Μήνυμα εθνικής ομοψυχίας από τον Καραμανλή

Της Χριστίνας Κοραή

Μηνύματα «εθνικής ομοψυχίας» με πολλαπλούς αποδέκτες, τα οποία έχουν αναφορά τόσο στην πολιτική διαχείριση της οικονομικής κρίσης όσο και στις προκλητικές συμπεριφορές γειτόνων που δεν διστάζουν να αμφισβητήσουν ακόμη και διεθνείς συνθήκες (Ερντογάν, Σκοπιανοί, Αλβανοί κ.λπ.), στέλνει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Η μελέτη και η κατανόηση του παρελθόντος είναι «η ασφαλέστερη οδός για την αποφυγή της επανάληψης λαθών που οδηγούν σε καταστροφές», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός στον πρόλογο του βιβλίου «Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908, Από τις εφημερίδες της εποχής», του βουλευτή της Ν.Δ. και δημοσιογράφου Κώστα Γκιουλέκα. «Αναδεικνύει όμως η Ιστορία και άλλο ένα δίδαγμα», επισημαίνει. «Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης, ισχυρής πολιτικής βούλησης και ομοψυχίας σ’ έναν δύσκολο και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο».

«Πέρα από την αναβίωση του χθες, το βιβλίο του Κώστα Γκιουλέκα μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε έναν διαχρονικό, καθολικής ισχύος νόμο της Ιστορίας», αναφέρει ο Κ. Καραμανλής. «Η μελέτη και η κατανόηση του παρελθόντος είναι η ασφαλέστερη οδός για ένα καλύτερο και πιο ειρηνικό μέλλον. Για την αποφυγή της επανάληψης λαθών που οδηγούν σε καταστροφές. 

Για την καταδίκη πρακτικών που πάντα και παντού οδηγούν σε περιπέτειες. Το δίδαγμα αυτό της Ιστορίας είναι πάντα επίκαιρο. Πολύ περισσότερο σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, διεθνούς αναστάτωσης και γεωπολιτικής αστάθειας. Και αφορά βεβαίως όλες τις ηγεσίες, κατά μείζονα λόγο όμως εκείνες που ρέπουν στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, που υποθάλπουν ανιστόρητους αλυτρωτισμούς που εγείρουν αβάσιμες διεκδικήσεις». 

Ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ακόμη ότι «η προσπάθεια για ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη με όλους τους λαούς είναι ύψιστο καθήκον και κριτήριο υπευθυνότητας ηγεσιών και πολιτών. Υπέρτατο όμως χρέος είναι η προάσπιση εθνικών συμφερόντων», τονίζει. Θεωρεί τον Μακεδονικό Αγώνα ως ένα από τα «πιο σημαντικά επιτεύγματα του έθνους». 

Είναι εγγονός του Μακεδονομάχου δασκάλου Γεώργιου Καραμανλή που έκανε αιχμάλωτος στη Βουλγαρία, γεγονός που σημάδεψε τον πρώην πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Με στόχο να εξαλειφθούν οι όποιες βλέψεις της Βουλγαρίας για την Ελλάδα, έθεσε ως προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής τη δημιουργία καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και έκτισε και στενές προσωπικές πολιτικές σχέσεις με τον Ζίφκοφ. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Όταν γίνουμε κυβέρνηση τα σύνορα θα φυλαχτούν – ΒΙΝΤΕΟ

Την Πέμπτη στο Άγιον Όρος ο Μητσοτάκης – Θα διανυκτερεύσει στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας

Νέα επίθεση της Κωνσταντοπούλου στον Τσίπρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ