Δραγασάκης: Το σύστημα της διαπλοκής και οι παθογένειες του παρελθόντος θα ξεριζωθούν

«Το πολιτικό μας σχέδιο εντάσσεται στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης, και βρίσκεται στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού, της σοσιαλφιλελεύθερης συναίνεσης και των πολιτικών της συντηρητικής εθνικής αναδίπλωσης», τόνισε απόψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών, ενόψει του επικειμένου συνεδρίου του κόμματος.

«Στην Ελλάδα έχουμε μάχη με τα κατεστημένα συμφέροντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εξαρτήσεις. Το σύστημα της διαπλοκής θα ξεριζωθεί» τόνισε ο κ. Δραγασάκης και σημείωσε ότι «οι βάσεις της μεταμνημονιακής Ελλάδας, θα τεθούν μέσα από την ανατροπή του παλιού και την ανάδειξη του νέου παραδείγματος διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση προχωρά, θα εξαντλήσει τη θητεία της το 2019 και θα διεκδικήσει την τετραετία για τη διαμόρφωση της νέας μεταμνημονιακής Ελλάδας».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξαπέλυσε επίθεση στην Νέα Δημοκρατία και την κατηγόρησε ότι «επί έναν και πλέον χρόνο επιδίδεται σε καταστροφολογία», η οποία, όπως ανέφερε, «έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες».

«Ο κ. Μητσοτάκης, διαπλεκόμενοι καναλάρχες και κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες ως μακάβρια χορωδία, προσπαθούν να δημιουργήσουν εικόνα καταστροφής» είπε χαρακτηριστικά.

«Τα γεγονότα τους διαψεύδουν, ενώ επιβεβαιώνονται οι δικές μας εκτιμήσεις, ακόμη και από εκεί που δεν το περίμεναν, όπως το ΔΝΤ», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Η πτωτική πορεία της χώρας έχει σταματήσει και οι στόχοι εκπληρώνονται. Η οικονομία είναι σε φάση σχετικής σταθεροποίησης και μπαίνει σε φάση ανάκαμψης που θα επιταχυνθεί. Η ανεργία βαθμιαία μειώνεται. Στόχος μας είναι να βγούμε στις αγορές έως το 2017, να πετύχουμε μια θετική συμφωνία στο θέμα του χρέους, και στα εργασιακά να εξασφαλίσουμε την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, που θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μισθολογικές αυξήσεις, οι οποίες μαζί με τις επενδύσεις θα οδηγήσουν την οικονομία σε ανάκαμψη και την χώρα στην ανάπτυξη. Επιδιώκουμε τη μείωση και την ανακατανομή των φορολογικών βαρών και την στήριξη του κοινωνικού κράτους», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προανήγγειλε επίσης και την κατάθεση στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου, σχεδίου νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Συνεχίζοντας, μίλησε για την αναγκαιότητα μεγάλων θεσμικών μεταρρυθμίσεων, όπως είναι το άνοιγμα της συζήτησης για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και η θωράκιση της κοινωνίας κατά της διαφθοράς.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «θέλουμε να είμαστε συνεπείς, σεβόμαστε και υλοποιούμε τις συμφωνίες μας, αλλά δεν το κάνουμε στα τυφλά και εξαντλούμε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης».

«Ορισμένοι έχουν μια νεοαποικιακή λογική, αλλά υπάρχουν και δυνάμεις που αναγνωρίζουν το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής, θέλουν να θέσουν ένα τέρμα στη λιτότητα και επιδιώκουν έναν άλλο δρόμο στην Ευρώπη. Σήμερα υπάρχουν δυνατότητες συμμαχιών στην Ευρώπη. Η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος της Αθήνας το καταδεικνύει» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης και τόνισε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ το ισχυριζόμασταν χρόνια. Υπάρχει σήμερα κάποιος που να ισχυρίζεται στα σοβαρά ότι η Ευρώπη δεν χρειάζεται ν’ αλλάξει;».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι υπάρχει και ένα μπλοκ εγχωρίων συμφερόντων που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι κατά της επιχειρηματικότητας.

«Στηρίζουμε έμπρακτα την κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, όμως το σύστημα της διαπλοκής και παθογένειες του παρελθόντος θα ξεριζωθεί, γιατί αυτή είναι η εντολή που πήραμε από τον ελληνικό λαό. Δεν θα ανεχθούμε χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Σήμερα και ο πλέον δύσπιστος αντιλαμβάνεται, ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέση εξάρτησης με κανένα σύστημα συμφερόντων. Επιδιώκουμε ένα σύστημα χωρίς «δικούς μας», αλλά με επίκεντρο το δημόσιο συμφέρον. Αντίθετα, η ΝΔ είναι σε μια σχέση ταύτισης με ομάδες συμφερόντων που βρίσκονται στον πυρήνα της διαπλοκής, και έδωσε συνειδητά μάχη υπέρ του παλιού καθεστώτος και των συμφερόντων του στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών Σε αυτή τη μάχη με τα κατεστημένα συμφέροντα, η ΝΔ και μέρος της αντιπολίτευσης εμφανίζονται ως υπερασπιστές των συμφερόντων αυτών» τόνισε ο κ. Δραγασάκης και κατέληξε: «Από μια μικρή μαγιά φτιάξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεχίζουμε για να ενισχύσουμε δεσμούς με την κοινωνία, και να διευρύνουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Δραγασάκης: Θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε τις αντοχές της κοινωνίας

Τσίπρας: Θα απογοητευτούν οικτρά όσοι προσεύχονται καθημερινώς για την ενεργοποίηση του “κόφτη”

Δραγασάκης: Πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει γρήγορα η διαπραγμάτευση

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ