Βίτσας: Το Πάσχα θα αδειάσει ο Πειραιάς – ΒΙΝΤΕΟ

«Αυτές τις ημέρες έφυγαν από τον Πειραιά περίπου 1.400 – 1.500, χωρίς να υπάρχουν νέες ροές στον Πειραιά», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό, Δημήτρης Βίτσας.

«Αυτές τις ημέρες έφυγαν από τον Πειραιά περίπου 1.400 – 1.500, χωρίς να υπάρχουν νέες ροές στον Πειραιά», είπε ο κ. Βίτσας, μιλώντας στο mega.

«Μέχρι την Τετάρτη αναμένουμε ότι θα φύγουν από τον Πειραιά, και θα πειστούν να πάνε σε κέντρα φιλοξενίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.600 κενές θέσεις και κατασκευάζονται περί τις 10.000 ακόμα», πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, τονίζοντας ότι αυτές θα είναι έτοιμες μέχρι την επόμενη Κυριακή.

«Το Πάσχα θα έχει αδειάσει ο Πειραιάς, σας το λέω με σιγουριά», είπε ο κ. Βίτσας. «Πολύ πριν κάποιος πάει στο νησί του να κάνει Πάσχα».

Μετά την αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά, τόνισε ο υπουργός, θα αρχίσει η αντίστοιχη προσπάθεια για την Ειδομένη.

Σχετικά με τη διαδικασία της επαναπροώθησης μεταναστών προς την Τουρκία που ξεκίνησε το πρωί, ο κ. Βίτσας έκανε λόγο για πάνω από 200 άτομα που με ασφαλή και νόμιμο τρόπο μεταφέρονται στη γείτονα χώρα εκφράζοντας την ελπίδα για επιτυχή ολοκλήρωσή της.

Σημείωσε πως το βασικό στοιχείο για την ελληνική πλευρά θα είναι η διακοπή των μεταναστευτικών ροών εφόσον γίνει αντιληπτό από τους διακινητές ότι εφαρμόζεται η συμφωνία και επομένως δεν θα έχει λόγο κάποιος να πληρώνει χιλιάδες δολάρια ή ευρώ.

Εκτίμησε ωστόσο ότι το θέμα σχετίζεται και με την πληροφόρηση που δίνεται στους πρόσφυγες σε Ελλάδα και Τουρκία.

Αναφορικά με την πληροφορία ότι αυξήθηκαν οι αιτήσεις ασύλου από τους πρόσφυγες μετά τη συμφωνία με την Τουρκία, ο κ. Βίτσας την επιβεβαίωσε λέγοντας πως αυτό όντως συμβαίνει ιδιαίτερα στα νησιά και τη Μυτιλήνη.

Όπως εκτίμησε ο στόχος είναι η αίτηση και η εξέταση της ενδικοφανούς προσφυγής να έχουν ολοκληρωθεί σε 15 μέρες και στο σύνολό της να έχει κριθεί σε ένα μήνα.

Η αίτηση ασύλου όμως -τόνισε- δεν μπορεί να γίνει σε Πειραιά ή Ειδομένη αλλά σε κέντρα φιλοξενίας, ταυτοποίηση ή υποδοχής όπου οι πρόσφυγες θα τυγχάνουν αξιοπρεπούς διαμονής και σίτισης.

Σε σχέση με τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη Χίο μεταξύ των ΜΑΤ και κατοίκων που αντιδρούσαν στη μεταφορά των προσφύγων αναγνώρισε ότι ιδιαίτερα στα νησιά υπάρχει ένταση, πως η κυβέρνηση ελπίζει ότι δημιουργείται μια κατάσταση που θα διακόψει τις μεταναστευτικές ροές και θα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα πράγματα αλλά εκτίμησε ότι έχει επιδειχθεί ανθρωπιά και αποφασιστικότητα αλλά και συνέπεια σε σχέση με τη συνθήκη της Γενεύης.

“Θέλει ψυχραιμία από όλες τις πλευρές”, υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι σε όλη τη διαδικασία του προσφυγικού η ελληνική αστυνομία “περισσότερο έχει κατηγορηθεί για αδράνεια και ανοχή”.

Διαβάστε επίσης:

Τι είπε ο Κουρουμπλής στον τυφλό πρόσφυγα – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ