Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία: «Σεβαστείτε την Αγιά Σοφιά»

Ουάσιγκτον – Του Θανάση Κ.Τσίτσα

Να σεβαστεί την ιστορία της Αγιάς Σοφιάς κάλεσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία στην πρώτη επίσημη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης στην απόφαση της Άγκυρας να δώσει το «πράσινο φως» για την ανάγνωση του Κορανίου μέσα στον ιστορικό ναό της Ορθοδοξίας, κατά τη διάρκεια του Ραμαζανίου.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση του real.gr για το πως σχολιάζει την κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε μια γραπτή δήλωση με διακριτική αιχμή τόνισε: Η Αγιά Σοφιά αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μνημείο, συνεπώς προτρέπουμε την Τουρκική κυβέρνηση να το διατηρήσει και να το προστατέψει σεβόμενη την σύνθετη ιστορία του” .

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Δημήτριος και η ηγεσία της οργάνωσης «Ηγεσία των 100» έχουν έρθει σε επαφή το προηγούμενο 48ωρο με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου σε μια προσπάθεια να πιέσουν την αμερικανική διοίκηση να καταδικάσει τις κινήσεις της Άγκυρας.

Επίσης παράγοντες της ομογένειας, εν όψει των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου, σχεδιάζουν να κινητοποιηθούν και προς την κατεύθυνση των δύο προεδρικών υποψήφιων των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τράμπ με σκοπό να αποσπάσουν την καταδίκη τους για την συμπεριφορά της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ελληναμερικανική κοινότητα στο παρελθόν είχε κινητοποιηθεί στο ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς. Ηταν το 2013 η οργάνωση Hellenic American Leadership (Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας – HALC), συγκέντρωσε χιλιάδες υπογραφές με αφορμή τις τότε εξαγγελίες Τούρκων αξιωματούχων για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τζαμί. Η αντιπροσωπεία του HALC είχε συναντήσεις με στελέχη του Κογκρέσου, όπου τους επέδωσε επιστολή με 25 και πλέον χιλιάδες υπογραφές απ’ όλο τον κόσμο, με την οποία εκφραζόταν η έντονη διαμαρτυρία και ζητείτο η παρέμβαση των ΗΠΑ για να μην αλλάξει ο χαρακτήρας της Αγίας Σοφίας. Τα στελέχη του σημαντικού αυτού ομογενειακού αυτού φορέα επέδωσαν την ίδια επιστολή με τις υπογραφές και στην UNESCO, η οποία έχει ανακηρύξει την Αγία Σοφία σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

 

Πηγή real.gr

Διαβάστε επίσης:

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να διατηρήσει τον χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ