Κυρίτσης: Δεν θα παραμείνει ο καταυλισμός της Ειδομένης

Ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στον Real Fm 97,8 και την Κάτια Μακρή, ανέφερε ότι το θέμα της μεταφοράς προσφύγων από τους προσωρινούς καταυλισμούς δεν είναι να γίνει γρήγορα, αλλά να γίνει αποτελεσματικά.

Σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην Ειδομένη ο Γιώργος Κυρίτσης είπε: «Δεν υπάρχει εικόνα, τουλάχιστον αστυνομική εικόνα, που να έχει να κάνει με κάποια αύξηση της παραβατικότητας στην περιοχή της Ειδομένης ή στη γενικότερη περιοχή η οποία επωμίζεται το κύριο βάρος του προσφυγικού. Αυτό νομίζω ότι είναι μία επιτυχία της Αστυνομίας και έχει να κάνει και με τη συμπεριφορά των ίδιων των προσφύγων, η οποία είναι καλή».

Στο ερώτημα αν θα παραμείνει αυτό το αυτοσχέδιο camp για πάντα ο κ. Κυρίτσης απάντησε: «Όχι, δεν θα παραμείνει η Ειδομένη. Έχουμε σχεδόν έτοιμους τέσσερις στεγασμένους χώρους, συν άλλους τέσσερις που αυτές τις ημέρες ενοικιάζουμε, συν δύο χώρους φιλοξενίας ανοικτούς, γιατί οι άλλοι στους οποίους αναφέρθηκα είναι στεγασμένοι, πρώην βιομηχανικοί-εμπορικοί χώροι, συν οι δύο που είναι τα Λαγκαδίκια και το Βαγιοχώρι. Αυτοί ως χωρητικότητα νομίζω μπορούν να σηκώσουν ολόκληρη την Ειδομένη».

Για τον καταυλισμό προσφύγων του Πειραιά ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου τόνισε: «Είχαμε πει για τον Πειραιά ότι η προσπάθεια ήταν, και νομίζω ότι αυτή σε μεγάλο βαθμό επιτεύχθηκε, το λιμάνι να δουλέψει κανονικά ενόψει τουριστικής περιόδου και της περιόδου του Πάσχα, αλλά και της περιόδου με τα κρουαζιερόπλοια, αυτό ήδη συμβαίνει. Και σήμερα όμως υπάρχει προγραμματισμένη μεταφορά προσφύγων από τον Πειραιά στον Ελαιώνα».

Στο ερώτημα πότε πιστεύει χρονικά ότι μπορεί να εκκενωθούν η Ειδομένη και ο Πειραιάς ο κ. Κυρίτσης απάντησε: «Γενικώς πιστεύω ότι το να μιλά κανείς με χρονοδιαγράμματα έχει ένα καλό και ένα κακό. Το καλό είναι ότι αυτοδεσμεύεται, άρα θα πρέπει να κινηθεί ταχύτερα κ.λπ. Το κακό είναι ότι κινδυνεύει να διαψευστεί και ενώ έχει κάνει δουλειά να φαίνεται ότι δεν έχει κάνει αυτή τη δουλειά. Οπότε θα αποφύγω να μιλήσω με χρονοδιαγράμματα. Κάθε ημέρα μετακινούμαι μεγάλους αριθμούς και αυτό το βγάζουμε προς τα έξω και φαίνεται».

Και σημείωσε: «Το θέμα δεν είναι να το κάνουμε γρήγορα επειδή έχουμε δεσμευτεί. Το θέμα είναι να το κάνουμε αποτελεσματικά εις τρόπον, ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί και η λειτουργία της πόλης και οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι είναι ταλαιπωρημένοι. Είναι δύο προτεραιότητες οι οποίες στα μάτια τα δικά μας είναι ισότιμες».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο προσφυγικό, την άρνηση του Μάρτιν Σουλτς να θέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το θέμα της άρσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και τις αντιδράσεις στη γείτονα χώρα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για το προσφυγικό ανέφερε: «Η εικόνα είναι ότι δεν βλέπουμε κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας σε ότι αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού, προς το παρόν τουλάχιστον. Οι ροές είναι μειωμένες, η συνεργασία είναι καλή. Από κει και πέρα η αλλαγή φρουράς στην Τουρκία ήταν αναμενόμενο να δημιουργήσει κάποιες τριβές».

Και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι έχει περισσότερο να κάνει με τα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας και με τις προτεραιότητες που μπαίνουν από την πλευρά της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και ότι αυτή τη στιγμή ίσως και οι ευρωπαίοι θέλουν να κερδίσουν κάποιο χρόνο σε ότι αφορά το θέμα της βίζας και η Τουρκία, ο κ. Ερντογάν, να θέλει να κάνει τις δικές του κινήσεις σε ότι αφορά το Κουρδικό το οποίο συνδέεται με το αντιτρομοκρατικό. Προς το παρόν πάντως και η κατάσταση στα νησιά και η επαφή που έχουμε με τις τουρκικές αρχές δεν δείχνει κάποια αλλαγή στη στάση τους».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ

 

Διαβάστε επίσης:

Κακλαμάνης: Αυτή ήταν η αφίσα του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά – ΒΙΝΤΕΟ

Κουρουμπλής: Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ