Τσίπρας: Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της – ΒΙΝΤΕΟ

Για στρατηγικό αδιέξοδο της Νέας Δημοκρατίας και των κομμάτων που συγκρότησαν το κίνημα «Μένουμε Ευρώπη» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά: « Άκουσα με μεγάλη προσοχή την ομιλία του κ. Μητσοτάκη, η οποία χρήζει μελέτης. Αναδεικνύει περίτρανα το στρατηγικό αδιέξοδο που έχει περιπέσει, όχι μόνο η Νέα Δημοκρατία, αλλά όλες οι δυνάμεις που συγκρότησαν πέρυσι τέτοιο καιρό το κίνημα “Μένουμε Ευρώπη”, βασιζόμενοι σε μία απολύτως λαθεμένη πολιτική εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρυφό σχέδιο να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ».

«Σε όλη τη φάση της σκληρής διαπραγμάτευσης η στρατηγική τους ήταν από τη μία ότι οδηγούμε τη χώρα στα βράχια και από την άλλη ότι υποχωρούμε έναντι των απαιτήσεων των δανειστών. Διαψευστήκαμε πλήρως. Το σχέδιό μας ήταν να ματώσουμε για να τιμήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Επανέρχεστε σήμερα σε αυτό το στρατηγικό χάσμα και στο αδιέξοδο γιατί δεν  μπορείτε να καταλογίσετε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε σχέδιο για έξοδο από το ευρώ και στερείστε στοιχειωδώς εναλλακτικής πρότασης.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, από το κόμμα του 4%, ραγδαία αύξησε τα ποσοστά του, είχατε, όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης μία βασική κριτική. Ότι δεν μπορούμε να γίνουμε κόμμα διακυβέρνησης γιατί είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας. Εσείς κινδυνεύετε να κάνετε τη Νέα Δημοκρατία κόμμα διαμαρτυρίας».

«Προσπάθησα να καταλάβω ποια είναι η εναλλακτική σας για το ασφαλιστικό και φαντάζομαι ότι υιοθετείτε την εκτίμηση ότι πρέπει να γίνει βιώσιμο» είπε ο Πρωθυπουργός και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «προτείνει περικοπές δαπανών, δηλαδή περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις και απολύσεις».

«Μας κατηγορείτε για οπορτουνισμό, εσείς, ο ιδεολόγος. Ζητάτε εκλογές. Δικαίωμά σας. Όμως ζητάτε εκλογές, χωρίς εναλλακτική γιατί δεν έχετε να προσθέσετε τίποτα διαφορετικό. Δεν τις ζητάτε για να φέρετε κάτι καλύτερο για τον τόπο. Μόνο ως ανέκδοτο μπορώ να εκλάβω τη σημερινή συνέντευξη του αντιπροέδρου σας του κ. Γεωργιάδη ότι θα διαπραγματευτείτε να φέρετε μια άλλη συμφωνία. Ζητάτε εκλογές γιατί έχετε καημό να σωθούν κάποιοι φίλοι σας.

Μας λέτε οπορτουνιστές και ότι δεν έχουμε ιδεολογία. Την ίδια στιγμή λέτε ότι είμαστε ιδεοληπτικοί, αριστεριστές. Τελικά πρέπει να αποφασίσετε», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Είμαστε αποφασισμένοι, με κάθε τρόπο, να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της.  Εμείς ζητήσαμε την εντολή του ελληνικού λαού με στόχο να στήσουμε ξανά τη χώρα στα πόδια για να βγούμε από την κρίση. Ποια κυβέρνηση, δική σας θα τολμούσε το ίδιο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό υπογράμμισε ότι «τηρούμε τη βασική μας δέσμευση να προχωρήσουμε στην αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης χωρίς να μειώσουμε συντάξεις και χωρίς να επιβαρύνουμε για 13η φορά τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων».

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία «πραγματικά αναγκαία μεταρρύθμιση» και τόνισε: «Προσπαθούμε να μοιράσουμε το βάρος σε αυτούς που μπορούν να το σηκώσουν, όχι ξανά στους ίδιους, τους συνταξιούχους και τους αδύναμους. Πρόκειται για μία τεράστια προσπάθεια να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης».

Αναφορικά με το φορολογικό, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «έρχεται να ικανοποιήσει τα κριτήρια της προοδευτικότητας και της δικαιότερης κατανομής των βαρών».

«Σηκώνουμε το βάρος της ευθύνης και χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε δύο όψεις ενός διογκούμενου προβλήματος. Πρώτον, η κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας και δεύτερον, το γεγονός ότι υπήρχαν στα χέρια των δανειστών δεσμεύσεις υπογεγραμμένες από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Η κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα σε ένα ναρκοθετημένο και υπονομευμένο πεδίο. Βρεθήκαμε στην ανάγκη και την υποχρέωση να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά που εσείς ανάψατε τόσα χρόνια».

Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του αναφέρθηκε και στο αυριανό Eurogroup λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα με προσοχή και χωρίς μεγάλα λόγια και τυμπανοκρουσίες να πω απλά ότι αύριο είναι μία πολύ σημαντική μέρα. Μετά από έξι χρόνια το Eurogroup θα συνεδριάσει με ημερήσια ατζέντα και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό που τόσα χρόνια ήταν μία υπόσχεση, μπαίνει επισήμως στο τραπέζι». Κάλεσε την αντιπολίτευση να παραθέσει τις προτάσεις της σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και συμπλήρωσε: «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι αποτελεί ευτύχημα ότι η συζήτηση ξεκινά και η κυβερνητική γραμμή δεν είναι αυτή που είχε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνηση είναι η Ελλάδα να περάσει από την περίοδο της ακραίας ύφεσης στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη και κατέληξε: «Έρχονται καλύτερες μέρες και τις αξίζει και ο τόπος και ο λαός μας».

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ