Ο Κακλαμάνης καταγγέλλει: Ο Σταθάκης αρνείται να καταθέσει τα έγγραφα για τα κόκκινα δάνεια

Αιχμές κατά του Γιώργου Σταθάκη, αφήνει ο Νικήτας Κακλαμάνης, με αφορμή την άρνησή, όπως λέει, του υπουργού Οικονομίας να καταθέσει την πρόταση της κυβέρνησης προς του δανειστές για τα κόκκινα δάνεια.

Σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος της βουλής και βουλευτής της ΝΔ είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για την αποκάλυψη της εφημερίδας “Αγοράς” που είχε φέρει στο φως επιστολή-βόμβα της Κομισιόν, στην οποία επισημαίνεται  ότι ήταν απόφαση της Αθήνας να μην νομοθετήσει το δικαίωμα του δανειολήπτη να υποβάλλει πρόταση εξαγοράς του δανείου του πριν καταλήξει στα funds. Στη συνέχεια είχε υποβάλει αίτηση κατάθεσης εγγράφων για το θέμα.

“Στις 5 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σε ερώτησή μου, για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds κι αν έχουν τη δυνατότητα οι Έλληνες δανειολήπτες να εξαγοράσουν το δάνειο τους -στη δευτερογενή αγορά- κατά προτεραιότητα έναντι των funds, σημείωνε: «Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον νόμο για την απελευθέρωση της πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα κατά προτεραιότητα στον δανειολήπτη να εξαγοράσει τη δανειακή του οφειλή, είχε γίνει από την ελληνική κυβέρνηση ρητά και μάλιστα εγγράφως αλλά απορρίφθηκε από τους δανειστές ύστερα από διαδοχικές συζητήσεις».

Η απάντηση του κ. Σταθάκη ουσιαστικά διέψευδε σχετικές επιστολές του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Μάρτιν Σουλτς, στις οποίες τόνιζαν, ότι κανένας από τους δανειστές της χώρας δεν έθεσε ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση του δανεισμού την πώληση των δανείων των Ελλήνων πολιτών μόνο σε ξένα funds και πως «Οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία της σύνταξης, τόσο της αρχικής, όσο και της αναθεωρημένης έκδοσης του νόμου 4354/2015…». Του νόμου, δηλαδή, που έδινε προτεραιότητα στα funds να εξαγοράσουν τα ελληνικά «κόκκινα» δάνεια” τονίζει ο κ. Κακλαμάνης σε δήλωσή του.

“Επειδή οι δύο απαντήσεις ήταν αντικρουόμενες και δεν προέκυπτε ποια πλευρά έλεγε την αλήθεια, στις 6 Οκτωβρίου, ζήτησα από τον κ. Σταθάκη να καταθέσει στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα, προκειμένου να «πέσει φως» στην υπόθεση.

Στις 24 Οκτωβρίου, ο κ. Σταθάκης μου απάντησε, ότι δεν μπορεί να μου… απαντήσει.

 Η δικαιολογία του ήταν, πως «τα κείμενα που ανταλλάσσονται με τους θεσμούς κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης δεν κοινοποιούνται, καθώς δεν αποτελούν δημόσια έγγραφα, σύμφωνα με τον ν. 2690/1999».

Επειδή το θέμα είναι μείζονος σημασίας για εκατομμύρια Έλληνες, για να «παίζει» κάποιος με τις λέξεις και τους νόμους, ο κ. Σταθάκης οφείλει να σταματήσει να κρύβεται και να απαντήσει ξεκάθαρα, όπως επιβάλλει ο κανονισμός της Βουλής (άρθρο 133).

Σε διαφορετική περίπτωση, να μας εξηγήσει σε ποιο ακριβώς άρθρο (αν υπάρχει) του ν.2690/1999 αναφέρεται πως δεν έχει δικαίωμα να προσκομίσει τα αιτούμενα, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έγγραφα. Αλλιώς, ο καθένας έχει το δικαίωμα να σκέπτεται, ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας»…” επισημαίνει ο κ. Κακλαμάνης. 

 

Δείτε εδώ την απάντηση του κ. Σταθάκη

 

Διαβάστε επίσης

Ο Κακλαμάνης ζητά από τον Σταθάκη τα έγγραφα προς τους δανειστές για τα κόκκινα δάνεια

Επίκαιρη ερώτηση του Κακλαμάνη για την αποκάλυψη της εφημερίδας «Αγορά»

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ