Ξυδάκης: Η Αθήνα δεν φοβάται το Brexit

«Η Ελλάδα δεν έχει λόγο να φοβάται τις συνέπειες μιας βρετανικής εξόδου από την ΕΕ», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.

«Η Αθήνα δεν έχει ιδιαίτερους λόγους να φοβάται. Ανησυχεί, όμως, για το μέλλον της ενοποίησης», είπε ο Έλληνας αξιωματούχος, στην EurActiv, εκφράζοντας την ελπίδα εντέλει να επικρατήσουν οι μετριοπαθείς φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις.

Ο κ.Ξυδάκης υπογράμμισε ότι η στάση της Αθήνας εξαρχής ήταν επιφυλακτική σε «εξαιρέσεις» opt-outs, όπως δόθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Μάρτιο.

«Ασκήσαμε έντονη κριτική βασισμένοι στο γεγονός ότι οι πολλές «εξαιρέσεις» θα αποδυναμώσουν σημαντικά το ενοποιητικό εγχείρημα και όραμα. Είμαστε μια χώρα που έχουμε πληρώσει ακριβά την ενοποίηση, παρά ταύτα επιμένουμε ότι η περαιτέρω οικονομική και πολιτική ενοποίηση θα κάνει πιο ελκυστική την ΕΕ στα μάτια των Ευρωπαίων πολιτών, που ζητούν ενιαίο χώρο εργασίας και ενιαία δικαιώματα», τόνισε.

Εναντίον του Brexit

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ερωτηθείς για την στάση της Αθήνας απέναντι στο δημοψήφισμα, επεσήμανε ότι η Ελλάδα «φυσικά και δεν επιθυμεί ένα Brexit», καθώς αυτό θα έχει σημαντικές συνέπειες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο για ΕΕ και Βρετανία.

«Μια βρετανική έξοδος από την ΕΕ θα επηρεάσει αρνητικά τους Βρετανούς και τους Ιρλανδούς σε οικονομικό επίπεδο και ενδεχομένως θα ενισχύσει τις φυγόκεντρες τάσεις στη Σκωτία. Το πλήγμα για την ΕΕ θα είναι κυρίως πολιτικό: Θα αποδυναμωθεί ο πυλώνας της στον Ατλαντικό. Μια Ευρώπη χωρίς Βρετανία δεν νοείται λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές ισορροπίες δυνάμεων», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Το βρετανικό δημοψήφισμα μέσα από τα διεθνή πρωτοσέλιδα – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ