Ερώτηση Μαριά στην Ευρωβουλή για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης

Γραπτή ερώτηση κατέθεσε την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στην Ευρωβουλή, ο Νότης Μαριάς, με την οποία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως μέλος της τρόικας, να αποδεχθεί τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Επιπλέον, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής ρωτά την Κομισιόν ποια μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα, καθώς και η αδυναμία θέρμανσης των Ελληνικών νοικοκυριών.

Ειδικότερα, στη του γραπτή ερώτησή, ο Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι «σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Απόδοσης Κτηρίων, η αδυναμία διατήρησης επαρκούς θέρμανσης στην Ελλάδα αφορά το 70% των νοικοκυριών όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στο 10.8%».

Στη συνέχεια τονίζει ότι «σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, το σύνολο των φόρων που επιβάλλονται στο πετρέλαιο θέρμανσης στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε ποσοστό 51,1% της λιανικής τιμής του όταν κατά μέσο όρο το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 32,1%».

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής αναφέρει «ότι παρά την αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης το 2016, το επίδομα θέρμανσης στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα θα παραμείνει το ίδιο με το 2015. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου κατά 20% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016 αναμένεται να επιδεινώσει την αδυναμία θέρμανσης των νοικοκυριών».

Και ο Μαριάς καταλήγει τονίζοντας ότι «όπως έχει αναγνωρίσει η Επιτροπή στην απάντηση που έδωσε στην Ερώτησή μας Ε-000827/2016, η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές που εφαρμόζονται στο πετρέλαιο θέρμανσης».

Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο ίδιος ο Μοσκοβισί σε προηγούμενη απάντησή του την 1η Αυγούστου σε ερώτηση του Νότη Μαριά ομολόγησε ότι ετησίως 11.000 πρόωροι θάνατοι στην Ελλάδα οφείλονται στην αιθαλομίχλη η οποία έχει προκληθεί στα χρόνια του μνημονίου λόγω του ακριβού πετρελαίου θέρμανσης που αναγκάζει τον φτωχοποιημένο Ελληνικό λαό να καίει ό,τι βρει προκειμένου να θερμανθεί τον χειμώνα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Απόδοσης Κτηρίων, η αδυναμία διατήρησης επαρκούς θέρμανσης στην Ελλάδα αφορά το 70% των νοικοκυριών όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται στο 10.8%.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, το σύνολο των φόρων που επιβάλλονται στο πετρέλαιο θέρμανσης στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε ποσοστό 51,1% της λιανικής τιμής του όταν κατά μέσο όρο το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 32,1%.

Σημειωτέων ότι παρά την αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης το 2016, το επίδομα θέρμανσης στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα θα παραμείνει το ίδιο με το 2015. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την αύξηση της λιανικής τιμής του πετρελαίου κατά 20% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2016 αναμένεται να επιδεινώσει την αδυναμία θέρμανσης των νοικοκυριών.

Όπως έχει αναγνωρίσει η Επιτροπή στην απάντηση που έδωσε στην Ερώτησή μας Ε-000827/2016, η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές που εφαρμόζονται στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ενόψει των παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

Εάν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί ως μέλος της τρόικα μειώσεις των ως άνω φορολογικών συντελεστών;

Ποια επιπλέον μέτρα προτίθεται να προτείνει προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα και ιδιαίτερα την αδυναμία θέρμανσης των νοικοκυριών.

Διαβάστε επίσης:

Λεβέντης: Ζητώ παραίτηση της κυβέρνησης – ΒΙΝΤΕΟ

Φάμελλος: Μήπως η ΝΔ έπεσε στην παγίδα που η ίδια έστησε;

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ