Τι δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών για τον νέο εκλογικό νόμο

Τη βεβαιότητα ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί από τις προσεχείς εκλογές, καθώς θα έχει τη συναίνεση των περισσοτέρων κομμάτων και άρα θα ψηφιστεί από τουλάχιστον τα 2/3 των βουλευτών, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε δημόσια συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, που διεξήχθη σήμερα το απόγευμα στην ΕΣΗΕΑ.

Ο κ. Κουρουμπλής έσπευσε να διευκρινίσει ότι η εκδήλωση δεν σχετίζεται με τις φήμες των ημερών περί πρόωρων εκλογών, καθώς είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, δεν αποτελεί κυβερνητική πρωτοβουλία και οι προτεινόμενες αλλαγές του εκλογικού συστήματος αποτελούν προσωπικές σκέψεις και όχι επίσημες θέσεις της κυβέρνησης.

Για το μπόνους των 50 εδρών, ο υπουργός είπε ότι θα πρέπει να συμβάλει στην αναλογικότερη εκπροσώπηση και στην πολιτική σταθερότητα, ενώ εξέφρασε την ανάγκη να δίνεται, όχι μόνο σε κόμμα αλλά και σε συνασπισμούς κομμάτων, κάτι που δεν προβλέπει ο ισχύων νόμος.

Πρότεινε ακόμα, να ενταχθούν στον νέο εκλογικό νόμο ρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην «εσωκομματική δημοκρατία», όπως είναι η θέσπιση εσωκομματικών εκλογών για την κατάρτιση της λίστας των υποψηφίων κάθε κόμματος. Εφόσον προκριθεί το μεικτό σύστημα (συνδυασμός σταυρού και λίστας), ο κ. Κουρουμπλής πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα σε υποψηφίους με μεγάλο αριθμό σταυρών να αντικαθιστούν υποψηφίους στη λίστα.

Επανέλαβε επίσης την άποψή του για κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, όπως είναι η Β΄ Αθηνών, «ώστε να περιοριστούν οι οικονομικές και μηντιακές εξαρτήσεις των υποψηφίων», όπως ανέφερε, ενώ επικαλούμενος αίτημα τη κοινωνίας για μείωση του αριθμού των βουλευτών, πρότεινε τα κόμματα να ανοίξουν σχετική συζήτηση.

Την αντίθεσή τους για το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των βουλευτών εξέφρασαν ο Χαράλαμπος Ανθόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και ο γνωστός εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος. Ο πρώτος σημείωσε ότι αυτό το μέτρο μειώνει την αναλογικότητα των μικρών κομμάτων, ενώ πρότεινε στην συνταγματική αναθεώρηση να κατοχυρωθεί ο αριθμός των 300 βουλευτών αντί του κυμαινόμενου ορίου «από 200 έως 300» που υπάρχει στο ισχύων Σύνταγμα. Ο δεύτερος χαρακτήρισε «λαϊκίστικο» το αίτημα για μείωση των βουλευτών, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται με τη μείωση των εξόδων του κοινοβουλίου, «που μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους».

Ο κ. Νικολακόπουλος επισήμανε ακόμα, ότι θα πρέπει να εκχωρηθεί στα κόμματα η δυνατότητα να επιλέγουν αν οι βουλευτές τους θα εκλέγονται με σταυρό, με λίστα ή με συνδυασμό και των δύο συστημάτων.

«Το ισχύον εκλογικό σύστημα είναι αναχρονιστικό, διαστρεβλώνει την αντιπροσώπευση και οδηγεί σε κυβερνητικές τερατογενέσεις», τόνισε ο συντονιστής της συζήτησης, καθ. Ξενοφών Κοντιάδης, πρόεδρος του «Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου», το οποίο διοργάνωσε την εκδήλωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Κουρουμπλής: Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

Κουρουμπλής: Κανένας αιφνιδιασμός σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ