Απειλείται η στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Θυμάστε το περίφημο «7 προς 10» της αμερικανικής βοήθειας σε Ελλάδα και Τουρκία, το οποίο επί της ουσίας απεικόνιζε και τη στρατιωτική ισορροπία μεταξύ των δύο χωρών; Ξεχάστε το! Αν κάτι δεν αλλάξει σύντομα, η αεροπορική τουλάχιστον ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα είναι το 2020 στο «3 προς 10» και χωρίς καμία αμερικανική βοήθεια! Ο Ταγίπ Ερντογάν πληρώνει δισ. και εξοπλίζει την Τουρκία με ρυθμούς που τρομάζουν.

Ο κίνδυνος να υπάρξει πλήρης ανατροπή της όποιας στρατιωτικής ισορροπίας στο Αιγαίο δεν είναι πλέον πιθανός. Είναι υπαρκτός! Η τελευταία μαζική παραγγελία από την Τουρκία 24 «αόρατων» αμερικανικών αεροσκαφών F-35 έχει προκαλέσει συναγερμό στην Αθήνα. Η προοπτική να έχει στη διάθεσή της η Τουρκία από το 2018 έστω κι έναν αριθμό απ’ αυτά τα αεροσκάφη προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Η οποία, βέβαια, ήρθε με καθυστέρηση περίπου 20 χρόνων! Ηταν γνωστό σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών ότι η Τουρκία ήταν και παραμένει βεβαίως μια από τις χώρες που συμπαράγουν το νέο προϊόν της αεροναυπηγικής αμερικανικής βιομηχανίας. Καμία δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με κάποιο «αντίδοτο» και τώρα… τρέχουμε.

Η ανατροπή της ελληνοτουρκικής στρατιωτικής ισορροπίας στο Αιγαίο δεν αφορά μόνο την Πολεμική Αεροπορία, αλλά κυρίως αυτήν. Το «3 προς 10» είναι ισορροπία που προκύπτει από τη μελέτη επιτελών της Π.Α. και αφορά τα αεροσκάφη πρώτης γραμμής που θα διαθέτουν Ελλάδα και Τουρκία. Δηλαδή αεροσκάφη τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Πιο απλά, F-16 και Mirage 2000 για την Ελλάδα και F-16 και F-35 για την Τουρκία.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ REALNEWS

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Η Ευρώπη υποθάλπει την τρομοκρατία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ