Ανησυχία και στην Αθήνα για το ενδεχόμενο Brexit

Του Βασίλη Σκουρή

Έντονη ανησυχία επικρατεί – και – στην Αθήνα για το ενδεχόμενο ενός Brexit και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από αυτό στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και στη γεωγραφία που θα δημιουργηθεί στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία θα συζητηθεί λεπτομερώς στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 27 και 28 Ιουνίου, όπου σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος δεν είναι βέβαιον ότι θα συμμετάσχει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έχει δηλώσει ότι εάν επικρατήσει το Brexit θα υποβάλλει την παραίτησή του.

Τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ευρωζώνης

Σύμφωνα με πληροφορίες την επομένη του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, στις 24 δηλαδή Ιουνίου, σε περίπτωση Brexit, οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συνδιαμορφώσουν την απάντησή τους στο γεγονός. Επίσης δεν αποκλείεται να υπάρξει και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 25 Ιουνίου.

Ανησυχίες και για την… παραμονή!

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μάλιστα, που τάσσεται ευθέως υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συζητήσει το θέμα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συνάντηση των δύο ανδρών στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες του Real.gr, οι Βρυξέλλες προβληματίζονται και για τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ευρώπη και η… παραμονή της Βρετανίας!

Και αυτό καθώς οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί στη Βρετανία για την παραμονή της, προκειμένου να αποφύγει το Brexit, οδηγούν το Λονδίνο, αν και βρίσκεται ήδη εντός της ΕΕ, σε μια… ειδική σχέση με την Ευρώπη!

Ήδη, οι Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι σειρά βόρειων χωρών ετοιμάζονται να διεκδικήσουν ανάλογο status εντός της ΕΕ, γεγονός που, όπως εκτιμούν κορυφαίες ευρωπαϊκές πηγές, «θα διαβρώσει προοπτικά ακόμα περισσότερο την ενωμένη Ευρώπη»!

Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία

Η Αθήνα ανησυχεί για την αστάθεια που θα επικρατήσει στην Ευρώπη και τις επιπτώσεις που θα υπάρχουν ως αντανάκλαση στην ελληνική πραγματική οικονομία. Στο νέο πλαίσιο, άλλωστε, ουδείς γνωρίζει πόσο αυξημένες θα είναι οι πιέσεις στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και σε τι επιπλέον βαθμό θα συμβάλλει στη λήψη μέτρων η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον Οκτώβριο.

Η νέα αρχιτεκτονική και η ακροδεξιά

Εκ των πραγμάτων θα ενισχυθεί ο γαλλογερμανικός άξονας και θα πιεστούν οι μικρότερες χώρες ειδικά στην περίπτωση που αποφασιστεί η αλλαγή της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Εκ των πραγμάτων επίσης εκτιμάται ότι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση αντιευρωπαϊκές ακροδεξιές δυνάμεις σε χώρες που έχουν εκλογές το επόμενο διάστημα, όπως η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία. Ενδιαφέρον δε εμφανίζει και η επίπτωση που θα έχει το αποτέλεσμα στο Λονδίνο στις εκλογές στην Ισπανία την Κυριακή 26 Ιουνίου.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Deloitte: Οι εταιρείες δεν είναι έτοιμες για Brexit

Παγκόσμιος συναγερμός για το Brexit

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ