Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Δεν είστε κατήγορος, αλλά απολογούμενος – ΒΙΝΤΕΟ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την Παιδεία.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός αφιέρωσε 20 λεπτά για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, για να προσθέσει: «Φαίνεται ότι ο λογογράφος σας έκανε λάθος και σας έδωσε την ομιλία προ τριών μηνών. Δεν έχετε ακούσει τίποτα το τελευταίο διάστημα για τις άδειες και για τον κ. Καλογρίτσα. Δεν έρχεστε ως κατήγορος στο θέμα της διαπλοκής, αλλά ως απολογούμενος.

Ο αρχηγός της ΝΔ, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι αναφέρθηκε περισσότερο στα θέματα της επικαιρότητας και της διαπλοκής και λιγότερο στα θέματα της Παιδείας. «Κύριε Τσίπρα ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα θέματα της Παιδείας και όχι πως θα ελέγξετε εσείς το τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να διχάσει ακόμη και στο θέμα της Παιδείας.

«Σκοπός δικός μας είναι να ενώσουμε» υπογράμμισε ο κ.Μητσοτάκης.

«Στην Παιδεία πετιέται στο καλάθι των αχρήστων το σημαντικότερο κεκτημένο: ότι μετατρέψαμε την παιδεία σε πλαίσιο συναίνεσης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας: «Όταν η ΝΔ ψήφισε το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου έκλεισε το πλαίσιο της αντιπαράθεσης στο συγκεκριμένο χώρο και έφερε την κοινή λογική. Είχαμε το θάρρος να κάνουμε αυτό που ήταν χρήσιμο για τον τόπο και όχι αναγκαστικά ωφέλιμο για το κόμμα.

«Σε λίγους μήνες γκρεμίστηκε ό,τι χτίστηκε», τόνισε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και συνέχισε, λέγοντας: «Η γνώση είναι το μόνο που βοηθά σε ένα κόσμο που αλλάζει κάθε στιγμή και η κυβέρνηση αναμοχλεύει τις πιο σκοτεινές πρακτικές άλλων εποχών».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «ο κ. Τσίπρας αναδείχτηκε ως καταληψίας, έτσι απέκτησε τις πρώτες του περγαμηνές, θύμισε. Δεν ξεχάσατε τίποτα απ’ όσα κάνατε και δεν μάθατε τίποτα. Ακούμε τα ίδια κλισέ συνθήματα: ελάχιστη προσπάθεια, πασπαλισμένα με καταλήψεις.

«Σε άλλους τομείς της οικονομίας εφαρμόζετε τα μνημόνια που υπογράψατε και κάνετε αλλαγές. Στην Παιδεία δεν κάνετε καμία προσπάθεια. Ο κ. Φίλης έχει όλα τα προσόντα για να ξηλώσει την αριστεία και την φιλομάθεια», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Για το θέμα των Θρησκευτικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανάγκη εξέλιξης του μαθήματος, ούτε η Εκκλησία. Αυτό πρέπει να γίνεται βάση μελέτης».

«Τα Θρησκευτικά ήταν αφορμή για να δρομολογήσετε μια τυφλή σύγκρουση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην επιστολή που έλαβε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όπως και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

«Σε αυτή λέει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν κρύβεται πίσω από το Σύνταγμα. Η σχέση της με τον λαό είναι ιστορική», δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ.

Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να απαντήσει στην επιστολή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε μια ακόμα τυφλή σύγκρουση, στηρίζοντας έναν υπουργό που προσβάλει βάναυσα την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το δίπτυχο της ΝΔ για την Παιδεία είναι «ελεύθερο σχολείο-αυτόνομο πανεπιστήμιο», ενώ δεσμεύθηκε για την επαναφορά των πρότυπων-πειραματικών σχολείων, αλλά και πρότυπων επαγγελματικών λυκείων σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει επιτέλους να σπάσει το ταμπού για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, πράγμα που έκαναν άλλες χώρες, όπως η Τουρκία και η Κύπρος.

Διάβασε μάλιστα απόσπασμα του Συντάγματος του 1864, που δεν απαγόρευε τη λειτουργία τους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε, κλείνοντας, ότι το κόμμα του θα ήταν πρόθυμο να συζητήσει και σήμερα τις αλλαγές, αλλά αυτό θα απαιτούσε ανοικτό πνεύμα, πράγμα που απουσιάζει παντελώς.

Δεσμεύθηκε, τέλος, ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ θα καταργήσει όλες τις αλλαγές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Παιδεία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε το περίγραμμα των θέσεων του κόμματος για την εκπαίδευση και μίλησε για την ανάγκη αυτονομίας, ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος των σχολείων και των πανεπιστημίων.

Αυτονομία χωρίς αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρξει, ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει:

«Πρέπει να γίνεται οργανωμένα και με όλες τις σύγχρονες υποδομές που έχουμε και δεν μπορεί να είναι προαιρετική και απογυμνωμένη από διορθωτικές παρεμβάσεις όπου εμφανίζονται ελλείψεις».

Αναφερόμενος στην προσχολική αγωγή, ο πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας σημείωσε ότι «οι ανισότητες διαμορφώνονται πολύ νωρίς. Γι’ αυτό κανένα παιδί επί ΝΔ δεν θα βρεθεί εκτός παιδικού σταθμού».

«Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές κάνουν τη διαφορά. Πρέπει να αναδείξουμε τον ρόλο του. Πρέπει να τους τιμούμε, να επιβραβεύουμε τους καλούς και να βελτιώνουμε όσους έχουν κενά», δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Για τα Δημοτικά, ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένας ενιαίος τύπος για όλους:

«Δάσκαλοι και καθηγητές πρέπει να επιλέγουν το βιβλίο που τους ταιριάζει μέσα από εγκεκριμένη λίστα, τόνισε και ανέδειξε την ανάγκη να επανέλθει ο επαγγελματικός προσανατολισμός.

Σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχουν πρότυπα λύκεια σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας και να σπάσουν τα στερεότυπα γύρω από την επαγγελματική εκπαίδευση που είναι «στιγματισμένη».

Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι αποδεκτό να είναι κάποιος απόφοιτος ξένου πανεπιστημίου που έχει παράρτημα στην Ελλάδα

Και δήλωσε: «Ως πότε θα ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση; Γιατί να μην μετατρέψουμε τη χώρα σε κέντρο πανεπιστημιακής μόρφωσης όπως η Κύπρος και η Τουρκία;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε μεγαλύτερη σύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με τα πανεπιστήμια και κίνητρα για συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και νεοφυών επιχειρήσεων και κίνητρα για δημιουργία clustrers.

Σχετικά με το θέμα των ιδιωτικών σχολείων, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αναρωτήθηκε:

«Είναι λογικό να μην μπορεί μια εταιρεία να αντικαταστήσει έναν εκπαιδευτικό που δεν αποδίδει; Γιατί αποκλείονται τα ιδιωτικά σχολεία από το να εφαρμόζουν ένα πιο διευρυμένο πρόγραμμα;

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για νομοσχέδιο-έκτρωμα σε ό,τι αφορά στα μεταπτυχιακά προγράμματα, καθώς πλήττεται η αυτονομία των πανεπιστημίων.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «τα χαμηλά δίδακτρα στα μεταπτυχιακά αφαιρούν πολύτιμους πόρους. Την αξία ενός μεταπτυχιακού την κρίνει η αγορά και όχι η κυβέρνηση με μετασοβιετικού τύπου αποφάσεις».

«Το δημόσιο σχολείο έχει σημαντικό ρόλο», τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας: «Η πολιτεία πρέπει να δίνει ίσες ευκαιρίες. Το πού θα φτάσει κάποιος εξαρτάται από το ταλέντο του και από την ίδια την τύχη».

«Η αριστεία είναι στάση ζωής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως «άριστος είναι κάθε νέος που προσπαθεί να βελτιώνεται».

«Η κυβέρνηση υιοθέτησε πάνω από 100 ρυθμίσεις που αποσάθρωσαν όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης», κατήγγειλε ο αρχηγός της ΝΔ και επικαλέστηκε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Εκπαίδευσης που καταγράφει υποχώρηση.

Ο κ.Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αλλεργία σε κάθε έννοια αξιολόγησης και όπως είπε, στα δημοτικά σχολεία υπονομεύτηκε το 35% των σχολείων με την κατάργηση του ενιαίου εκπαιδευτικού προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά στα γυμνάσια, αναφέρθηκε στην επαναφορά του 9,5 για την προαγωγή.

«Ο μόνος τρόπος να μην περάσεις την τάξη είναι να κάνεις αίτηση, μου είπε ένας καθηγητής», ανέφερε ο ίδιος.

Μάλιστα, κατηγόρησε το υπουργείο ότι επανέφερε τον συνδικαλισμό στην επιλογή στελεχών στην εκπαίδευση. Κριτήριο για τις επιλογές διευθυντών σχολικών μονάδων αποτελεί η ψηφοφορία στο σύνολο των διδασκόντων. Έτσι επιλέγεται, όχι ο καλύτερος, αλλά ο αρεστός.

«Ό,τι έχετε νομοθετήσει θα καταργηθεί τους πρώτους μήνες της δικής μας θητείας», ξεκαθάρισε στο τέλος της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ