Τα κείμενα προσυνεδριακού διαλόγου για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Τι διεγράφη από το καταστατικό

Στη δημοσιότητα δόθηκαν το κείμενο θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το δεύτερο συνέδριο, καθώς και το προτεινόμενο καταστατικό λειτουργίας του κόμματος.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από το προτεινόμενο καταστατικό, έχουν γίνει μια σειρά από διορθώσεις, με πολλές παραγράφους να διαγράφονται τελείως.

Για παράδειγμα, διαγράφονται οι παρακάτω παράγραφοι:

-“Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης του πολιτικού συστήματος της χώρας, σε μια περίοδο φυσικής απαξίωσης των ιστορικών κομμάτων, ακόμα και της ίδιας της έννοιας του κόμματος, της συλλογικής δράσης και της πολιτικής, φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πραγματι��ά νέο κόμμα. Νέο σε ιδέες, λειτουργία και πολιτική πρακτική, στον αντίποδα των αρχηγικών, συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας, ικανό να συντονίσει τις λαϊκές δυνάμεις της κοινωνίας στον κοινό αγώνα για την ανάσχεση της καταστροφής που συντελείται στη χώρα και στην κοινή, χειροπιαστή ελπίδα για την ανατροπή των κυρίαρχων καπιταλιστικών σχέσεων, την οργάνωση του κοινωνικού μετασχηματισμού και τη ριζική αναμόρφωση των παραγωγικών και καταναλωτικών προτύπων. Ο αγώνας για την ανατροπή της κοινωνικής καταστροφής που συντελείται στην πατρίδα μας, για την αναστροφή της πορείας σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση με την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος και τη συγκρότηση κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας και αριστερής διεξόδου, συνδέεται με την προοπτική του σοσιαλισμού, που αποτελεί το στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ”.

 

-“Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και παρεμβαίνει παντού, μέσα στους θεσμούς αλλά και έξω από αυτούς, στους δρόμους και στα κινήματα των πλατειών, στις πόλεις και στα χωριά, στους χώρους εργασίας και στις γειτονιές, στους κοινωνικούς φορείς και στις κοινωνικές πρωτοβουλίες, στις πολιτιστικές δράσεις και στην πάλη των ιδεών, στη δημόσια σφαίρα και στο διαδίκτυο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει κοινοβουλευτικά τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες, ενώ παράλληλα επιδιώκει να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις του στη συγκρότηση και την ανάπτυξη ενός ισχυρού λαϊκού, μαζικού και ενωτικού κινήματος, ενός κινήματος αντίστασης και ανυπακοής στον εντεινόμενο κρατικό και εργοδοτικό αυταρχισμό, ενός κινήματος γνήσιας και αποτελεσματικής αλληλεγγύης προς τα θύματα της κρίσης, ενός κινήματος εν τέλει πολιτικής ανατροπής”.

 

 -“Ο κεντρικός στόχος που θέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανατροπή της κυριαρχίας των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων, και των δυνάμεων της κοινωνικής καταστροφής είναι η ανάδειξη μιας κυβέρνησης της συμπαραταγμένης Αριστεράς, στηριγμένης σε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία”.

 

Δείτε εδώ το προτεινόμενο καταστατικό

Δείτε εδώ το κείμενο θέσεων του 2ου συνεδρίου

 

Διαβάστε επίσης

Ποιοι στηρίζουν το νέο κόμμα του Θεοχάρη

Η αιχμηρή ανάρτηση του Θεοδωράκη: Να σταματήσουμε τους χαβαλέδες

Θα υπερψηφίσει τον εκλογικό νόμο ο Νικολόπουλος

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ