Τσίπρας: Δεσμευτική για την κυβέρνηση η απόφαση του ΣτΕ, όμως δεν θα σωπάσουμε – ΒΙΝΤΕΟ

Με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικά θέματα την εκλογή γραμματέα της Κ.Ε. και την εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας.

“Είμαστε σε μια περίοδο δύσκολη γεμάτη προκλήσεις με μια σειρά ανοικτά μέτωπα για την κοινωνία τους εργαζόμενους, τη νεολαία και την Αριστερά και απαιτείται μια σειρά από μάχες που η έκβασή τους θα κρίνει την πορεία της χώρας τον 21ο αιώνα και τη θέση της Αριστεράς στο πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε στην Ελλάδα και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Σε αυτές τις μεγάλες μάχες πρέπει να βγούμε νικητές” τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:  “Στόχος μας διαρκής είναι να αφήσουμε ένα βαθύ αριστερό ίχνος, ένα προοδευτικό αποτύπωμα στις ίδιες τις δομές της ελληνικής κοινωνίας”.

Όπως είπε,  η Κεντρική Επιτροπή που προέκυψε από το συνέδριο, “επιβεβαίωσε την πολιτική μας επιλογή να μην υποχωρήσουμε μπροστά στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και την οικονομική ολιγαρχία και τη δέσμευσή μας προς τον ελληνικό λαό να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αντιπαρατεθούμε με τη διαπλοκή και τη διαφθορά”. 

“Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και οι συνέταιροί του δίνουν έναν λυσσαλέο αγώνα εναντίον μας. Παίζουν την τρίτη πράξη της λεγόμενης αριστερής παρένθεσης. Ξέρουν οι αντίπαλοί μας ότι είναι και η τελευταία.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση, λέγοντας πως  η χώρα πρέπει το συντομότερο δυνατό να απαλλαγεί από το καθεστώς της σκληρής επιτροπείας.

“Στη διαπραγμάτευση, βρισκόμαστε στη φάση που πρέπει να προχωρήσουμε σε όσα προβλέπει η 2η αξιολόγηση, που στον πυρήνα της έχει τα εργασιακά. Όμως ταυτόχρονα –και αυτό είναι ίσως το πιο ουσιώδες που προβλέπει η συμφωνία– οφείλουν να παρθούν οριστικές αποφάσεις για το χρέος” επεσήμανε και είπε πως από την πλευρά της η Ελλάδα έχει πράξει τα δέοντα και πλέον η δέσμευση που προβλέπεται στη συμφωνία του 2015 για το χρέος πρέπει να δώσει τη θέση της στην υλοποίηση.

“Η Ελλάδα δικαιούται, περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης το συντομότερο δυνατόν, να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Για την ένταξη οι όροι είναι σαφείς: Να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος στα πλαίσια των αποφάσεων του Eurogroup, ταυτόχρονα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης” τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Αναρωτιέμαι στο θέμα αυτό ποια είναι η στάση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ο οποίος όταν ήταν στη κυβέρνηση είχε την άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για το χρέος, δηλαδή ότι είναι βιώσιμο και δεν χρειάζονται μέτρα παρά μόνο πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Τώρα που είναι στην αντιπολίτευση υιοθετεί την άποψη του ΔΝΤ, ότι πιθανώς πρέπει να ανταλλάξουμε τη μείωση των πλεονασμάτων στο μέλλον με ακόμη περισσότερα μέτρα υιοθετώντας την άποψη ορισμένων εταίρων ότι το χρέος αποτελεί μοχλό εκβιασμού για την επιβολή προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα.

Αυτή είναι λοιπόν η θέση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά, πως χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την κρίση, να μην έχει αυταπάτες για το τι θα συνέβαινε στη χώρα δίχως τη πολιτική αλλαγή του 2015 και κυρίως να μην ξεχνά τι θα συνέβαινε τώρα αν τη κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος την έκαναν οι ομοϊδεάτες του κ. Σόιμπλε” συνέχισε ο κ. Τσίπρας. 

“Τι θα γινόταν αν η διαπραγμάτευση για τις εργασιακές σχέσεις διεξάγονταν από τους ακραίους νεοφιλελεύθερους της ΝΔ. Ο δικός μας σχεδιασμός βρίσκεται στην υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, με προϋπόθεση την προστασία της εργασίας. Με βάση αυτή τη λογική, θα πρέπει να μπει ένα τέλος στην υπό-αμειβόμενη εργασία, στην αδήλωτη εργασία και στο διαρκή φόβο της απόλυσης. Το σημαντικότερο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που είναι η βάση της προστασίας των εργαζομένων. Με αυτή την αρχή προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις, εντείνοντας παράλληλα και τη δουλειά στο κομμάτι της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας” πρόσθεσε.

Για τις τηλεοπτικές άδειες

“Το μεγαλύτερο μέτωπο στη μάχη κατά της διαπλοκής είναι το μέτωπο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το οποίο αφορά την ίδια την υπεράσπιση της Δημοκρατίας κράτους δικαίου”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη ότι, από την πρώτη στιγμή, όπως είπε, επιχείρησε να μποϋκοτάρει με απώτερο στόχο να μη γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, “αλλάζοντας τη θέση του κόμματός του και εξαργυρώνοντας γραμμάτια της εκλογής του”.

“Είναι ακραία ειρωνικό, αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, που έχουν καταστρώσει μαζί με οργανωμένα συμφέροντα ένα όργιο παρεμβάσεων και τρομοκράτησης των δικαστών, να μας ασκούν κριτική” είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι “το πραγματικό διακύβευμα είναι αν σ’ αυτό τον τόπο θα αποφασίζει το κοινοβούλιο και η εκλεγμένη κυβέρνηση ή τα οικονομικά συμφέροντα. Όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ δεσμευτική για την ελληνική κυβέρνηση”.

“Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να σωπαίνει. Υποχρεούμαστε να έχουμε άποψη και δεν θα σωπάσουμε: Το καθεστώς μη αδειοδότησης όπως κατ’ επανάληψη έχει κρίνει το ίδιο το ΣτΕ είναι αντισυνταγματικό” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ κλείνοντας την ομιλία του είπε “η μάχη για να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο είναι η μάχη μιας παράταξης και όχι ενός υπουργού”.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Εκλογές – βαρόμετρο σήμερα για νέα πολιτική γραμματεία στον ΣΥΡΙΖΑ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ