Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη νέα πρόκληση της Τουρκίας

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτη την προηγούμενη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνοντας ότι: «Καλούμε σε σωφροσύνη, στο ύφος και τις δηλώσεις της, την Ελλάδα, η οποία εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει την κατασκευή τεμένους στην πρωτεύουσά της, παρεμβαίνει συνεχώς στις θρησκευτικές ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και μπερδεύει την εναντίωση προς το Ισλάμ με τον εκσυγχρονισμό».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος επεσήμανε ότι «υποδείξεις για θέματα ύφους, δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους και σεβασμού των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, ειδικά μάλιστα όταν αφορούν σε μειονότητες, δεν μπορεί να γίνονται από την Τουρκία».

«Πολύ περισσότερο όταν αφορούν στους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες της Θράκης, όπου εφαρμόζονται πλήρως οι αρχές της ισονομίας και ισοπολιτείας» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

 

«Η Τουρκία να πάψει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα»  τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

«Γνωστή η τακτική του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών να στρεβλώνει όχι μόνο τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Τουρκία αλλά και την πραγματικότητα. Ας ανατρέξει ξανά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης κι ας αναγνώσει με προσοχή το άρθρο της που αναφέρεται στην προστασία των μειονοτήτων όπου γίνεται ρητή αναφορά σε Μουσουλμανικές μειονότητες στην Θράκη και όχι σε τουρκική» επισημαίνει το Ποτάμι.

«Ανομολόγητοι μεν αλλά διάφανοι οι σκοποί της τουρκικής πλευράς με την προσπάθειά της να έχει λόγο στον ευρύτερο ελληνικό χώρο, που δεν καλύπτει η Συνθήκη της Λωζάνης, εμφανιζόμενη ως προστάτης των εκτός Θράκης εγκατεστημένων Μουσουλμάνων.

Οι θρησκευτικές ελευθερίες των Μουσουλμάνων της Θράκης δεν έχουν πάψει να βελτιώνονται διαρκώς, ουσιαστικά και χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα σαν αυτά που μετέρχεται η Άγκυρα απέναντι στην Ελληνική Ορθόδοξη Μειονότητα την οποία έχει ρημάξει με την πολιτική της εξαφάνισής της. Μάρτυρας, ο συρρικνωμένος αριθμός των 2500 Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης που χρησίμευσαν πάντα στην Τουρκία ως θερμόμετρο των σχέσεών της με την Ελλάδα» προσθέτει και καταλήγει:

«Το Ποτάμι συνιστά στον εκπρόσωπο του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών να μη καταφεύγει σε επιθετική τακτική όταν ασκείται κριτική στις πρωτότυπες μεθοδεύσεις της Άγκυρας και να προτιμήσει την έντιμη περισυλλογή για όσα δεινά αυτή έχει επιφυλάξει στην Ελληνική και άλλες μειονότητες. Όσο για τη χρήση της Αγίας Σοφίας για την ανάγνωση του Κορανίου στις μέρες του Ραμαζανιού, ας αναλογιστεί η Άγκυρα πόσο αλόγιστη ζημιά προκαλεί στις σχέσεις της όχι μόνο με τους γείτονες αλλά και με τη Δύση της οποίας περιφρονεί εμπράκτως τον πολιτισμό, την ιστορία και την κουλτούρα.»

 

«Η προσπάθεια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να παραποιήσει την αλήθεια θα πέσει στο κενό», αναφέρει, σε δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αρμόδιος για τη εξωτερική πολιτική, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος προσθέτει ότι η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την εκ μέρους της Τουρκίας προσβολή ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, της Αγίας Σοφιάς, κάνει τα πράγματα χειρότερα. «Αφενός, διότι επιβεβαιώνει απόλυτα τις έντονες ανησυχίες μας για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης ενέργειας από την πλευρά της Τουρκίας και αφετέρου γιατί επιχειρείται η αλλοίωση της πραγματικότητας, σε ό,τι αφορά τη στάση της ελληνικής Πολιτείας σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας. Ως προς το τελευταίο θέμα, να σημειωθεί πως η Ελλάδα προστατεύει την ακώλυτη άσκηση της θρησκευτικής λατρείας όλων των γνωστών θρησκειών και εκσυγχρονίζει συνεχώς το νομοθετικό και διοικητικό της πλαίσιο. Η τελευταία μάλιστα προσαρμογή του 2014 επαινέθηκε από όλον τον πλανήτη» εξηγεί. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υπογραμμίζει ότι οι ισχυρισμοί του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συνιστούν «προσβλητικές αναφορές στη μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης και γίνονται μπούμερανγκ εναντίον της ίδιας της Τουρκίας».

 

Από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων σχολιάζει τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ο οποίος υποστήριξε ότι «εδώ και χρόνια δεν επιτρέπουν την κατασκευή τζαμιού στην πρωτεύουσά τους, παρεμβαίνουν συνέχεια στις θρησκευτικές ελευθερίες των Τούρκων της δυτικής Θράκης και εμπλέκουν την αντι-ισλαμική στάση με τον εκσυγχρονισμό. Καλούμε την Ελλάδα να επικρατήσει η λογική σκέψη στο ύφος και στις ανακοινώσεις της.»

«Το Τουρκικό Υπουργείο εξωτερικών και η Τουρκική κυβέρνηση συσχετίζουν την υποχρέωση της Τουρκίας να προχωρήσει σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί τα δικαιώματα του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης με αιτήματα της Τουρκίας για ίδρυση τζαμιών στην Ελλάδα και για δικαιώματα της Μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη. Επίσης με προκλήσεις ακραίων στοιχείων εντός της Τουρκίας βεβηλώνουν την αγιότητα ιστορικών ναών της ορθοδοξίας όπως η Αγία Σοφία» επισημαίνει η Ένωση Κεντρώων.

Και προσθέτει ότι «πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι άλλο πράγμα είναι οι υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις και για προοπτική προσέγγισης με την Ευρώπη και άλλο πράγμα είναι να κατασκευάζει λόγους για δήθεν καταπίεση της Ελλάδας επί το θρήσκευμα Μουσουλμάνων πολιτών μας. Εν ολίγοις, η Τουρκία προφασίζεται λόγους για να παραμείνει στην βαρβαρότητα και τον αντιευρωπαϊσμό της.»

Διαβάστε επίσης:

Νέα πρόκληση της Άγκυρας για την Αγιά Σοφιά

Επίκαιρη ερώτηση της Μπακογιάννη στον Πρωθυπουργό για την Αγιά Σοφιά

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ