Απάντηση Τσίπρα στις δηλώσεις Ερντογάν – ΒΙΝΤΕΟ

Της Αλεξίας Τασούλη

Απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να δώσει εντός της ημέρας, κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για τις πρωτοφανείς δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, με τις οποίες ζήτησε επί της ουσίας την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν ότι ο Ερντογάν απευθυνόταν χτες σε ένα ακροατήριο με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, άρα η ομιλία ήταν κυρίως για εσωτερική κατανάλωση και στόχος του ήταν να τον ακούσουν οι κεμαλιστές.

Γι’ αυτό και εκμεταλλεύτηκε την αφορμή που του έδωσε η 93η επέτειος από την υπογραφή της συνθήκης την οποία υπέγραψε ο Κεμάλ Ατατούρκ το 1923.

Δεν έκρυβαν ωστόσο την ενόχλησή τους για τις δηλώσεις αυτές, καθώς για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία ένας πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τη διαφωνία του για τη συνθήκη της Λωζάννης, στην οποία η Τουρκία δεν έδωσε κανένα νησί του Αιγαίου στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη ομιλία του Ερντογάν είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της προεδρίας της τουρκικής δημοκρατίας.

Η χρονική συγκυρία πάντως αυτής της τοποθέτησης επί των ελληνοτουρκικών προκαλεί ερωτήματα καθώς η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη Νεα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα είχε πάει καλά όπως έλεγαν και οι δύο πλευρές. Το Κυπριακό επίσης έχει μπει σε μια πολύ λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί πολύ στενά όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Οποιαδήποτε επιδείνωση ή πρόκληση από την Τουρκία στα ελληνοτουρκικά εκ των πραγμάτων επηρεάζει και το κλίμα στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Δυσαρέσκεια υπήρξε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι το υπουργείο εξωτερικών επέλεξε να απαντήσει με διαρροή αποφεύγοντας να βάλει στη θέση του τον Ερντογάν μόλις έγινε γνωστό το επίμαχο απόσπασμα της ομιλίας του.

Η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για “θλιβερό ερασιτεχνισμό” για το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να απαντήσει μέσω “διπλωματικών πηγών” για μια τόσο σοβαρή επίσημη τοποθέτηση.

Οι διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι “η συνθήκη της Λωζάννης και όλο το διεθνές δίκαιο είναι όντως μια πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται”.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Η απάντηση της Αθήνας στην προκλητική αναφορά του Ερντογάν

Η δήλωση του Ερντογάν με την οποία αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ