Βορίδης: Οι πολιτικές δυνάμεις είναι ενιαίες στο θέμα του χρέους

Στη διαφωνία των δανειστών σχετικά με το θέμα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

«Νομίζω ότι η γενική εκτίμηση είναι ότι το ΔΝΤ παραμένει στη θέση του» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «μη βάζοντας χρήματα αποκτά έναν τεχνικό ρόλο».

Και συνέχισε λέγοντας ο κ. Βορίδης: «Η θέση τους είναι σαφής, και θεωρώ ότι είναι και η σωστή. Πρέπει να υπάρξει απομείωση του χρέους προκειμένου να συζητάμε για τη δυνατότητα εξόδου στις αγορές. Αλλιώς, χωρίς την απομείωση του χρέους, αυτό σημαίνει ένα πολύ μεγάλο μεταρρυθμιστικό βάρος και δημοσιονομικό βάρος, το οποίο μεταφέρεται στην Ελλάδα. Νομίζω ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να συζητήσει –κι όταν λέω Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό τον κεντρικό ρόλο παίζει η Γερμανία- δεν πρόκειται να συζητήσει κάτι τέτοιο, τουλάχιστον σε ουσιαστική κατεύθυνση πριν από τις γερμανικές εκλογές» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, και συμπλήρωσε:

«Να πω και την επιφύλαξή μου, δεν είμαι και βέβαιος ότι οι γερμανικές εκλογές θα πάνε στην κατεύθυνση που ενδεχομένως θα θέλαμε. Νομίζω ότι αναπτύσσονται δυνάμεις στη Γερμανία, οι οποίες είναι εξαιρετικά κριτικές για το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας, έως απολύτως αρνητικές και ενδεχομένως ο συσχετισμός της επόμενης μέρας, να είναι αρκετά δυσκολότερος από αυτόν που έχουμε σήμερα».

Ερωτηθείς, αν δεν θα έπρεπε να υπάρξει μία ευρύτερη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για το θέμα του χρέους, ο κ. Βορίδης απάντησε:

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο θέμα του χρέους. Νομίζω ότι εκεί οι πολιτικές δυνάμεις ενιαίες είναι. Προσπαθούν όλοι να έχουν την καλύτερη δυνατή διαχείριση του χρέους».

Ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της ΝΔ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα που έχει ανακύψει με τη συζήτηση για παράταση των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών πέραν των 67 ετών, καθώς και σε αυτό για τα μισθολογικά των δικαστών.

«Νομίζω εκεί ο κ. Τσίπρας –τι να πω- βιάστηκε, κατελήφθη εξαπίνης, δεν ήξερε το θέμα, δεν ήξερε το Σύνταγμα; Εάν δεσμεύτηκε ότι πρόκειται να αλλάξει τα συνταξιοδοτικά όρια των δικαστών, αυτά προβλέπονται ρητώς από το Σύνταγμα. Είναι για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς το 67ο έτος, το οποίο για να μην υπάρχουν ανοιχτές ερμηνείες και πολλές συζητήσεις, χρησιμοποιείται η λέξη υποχρεωτικά αποχωρούν από την υπηρεσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Μάκης Βορίδης.

Και πρόσθεσε: «Άρα λοιπόν για να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση πρέπει να συνδεθεί με τη συνταγματική αναθεώρηση. Συνταγματική αναθεώρηση, απλώς λέω, δεν μπορεί να γίνει από την παρούσα Βουλή. Αν κριθεί αναθεωρητέο το συγκεκριμένο άρθρο πρέπει να αλλάξει από την επόμενη Βουλή και στην επόμενη Βουλή θα πρέπει να συγκεντρώσει 180 το αναθεωρητέο άρθρο και είναι δεδομένο ότι η ΝΔ δεν συμφωνεί σε αυτό. Άρα όλη αυτή η συζήτηση θεωρώ ότι ανοίγει και κλείνει με πολύ γρήγορο τρόπο, κυρίως με την ευθύνη του πρωθυπουργού που δεν ήταν έτοιμος να προσεγγίσει το ζήτημα αυτό».

Μιλώντας για το μισθολογικό ζήτημα των δικαστικών λειτουργών ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε: «Νομίζω ότι υπάρχουν θεσμικά όργανα για να ανοίξουν αυτή τη συζήτηση, αυτά είναι οι συνδικαλιστικές ενώσεις των δικαστών, ουσιαστικά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που είναι αρμόδια για να θέσει αυτά τα θέματα. Αντιλαμβάνομαι ότι έχουν θεσμικό χαρακτήρα, οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων, γιατί συνδέονται με την αξιοπρέπεια του δικαστή. Δεν θα πω εγώ ότι είναι κανένα μέγιστο ατόπημα να πάνε οι πρόεδροι και να πούνε εμείς θέλουμε να συζητήσουμε και αυτά τα θέματα, αλλά βεβαίως αυτά προφανώς ενώ τάσσομαι αναφανδόν υπέρ της διαφυλάξεως των μισθών των δικαστών και θεωρώ ότι πρέπει να έχουν πλήρη και επαρκή αμοιβή που να τους επιτρέπει να κάνουν τη δουλειά τους με αξιοπρέπεια και ανεπηρέαστοι, από την άλλη μεριά κανείς πρέπει να μιλάει και συγκεκριμένα μέσα στο δημοσιονομικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται».

Και συνέχισε ο κ. Βορίδης: «Επομένως θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση, δεν ξέρω τι ακριβώς εννοεί ο Πρωθυπουργός, αν έχει να πει κάτι. Απλώς θέλω να επισημάνω, γιατί ανοίγει τώρα που έχουμε όλη αυτή την οξύτητα; Στη δικαιοσύνη τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή: Είναι σε εκκρεμότητα αυτό που έχει γίνει με το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχει γίνει αυτή η περίεργη αναβολή. Από την άλλη μεριά η δικαιοσύνη βρίσκεται σε τρομερή αναστάτωση. Δικαστές διώκονται πειθαρχικά, ο υπουργός κάνει εφέσεις προκειμένου να τιμωρηθούν βαρύτερα. Εκλέγεται κάποιος προϊστάμενος στην Εισαγγελία Εφετών και επειδή έχει τιμωρηθεί μετά την έφεση του υπουργού εκπίπτει και πρέπει να εκλεγεί τώρα ένας άλλος. Άλλοι δικαστές έχουν μηνύσει δικαστές, ενώ δικαστές έχουν μηνύσει τον υπουργό για παρεμβάσεις.

Μιλάμε για τη χειρότερη κρίση η οποία έχει υπάρξει ποτέ στην ελληνική δικαιοσύνη και έχουμε και αυτή την εκκρεμότητα στο ΣτΕ που το ΣτΕ πρέπει ανεπηρέαστο να αποφασίσει για το ζήτημα αυτό των αδειών στα κανάλια. Και ξαφνικά ανοίγει η συζήτηση για μισθολογικά των δικαστών; Αυτό ήταν που έχουμε να συζητήσουμε τώρα για τη δικαιοσύνη; Επομένως αν εγώ σκεφτώ ότι μπαίνει σε ένα είδος συναλλαγής με το δικαστικό σώμα θα είμαι πολιτικά κακός; Δεν θα είμαι μέσα; Δεν θα εντοπίζω ένα ζήτημα εδώ. Νομίζω ότι η μεθόδευση που κάνει ο Πρωθυπουργός είναι περίπου προφανής, αλλά είναι τελείως υποτιμητική για τους δικαστές».

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ