Με μεσογειακή ατζέντα στην Μπρατισλάβα ο Τσίπρας

Με βάση την ατζέντα που υιοθέτησαν με τη Διακήρυξη των Αθηνών οι 7 ηγέτες των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή προσέρχεται ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας, ενώ, παράλληλα, θα προβάλει και δικές της θέσεις, ιδιαίτερα στα οικονομικά ζητήματα. 

Στην Σύνοδο της Αθήνας, που σκοπό είχε το συντονισμό των Μεσογειακών χωρών εν όψει της άτυπης Συνόδου της Μπρατισλάβας, η οποία ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς εκεί θα γίνει σήμερα η πρώτη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit, o Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει μια «κοινή και εποικοδομητική συμβολή στον κρίσιμο αυτό διάλογο που ξεκινάει για το μέλλον της ΕΕ» από τους 7 σημειώνοντας με έμφαση, πως «η σύνοδος στη Μπρατισλάβα πρέπει να είναι η απάντηση της δημοκρατικής Ευρώπης στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό». 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Διακήρυξη της Αθήνας θα αποτελέσει βάση για τις παρεμβάσεις όλων των χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ. Θετικά εξ’ άλλου αποτιμάται από την κυβέρνηση και η τοποθέτηση Γιούνκερ, που εκτιμά ότι συμβάλλει προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της συγκεκριμένης ατζέντας. 

Σημειώνεται, πως και στη Διακήρυξη των Αθηνών περιλαμβάνεται η πρόταση για διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του “πακέτου Γιούνκερ”, κάτι που ο ίδιος πρότεινε με την ομιλία του την Τετάρτη (620 δισ. έως το 2020) «για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού».

Στην Αθήνα τονίζουν, πως σε αντίθεση με στοχεύσεις και πρακτικές ομαδοποιήσεων εντός της ΕΕ που δεν λειτουργούν ενωτικά αλλά διχαστικά (σ.σ. όπως εκείνη των χωρών του “Βίζεγκραντ”), η πρόθεση όσων συναντήθηκαν στην Αθήνα, «είναι να λειτουργήσει η ατζέντα αυτή θετικά και όχι διχαστικά στην Ευρώπη». Αυτό επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, με την οποία συμφώνησαν από κοινού ότι η Σύνοδος της Μπρατισλάβας αποτελεί ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί μια θετική ατζέντα για την προοπτική και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επί της ουσίας η Αθήνα προσέρχεται στη Μπρατισλάβα με τις εξής θέσεις:

Σε ό,τι αφορά τον τομέα “Ασφάλεια- Άμυνα”, η κυβέρνηση θεωρεί ότι κάθε βήμα ενίσχυσης της άμυνας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και της εσωτερικής ασφάλειας, πρέπει να συνοδεύεται από μια ουσιαστική αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και του διεθνούς ρόλου της ΕΕ. Δηλαδή, να λειτουργήσει η ΕΕ ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου και να συμβάλλει θετικά στην διευθέτηση των περιφερειακών κρίσεων. 

Στο Προσφυγικό επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί η άποψη που υποστηρίζει την επίλυση του προσφυγικού στην βάση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη και της δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης. Και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ συνέκλινε προς αυτή την άποψη, μιλώντας για την ανάγκη για αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, προώθηση της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων, καθώς και τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της ΕΕ, συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά ζητήματα από την ελληνική πλευρά όσο και από ηγέτες άλλων χωρών, είναι ο διπλασιασμός του “πακέτου Γιούνκερ”, η μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη, η σύνδεση της ανάπτυξης με την κοινωνική συνοχή, η διέξοδος προς μια πιο κοινωνική Ευρώπη, με μέτρα για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

ΠΗΓΗ: Real.gr

Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ: Η Ευρώπη δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση και αυτό με πονάει

Μέρκελ: Η ΕΕ θα αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της

Ο Τσίπρας στην Μέρκελ: Σε θετική κατεύθυνση η διάσκεψη της Αθήνας

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ – Τι συζήτησαν

Πρόκληση για τη Μέρκελ η συμμετοχή του Ολάντ στη σύνοδο του Νότου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ