Τι θα αναφέρει η επιστολή Αχτσιόγλου στους δανειστές για τα εργασιακά

Τις τελευταίες πινελιές στο κείμενο που αναμένεται να σταλεί στους εκπροσώπους των δανειστών ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση βάζει η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, καθώς συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Εργασίας.

Το κείμενο, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Euro2day, θα περιλαμβάνει, όπως είχε δεσμευθεί ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά κύριο λόγο τα σημεία που διαφαίνεται κάποιο ψήγμα συμφωνίας, επισημαίνοντας βέβαια ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρά την αλλαγή παραμένει σταθερή στον στόχο για ενδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επικράτηση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων, εφόσον προβλέπονται καλύτεροι όροι.

Η διαπραγματευτική γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης στήνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω από τον σεβασμό των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων και κατά δεύτερο λόγο των διεθνών συμβάσεων, προκειμένου να αναχαιτιστεί η πίεση για τον ΟΜΕΔ αλλά και τους μισθούς των νέων.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, δεν αποκλείεται η αποδοχή -υπό προϋποθέσεις- της πρότασης των “Σοφών” για μειωμένο (όχι όμως και μηδενικό) ωράριο σε εργαζόμενους που κινδυνεύουν και ήδη εξετάζεται η δυνατότητα μερικής επιδότησης του μειωμένου ωραρίου, σε περίπτωση που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου της επιχείρησης.

Σημείο… ισορροπίας αναζητείται από την ελληνική πλευρά για το θέμα του κατώτατου μισθού, με τους δανειστές να επιμένουν ότι ο καθορισμός του πρέπει να παραμείνει στη δικαιοδοσία του κράτους, και μάλιστα με σημαντικές μειώσεις καθώς οι δανειστές κάνουν λόγο για «καθαρό» ποσό, απογυμνωμένο από προσαυξήσεις λόγω ωριμάνσεων (τριετίες).

Εφόσον απαιτηθεί κάποιου είδους ελιγμός, προκειμένου η αξιολόγηση να επιτευχθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, ειδικοί εκτιμούν ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να αφήσει εκτός το θέμα του κατώτατου μισθού, το οποίο άλλωστε μπορεί να αντιμετωπιστεί έως το τέλος του 2018.

Κυριαρχεί η ευελιξία

Οι συζητήσεις με τους δανειστές ξεκινούν την ώρα που στην πραγματική αγορά κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Είναι ενδεικτικά τα ευρήματα του συστήματος Εργάνη για τον μήνα Οκτώβριο, που έφεραν μαύρα σύννεφα πάνω από το υπουργείο Εργασίας.

Η μισθωτή απασχόληση μειώθηκε κατά 82.810 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας αρνητικό ρεκόρ 15ετίας, την ίδια στιγμή που 6 στις 10 νέες θέσεις εργασίας είναι πλέον με ευέλικτες και υποαμειβόμενες μορφές απασχόλησης. Το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων σε επίπεδο 10μήνου Ιανουάριος – Οκτώβριος 2016 παρέμεινε θετικό, με συνολικά 162.795 νέες θέσεις εργασίας, επίδοση που επίσης αποτελεί την υψηλότερη επίδοση από το 2001 έως σήμερα.

Όμως, η μειωμένη επίδοση του Οκτωβρίου παράλληλα με τη συνεχιζόμενη και ολοένα αυξανόμενη επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης έναντι της πλήρους και σταθερής εργασίας, κάθε άλλο παρά περιθώρια για εφησυχασμό ή πολύ περισσότερο για πανηγυρισμούς αφήνει στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Από το σύνολο των νέων προσλήψεων του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 61,68% αφορούσε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Αλλά και στο 10μηνο του τρέχοντος έτους, οι ευέλικτες μορφές επικρατούν, με τις προσλήψεις μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης να αφορούν το 54,22% των νέων θέσεων εργασίας, έναντι 45,78% που αφορούν θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων

Υπέρ της ευελιξίας στην αγορά εργασίας ως μηχανισμού που κατά κανόνα ενισχύει και τη δυνατότητα ενός παραγωγικού μοντέλου να αντιμετωπίσει μια κρίση, τάσσεται ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο του δελτίο, ζητώντας παράλληλα στους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ να μπει τέλος στις αυταπάτες. 

Καυτηριάζοντας την προσφυγή της ΓΣΕΕ κατά της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ο Σύνδεσμος αποδέχεται το δικαίωμα προσφυγής σε διεθνείς οργανισμούς, υποστηρίζει όμως ότι όταν αναζητά κανείς ηθικά ερείσματα σε τέτοιους οργανισμούς θα έπρεπε να επιδεικνύει και εποικοδομητική συνεισφορά στον διάλογο για τα αίτια των δεινών και για τις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν για να ξεπεράσουμε τα δεινά αυτά.

Για να συμπληρώσει ο ΣΕΒ, ότι η ΓΣΕΕ δεν είναι η μόνη που αρνείται τέτοια συζήτηση: πολλές άλλες ομάδες του πληθυσμού, οργανωμένες συντεχνίες, πολιτικά κόμματα και ποικίλοι σχηματισμοί που επέτυχαν στο παρελθόν προνόμια και πολιτική πελατεία, προτιμούν τον εύκολο καταγγελτικό λόγο, ευαγγελιζόμενοι την επιστροφή στο προ κρίσης status quo.

Να σημειωθεί ότι βασικός υπερασπιστής της ΓΣΕΕ στο Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν ο τότε υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος επικαλείται άλλωστε την “ευρωπαϊκή κανονικότητα” έναντι των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόστηκαν από το 2010 έως σήμερα στα εργασιακά.

Πηγή: Euro2day

Διαβάστε επίσης:

Στην τελική ευθεία η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για το χρέος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ