Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό ο Κυπριανού

Για μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρωθυπουργό που αφορούσε την ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, έκανε λόγο ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι αντάλλαξαν εκτιμήσεις για το ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Τουρκία και για το ποιες είναι οι προοπτικές επίλυσης ή μη του Κυπριακού, ενώ πρόσθεσε ότι με μεγάλη του χαρά διαπιστώνει ότι «έχουμε ταυτόσημες αναλύσεις και εκτιμήσεις αναφορικά με τις προοπτικές».

«Είναι κοινή πεποίθηση μας», τόνισε, «ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες σε ό,τι αφορά την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, ότι έχουμε να καλύψουμε ακόμα μεγάλη απόσταση μέχρις ότου δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέπουν πραγματικά να πάμε σε λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι «ταυτόχρονα έχουμε επαναλάβει και τη θέληση μας να βαδίσουμε αυτή την απόσταση». «Δεν έχουμε άλλη επιλογή», είπε, «όσο δύσκολος κι αν είναι αυτός ο δρόμος, είναι πεποίθηση κοινή πως πρέπει να τον βαδίσουμε επιμένοντας στις βασικές αρχές λύσης και λειτουργώντας πάντα με προσήλωση και συνέπεια στους στόχους τους οποίους έχουμε καθορίσει».

Ο γγ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι «παλινδρομήσεις και αντιφάσεις κατά την άποψή μας το μόνο που προκαλούν είναι ζημιά στη διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα δίνουν και άλλοθι στην Τουρκία να προσπαθεί να ξεφύγει από υποχρεώσεις που έχει έναντι του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και έναντι των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και έναντι των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερωτηθείς εάν υπάρχει αισιοδοξία για λύση στο 2016, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν πρέπει να συζητούμε με αυτές τις λογικές και ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφωνίες εκεί και όπου υπάρχουν και αν αυτό μπορεί να επιτευχθεί το 2016 είναι καλοδεχούμενο». «Αν όχι», συμπλήρωσε, «εμείς επαναλαμβάνουμε ότι το θέμα της λύσης του Κυπριακού δεν είναι συναρτημένο με τον χρόνο που παρέρχεται, είναι θέμα το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις θέσεις που κατατίθενται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». «Εκεί λοιπόν θα κριθεί κατά πόσον θα μπορεί να επιλυθεί το 2016 ή όχι, αν οι θέσεις που θα κατατεθούν, θα επιτρέπουν κάτι τέτοιο».

Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Πρωθυπουργό, τον ελληνικό λαό και στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων για τη σταθερότητα και τη συνέπεια με την οποία υποστηρίζουν τον αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση και επανένωση. 

 

Διαβάστε επίσης:

Σύσκεψη για το προσφυγικό υπό τον Τσίπρα στο Μαξίμου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ