Πολιτική κόντρα για το χρέος με αφορμή τις δηλώσεις Δραγασάκη

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ προκάλεσαν οι αναφορές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ότι η διαδικασία απομείωσης του χρέους θα απαιτήσει χρόνο και δεν εξαντλείται το 2018 αλλά και η εκτίμησή του ότι θα χρειαστεί μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, καθώς και πολλοί δανειστές μας έχουν υψηλό χρέος. Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη διευθέτηση του ζητήματος.

Η ΝΔ αντέδρασε άμεσα στις δηλώσεις αυτές, σπεύδοντας να αναδείξει τις διαφορές ανάμεσα στις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Γιάννη Δραγασάκη: «Την περασμένη Κυριακή ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τη ρύθμιση του χρέους, υποστήριζε ότι “είμαστε πιο κοντά από ποτέ” και πρόσθετε ότι “δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα, που έχει κάνει τόσο σκληρή προσαρμογή”» σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ν.Δ και προσθέτει: «Ωστόσο ο Αντιπρόεδρος, μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής, υποστήριξε ότι “ακόμα και να έχουμε πολύ ευνοϊκά πράγματα, μιλάμε για μια εξ ορισμού διαδικασία, που πάει πέρα από το 2018, ενώ πρόσθεσε ότι «οι διαδικασίες μπορεί να είναι μακροχρόνιες, δηλαδή, δεν είναι βέβαιο ότι θα τελειώσει γρήγορα το θέμα του χρέους”».

Όπως αναφέρει η ΝΔ, «ο κ. Δραγασάκης ανέδειξε άλλο ένα από τα ψέματα του κ. Τσίπρα», ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση, πως «δεν διαθέτει την αξιοπιστία που απαιτεί η διαπραγμάτευση για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Οι δηλώσεις αυτές και η ανακοίνωση της ΝΔ προκάλεσαν αναστάτωση στην κυβέρνηση και δημιούργησαν ζήτημα. Εν τέλει πάντως, στη ΝΔ απάντησε ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος, με αιχμές για γαλάζια μονταζιέρα: «Εκείνο που ο Αντιπρόεδρος τόνισε με απόλυτη σαφήνεια είναι ότι διεκδικούμε άμεσα ευνοϊκή ρύθμιση για το χρέος, με βάση την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016. Αυτό, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε από την πάγια θέση μας, δηλαδή από την προσπάθεια να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο με άλλες χώρες, ώστε να προωθήσουμε ριζική και οριστική πανευρωπαϊκή λύση για το χρέος, τόσο το ελληνικό όσο και των άλλων κρατών», σημειώνεται στην ανακοίνωση της αντιπροεδρίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε στη συνέχεια στη δημοσιότητα, τις απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις του Γ. Δραγασάκη. Για το επίμαχο ζήτημα της χρονικής διάρκειας της διαπραγμάτευσης ο αντιπρόεδρος είπε στη Βουλή τα εξής: «… Έχουμε μια συμφωνία του Eurogroup που εξ ορισμού ορίζει τρεις χρόνους: Άμεσα μέτρα, μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα και μια συζήτηση για το πώς το χρέος θα καταστεί μακροχρόνια βιώσιμο. Δηλαδή, τι θα γίνει εάν σε δέκα χρόνια ανέβουν τα επιτόκια διεθνώς, τι θα συμβεί αν η οικονομία ξαναπέσει σε μια ύφεση, πώς θα κλειδώσουμε από τώρα βαθμούς σταθερότητας και ασφάλειας. Επομένως, ακόμα και να έρθουν πολύ ευνοϊκά τα πράγματα, μιλάμε για μια διαδικασία που εξ ορισμού πάει και πέρα από το 2018. Με αυτήν την έννοια, κύριε Πρόεδρε, θα πρότεινα να σκεφτείτε και το θέμα της διάρκειας της Επιτροπής, μήπως να μείνει ανοιχτός ο ορίζοντας. Μπορεί βέβαια να συμφωνήσει η Επιτροπή να κάνει ένα πόρισμα γι’ αυτό το σκοπό, αλλά το αντικείμενο της μπορεί να είναι διαρκέστερο…».

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Κρίσιμο 48ωρο για ασφαλιστικό και εργασιακά

Συνάντηση Τσίπρα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ