Αλλάζει σελίδα η ΝΔ με «όπλο» το νέο καταστατικό

Του Θάνου Τριανταφύλλου

Με το ισχυρό εργαλείο του νέου καταστατικού να αποτελεί πλέον γεγονός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να προχωρήσει στην οργανωτική και λειτουργική μετάλλαξη της Νέας Δημοκρατίας. Το νέο καταστατικό ψηφίστηκε με την καθολική αποδοχή των γαλάζιων συνέδρων και χωρίς να υπάρξει ψηφοφορία σε κάλπη, καθώς άπαντες στην αίθουσα των εργασιών τοποθετήθηκαν υπέρ των αλλαγών. 

Πρώτη μεγάλη καινοτομία του νέου καταστατικού είναι ο διαχωρισμός κόμματος – κράτους. Στο πλαίσιο αυτό εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις, με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη διαχείριση δημόσιου χρήματος. 

Από εκεί και πέρα:

– Σημαντική τομή αποτελεί η καταστατική απαγόρευση δανεισμού της Νέας Δημοκρατίας από τις τράπεζες για την κάλυψη λειτουργικών και εκλογικών δαπανών. «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει με αυτήν την κίνηση να δείξει ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο φορολογούμενο πολίτη και να εφαρμόσει απόλυτη διαφάνεια, αλλά και μάζεμα των οικονομικών του κόμματος», αναφέρουν στη λεωφόρο Συγγρού.

– Ορίζεται θητεία για τον πρόεδρο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ο πρώτος πρόεδρος που αυτοπεριορίζεται και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Η πενταετής θητεία του προέδρου, ο οποίος θα προέρχεται αποκλειστικά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, θα παρατείνεται εφόσον στη λήξη της είναι πρωθυπουργός. 

Ταυτόχρονα, αλλαγή «ρηξικέλευθη και πρωτοποριακή», όπως σημειώνουν οι «γαλάζιοι» θα είναι η πρόβλεψη με βάση την οποία η θητεία του προέδρου – που έχει παραταθεί πέραν της πενταετίας λόγω του ότι είναι πρωθυπουργός – θα λήγει αυτοδίκαια εφόσον ηττηθεί σε εθνικές εκλογές. Στη συνέχεια, θα προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.

– Ανοίγει ο δρόμος για συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση ψηφοδελτίων. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί εθνικό μητρώο υποψηφίων βουλευτών και ο πρόεδρος θα ζητά τη γνώμη των μελών ανά περιφέρεια, προκειμένου να διαμορφώνονται με αξιοκρατία τα ψηφοδέλτια.

Οι αλλαγές επί του νέου καταστατικού

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 10ου Τακτικού Συνεδρίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, λαμβάνοντας το λόγο στη λήξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας, τόνισε ότι κατατέθηκαν 100 τροπολογίες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Real.gr, οι αλλαγές αυτές συζητήθηκαν σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση το Σάββατο το πρωί, μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Βαρβιτσιώτη. 

Οι συγκεκριμένες αλλαγές στο νέο καταστατικό είναι οι εξής:

– Στο άρθρο 9, για τη σύγκληση του συνεδρίου θα δίνεται η δυνατότητα στην οργανωτική επιτροπή να καλεί το 1/10 των αιρετών μελών, από παραγωγικούς, επιστημονικούς φορείς (επιμελητήρια, θεσμικοί φορείς). Στη συγκρότηση του συνεδρίου περιλαμβάνονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι σε περιφέρεια που δεν έχει εκλεγεί βουλευτής της ΝΔ, σε αριθμό ίσο με τον συνολικό αριθμό των βουλευτών.

– Στο άρθρο 15, σε περίπτωση που κωλύεται ο πρόεδρος ή δεν υπάρχουν αντιπρόεδροι, καθήκοντα προέδρου θα ασκεί ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, εφόσον είναι βουλευτής. Εάν δεν είναι βουλευτής, τότε καθήκοντα αναλαμβάνει ο γραμματέας της Κ.Ο. και αν κωλύεται και αυτός, τότε το αρχαιότερο μέρος της Κ.Ο. Παράλληλα, ο προσωρινός πρόεδρος δεν μπορεί να διαγράψει κανένα μέλος της Νέας Δημοκρατίας.

– Στη συγκρότηση της Πολιτικής Επιτροπής (όπου κατατέθηκαν οι περισσότερες τροπολογίες) στόχος είναι η δημιουργία ενός ισορροπημένου οργάνου, όπως αυτό του νέου Συνεδρίου. Συγκεκριμένα, η Πολιτική Επιτροπή θα αποτελείται από 150 αιρετά μέλη και 150 ex officio μέλη (το προσχέδιο έκανε λόγο για 100 και στις δύο περιπτώσεις).

Στην πολιτική επιτροπή θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της παράταξης, οι αντιπρόεδροι, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής, οι υποψήφιοι πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, που λαμβάνουν πάνω από το 20% στην εσωκομματική εκλογή, όλοι οι εν ενεργεία δήμαρχοι σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 40.000 κατοίκων, όλοι οι εν ενεργεία περιφερειάρχες. 

Παράλληλα, οι δήμαρχοι σε πόλεις κάτω των 40.000, που είναι μέλη του προεδρείου της ΚΕΔΕ, όλα τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδας, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, 15 μέλη από την ΟΝΝΕΔ και τρία μέλη από τους απόδημους Έλληνες. Στην Πολιτική Επιτροπή θα συμμετέχουν, επίσης, τα προεδρεία ή τα διοικητικά συμβούλια των κοινωνικών εταίρων (ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ ,ΣΕΤΕ, ΤΕΕ κ.α.).

 

Πηγή: real.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Το μήνυμα του Μητσοτάκη στις γυναίκες του κόμματος

Μητσοτάκης: Προτείνω μια «Συμφωνία Αλήθειας» με τον λαό – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ