Αντιπαράθεση στη Βουλή με φόντο το γιαούρτι

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή εισήχθη το νομοσχέδιο για τους «αγροτικούς συνεταιρισμούς και μορφές συλλογικής οργάνωσης του αγροτικού χώρου».

Αντιπαράθεση ξέσπασε με την έναρξη της συνεδρίασης με αφορμή την πρόβλεψη του νέου κώδικα τροφίμων και ποτών που επιτρέπει την προώθηση στην αγορά γιαουρτιού που δεν περιέχει ελληνικό γάλα.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Γιώργος Βλάχος και ο Γιώργος Κασαπίδης, από την ΝΔ, ενημέρωσαν ότι θα καταθέσουν αίτημα για έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής, καθώς, όπως είπαν, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο γάλα και το γιαούρτι, αφανίζεται ένας ολόκληρος κλάδος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, αφού ανέφερε ότι για το θέμα του γιαουρτιού υφίσταται από το 2013 υποχρέωση από την «εργαλειοθήκη», πρόσθεσε πως έως το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου, δεν υπάρχει θέμα.

«Οι αγελαδοτρόφοι δεν θα αντέξουν ως το Μάιο» αντέτεινε, προς τον κ. Αποστόλου, ο κ. Κασαπίδης, ενώ ο υπουργός ζήτησε από τον βουλευτή να ενημερώνεται καλύτερα για την παρουσία της χώρας μας στα Συμβούλια υπουργών της ΕΕ, καταλογίζοντάς του ότι «λέει μισές αλήθειες».

Ο κ. Αποστόλου κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να απομονώσουν από πολιτικές αντιπαραθέσεις τα νομοθετήματα που αφορούν στον αγροτικό κόσμο.

«Ο αγροτικός κόσμος, μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο και να γίνει το παραγωγικό εργαλείο για την ανάπτυξη της χώρας» είπε ο κ. Αποστόλου, επισημαίνοντας πως αυτό το πλαίσιο δεν υπηρετήθηκε, με αποτέλεσμα την υπερχρέωση των συνεταιρισμών με περισσότερα από 3 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη κι ακόμη 600-650 εκατ. ευρώ από ανακτήσεις και καταλογισμούς από την ΕΕ.

Ενημέρωσε επίσης πως δυνατότητα οικονομικής επιβίωσης έχουν μόλις 20 από τους 800 συνεταιρισμούς σε όλη τη χώρα, ποσοστό που μεταφράζεται περίπου στο 0,3%.

«Μπορούμε να μείνουμε αδρανείς και να βλέπουμε έναν χώρο να χάνεται χωρίς να κάνουμε παρέμβαση; Δεν υπηρετούμε κομματικές επιταγές» είπε ο κ. Αποστόλου.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό, παρέχεται ο «απαραίτητος αέρας για να αναπνεύσει ο συνεταιριστικός κόσμος», καθώς καθορίζει τους όρους για δυνατούς, αυτάρκεις κι οικονομικά βιώσιμους συνεταιρισμούς.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο εισηγητής Γιώργος Βλάχος επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο αυτό κατατέθηκε στη Βουλή, χωρίς γνωμοδότηση της ΟΚΕ ενώ  εκτίμησε ότι στην ουσία δεν προσφέρει τίποτα στον αγροτικό κόσμο. «Απαιτείται πολιτική βούληση για να γίνουν παρεμβάσεις κι όχι απλή καταγραφή των προβλημάτων» τόνισε.

Ο κ. Βλάχος καταλόγισε στο υπουργείο «παρεμβατισμό» μέσω του νομοσχεδίου αυτού, σημειώνοντας πως οι συνεταιρισμοί είναι «επιχειρηματικότητα», δεν είναι «συνδικαλισμός», κάτι που «η κυβέρνηση αυτή δεν έχει κατανοήσει».

Από την Χρυσή Αυγή, ο Ιωάννης Σαχινίδης, εξέφρασε επιφύλαξη επί της αρχής του νομοσχεδίου, αναγνωρίζοντας ωστόσο θετικές διατάξεις.

Ο Μιχάλης Τζελέπης, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη έκανε λόγο για νομοσχέδιο που διέπεται από την φιλοσοφία του «αποκρουστικού κρατισμού» και την προσπάθεια, εκ μέρους της κυβέρνησης, για έλεγχό τους. «Ο συνεταιρισμός είναι επιχείρηση, αν δεν είναι υγιής θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση. Προσπαθείτε να κομματικοποιήσετε το συνεταιριστικό κίνημα» είπε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρο στόχο τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και των επιδοτήσεων στα χέρια των αγροτικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων», ανέφερε ο Νικόλαος Μωραΐτης από το ΚΚΕ, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα το καταψηφίσει επί της αρχής.

«Από την πλήρη ασυδοσία, φτάνουμε στη διάρθρωση της κομματικής οργάνωσης» τόνισε η Κατερίνα Μάρκου από το Ποτάμι, υπογραμμίζοντας πως το «συνεταιρίζεσθαι» είναι ελευθερία.

Για νομοθέτημα που προάγει ένα «σύγχρονο πλαίσιο», μίλησε ο Γιώργος Λαζαρίδης από τους ΑΝΕΛ, υπογραμμίζοντας πως αυτό έχουν ανάγκη οι συνεταιρισμοί ώστε να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό.

Με επιφύλαξη, επί της αρχής του σχεδίου νόμου, τοποθετείται η Ένωση Κεντρώων. Ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας εξέφρασε διαφωνίες για διατάξεις σχετικές με το όριο των δύο θητειών του προέδρου, αλλά και με την ποσόστωση γυναικών στους συνεταιρισμούς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Την Τετάρτη στην Ολομέλεια ο Κώδικας Δεοντολογίας βουλευτών

Δραγασάκης: Τα “κόκκινα” δάνεια δεν είναι “εμπορεύματα”

 

 

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ