφασιστεί εάν θα είναι πριν ή αμέσως μετά την επίσκεψη Ομπάμα και η οποία θα έχει ως στόχο να σηματοδοτηθεί η συνέχεια της πολιτικής των ΗΠΑ, τουλάχιστον ως προς τις γενικές γραμμές της.

Η παραμονή

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, έχει διαβεβαίωση από το επιτελείο Τραμπ στην Ουάσιγκτον ότι θα παραμείνει στην Αθήνα ο νέος Αμερικανός πρέσβης, γεγονός που, κατά τη διπλωματία, σηματοδοτεί τη συνέχεια της ακολουθούμενης πολιτικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την παραμονή του έχει ειδοποιηθεί και ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας.

Κυπριακό και προσφυγικό

Το Κυπριακό και το προσφυγικό είναι δύο ακόμα θέματα στα οποία το Μαξίμου αναμένει τη συνδρομή του Αμερικανού Προέδρου στις ελληνικές θέσεις, ενώ στην Αθήνα θα βρεθούν και Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, οι οποίοι την Τρίτη το βράδυ θα συναντηθούν με Έλληνες συναδέλφους τους.

Παρακαταθήκη

Πέραν των -μακροσκελών- δηλώσεών του με τον Αλέξη Τσίπα και της αντιφώνησης στο δείπνο του Προκόπη Παυλόπουλου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα στο ίδρυμα Νιάρχου (εκτός απροόπτου), την Τετάρτη.

Η ομιλία του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελεί και την παρακαταθήκη του μετά την -κατά κοινή ομολογία επιτυχημένη- οκταετή θητεία του στον Λευκό Οίκο.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Το μενού για τον Ομπάμα στο Προεδρικό δείπνο – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ