«Ευκαιρία να ξεκαθαρίσει η ατμόσφαιρα» λένε πηγές της Κομισιόν για τη συνάντηση με τον Μοσκοβισί

Ως μια «ευκαιρία να ξεκαθαρίσει η ατμόσφαιρα» και να ομαλοποιηθεί η πορεία προς την υλοποίηση των προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης που συνδέονται με την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζουν ευρωπαϊκές πηγές τη συνάντηση του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι.

Η συνάντηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εντάσσεται στο πλαίσιο των καθιερωμένων συνεχών επαφών της Επιτροπής με το οικονομικό επιτελείο και σε συνέχεια της επίσκεψης του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο.

Επιπλέον, ευρωπαϊκές πηγές σχολίαζουν ότι μερικά από τα 15 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης που θα «ξεκλειδώσουν» την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ αποδεικνύονται πιο δύσκολα από ό,τι εκτιμήθηκε αρχικά. Συγκεκριμένα, ανέφεραν τον ορισμό των μελών του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και τα ενεργειακά, θέματα τα οποία η Επιτροπή ανέμενε να έχουν προχωρήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σκοπός είναι, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, να εκταμιευτεί το συντομότερο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όσον αφορά το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ, ευρωπαϊκές πηγές επεσήμαναν ότι έχει επιβαρύνει σημαντικά το κλίμα μεταξύ των εταίρων και δεν βοηθά τη διαπραγμάτευση, διότι ξανανοίγει μια συζήτηση που κανείς δεν θέλει να ακούσει και δεν φέρνει κανέναν «σύμμαχο» στην Αθήνα.

Σχετικά με την προοπτική αναθεώρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι ο Πιέρ Μοσκοβισί είχε αποκλείσει ήδη κάτι τέτοιο από την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα και δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Απαιτούμε μέτρα για το χρέος και μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018

ΝΔ: Οι νέοι φόροι έχουν “γονατίσει” το ελληνικό νοικοκυριό

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ