Αγώνας δρόμου για να κλείσει η αξιολόγηση

Με το βλέμμα στο Eurogroup της 9ης Μαΐου κινείται η κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου προσδοκούν να κλείσει θετικά η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ώστε να αποδεσμευτεί η δόση και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.

Αυτό που απομένει είναι να διευθετηθεί η πρόταση για τη δημιουργία του μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής προσαρμογής, σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Η Αθήνα θεωρεί ότι μέσω του «κόφτη» των δημοσίων δαπανών, στον οποίο και συναινεί, θα ισοσταθμιστεί η απαίτηση για προληπτικά μέτρα, τα οποία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί να ψηφιστούν από τη Βουλή.

Πάντως, όπως δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην Ελλάδα δεν μπορούν να εγκριθούν εκ των προτέρων νομοθετήματα, τα οποία θα μπορούσαν να μην τεθούν σε ισχύ, τονίζοντας ότι μόλις βρεθεί τρόπος θέσπισης αυτού του πακέτου, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Eurogroup σχεδιάζει να συγκαλέσει «μίνι» συμβούλιο κορυφής, με τη συμμετοχή των κ.κ. Σόιμπλε, Σαπέν, Τσακαλώτου και τους εκπροσώπους των δανειστών, για να αποτυπωθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά της Κομισιόν, διαμηνύεται ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει τη διεύρυνση ενός κλίματος ανησυχίας κι ως εκ τούτου, οι καθορισμένες ημερομηνίες και η αίσθηση κανονικότητας που αυτές αποπνέουν, αποτελούν το «κλειδί» των λεπτών χειρισμών που έχουν ξεκινήσει Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί από τη συνεδρίαση του Άμστερνταμ και μετά.

Εξάλλου, την ανάγκη όλες οι πλευρές να επιδείξουν ευελιξία για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να τηρήσει η Ευρώπη τη δέσμευσή της για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Μείωση 30% στις συντάξεις και εξωφρενικές εισφορές από το νέο ασφαλιστικό

Ποια “κόκκινα” δάνεια μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ