Χρυσόγονος: Να βελτιώσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ απέναντι στους δανειστές

«Δεν έχω αντιληφθεί να υπάρχει καθυστέρηση από την ελληνική πλευρά, αντιθέτως θεωρώ ότι η ελληνική πλευρά θέλει να επιταχύνει. Το έχει πει ο υπουργός Οικονομικών, ότι “αν φτάσουμε τον Μάιο καήκαμε”, ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στον Real Fm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Κώστας Χρυσόγονος, ανέφερε ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα, γρηγορότερα και πιο αποφασιστικά βήματα. Από εκεί θα καταλάβει ο κόσμος ότι υπάρχει και ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς και σε μία κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Όπως είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «εκείνο που πρέπει να κάνουμε εμείς για να βελτιώσουμε τη διαπραγματευτική μας ισχύ απέναντι στους δανειστές -που ούτως ή άλλως είναι περιορισμένη και μπορεί ο καθένας να καταλάβει γιατί είναι περιορισμένη η διαπραγματευτική ισχύς του οφειλέτη απέναντι στον δανειστή- είναι να βελτιώσουμε την εισπραξιμότητα των φόρων, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών και φοροελεγκτικών μηχανισμών, να υλοποιήσουμε τις εξαγγελίες που είχαν γίνει από τον Σεπτέμβριο του 2014 για καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος».

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνουν, δηλαδή, πράγματα που θα φέρουν υγιή έσοδα στο Δημόσιο από τις τσέπες εκείνων που έχουν λεφτά και τα κρύβουν και όχι να κοιτάμε να πάρουμε τα παπούτσια από τον ξυπόλυτο, κατεβάζοντας το αφορολόγητο από τα 9.200 στα 8.200 , όπως ζητάει τρόικα».

«Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία, αν δεν συνυπογράφεται από το ΔΝΤ»

Στο ερώτημα αν οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη, θα έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα ως προς την αποτύπωση της συμφωνίας, ο ίδιος απάντησε:

«Καλά κάνει ο πρωθυπουργός και προσπαθεί, ξέροντας τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη, δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία, αν αυτή η συμφωνία δεν συνυπογράφεται από το ΔΝΤ. Οι “σκληροί” και στη Γερμανία και αλλού οχυρώνονται πίσω από την αδιαλλαξία του Ταμείου -στα θέματα βέβαια, δημοσιονομικής προσαρμογής γιατί κατ΄αλλα δεν θέλουν να ακούσουν για κούρεμα του χρέους- προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες»

Ερωτηθείς αν οι αποκαλύψεις των wikileaks βοηθούν σε μία κατεύθυνση καλύτερης συμφωνίας, ο κ. Χρυσόγονος είπε:

«Δεν νομίζω ότι το ΔΝΤ αντιδρά συναισθηματικά και σπασμωδικά στο τι γίνεται τι μια ή την άλλη μέρα και το τι βγάζουν τα wikileaks. Έχει μια δικιά του ατζέντα, την οποία προωθεί. Εκείνο που πρέπει καταλάβουμε εμείς είναι ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να το διώξουμε. Είτε μας αρέσει είτε όχι, το έχουμε φορτωθεί τώρα με 108, όπως λέγαμε στον στρατό».

Κληθείς να σχολιάσει αν η εικόνα της κυβέρνησης είναι καλή, ο Έλληνας ευρωβουλευτής σημείωσε:

«Η πραγματικότητα είναι ότι καμία κυβέρνηση δεν κυβερνάει 100% στην Ελλάδα της χρεωκοπίας. Από τη στιγμή που είσαι αναγκασμένος να ζητάς δανεικά από κράτη -άρα να δέχεσαι σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό τους όρους που σου θέτουν για να σε δανείσουν- στην ουσία συγκυβερνάς με τους δανειστές. Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, κάνει διαπραγμάτευση, αλλά η διαπραγμάτευση αυτή είναι σαν ένα παιχνίδι με σημαδεμένα χαρτιά, γιατί πάντοτε ο δανειστής έχει το πάνω χέρι».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ  

Διαβάστε επίσης:

Κατρούγκαλος: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι συλλογικές συμβάσεις – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ