Ο Χρυσόγονος για τις βελτιωμένες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας

Τη νέα διάψευση των προβλέψεων του ΔΝΤ σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας ανέδειξε με κατεπείγουσα ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Κώστας Χρυσόγονος.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στις αισθητά βελτιωμένες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας έναντι των αρνητικών εκτιμήσεων του ΔΝΤ και τόνισε πως και στο πρόσφατο παρελθόν ο οργανισμός αυτός απέτυχε να προβλέψει σωστά την πορεία της Ελλάδας.

Παράλληλα ζήτησε την άποψη της Επιτροπής για τις αστοχίες αυτές και έθεσε ζήτημα διακοπής της συνεργασίας με το ΔΝΤ.

 Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης :

Σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας για το 2015 είναι ουσιωδώς καλύτερα του αναμενόμενου. Ειδικότερα, αντί της πρόβλεψης για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, όπως εκτιμούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), από τα πορίσματα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ. ΣΤΑΤ.) προκύπτει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0,2% του ΑΕΠ, δηλαδή μια θετική διαφορά 1,44 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι άλλωστε η πολλοστή φορά κατά την οποία οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας διαψεύδονται παταγωδώς, αφού, μεταξύ των άλλων, το 2010 είχε υπολογίσει ότι η Ελλάδα θα επανερχόταν στις αγορές (για την εξυπηρέτηση των δημόσιων δανειακών αναγκών της) το…2012 και ότι θα βρισκόταν σε τροχιά ανάπτυξης ήδη από το τέλος του 2011.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Σκοπεύει να τροποποιήσει την στάση της, ως μέλος του «κουαρτέτου» των δανειστών, έναντι της Ελλάδας και ειδικότερα να προσαρμόσει προς τα κάτω τις απαιτήσεις της για νέα δημοσιονομικά μέτρα, με δεδομένη πια την υπέρβαση των στόχων για το 2015;

2. Ποια είναι κατά την γνώμη της η αιτία των συνεχών αστοχιών του ΔΝΤ στις προβλέψεις του;

3. Ύστερα από τις αποτυχίες του ΔΝΤ, μήπως θα ήταν προτιμότερη η διακοπή της συνεργασίας με τον αναξιόπιστο αυτόν οργανισμό;

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Η ΕΚΤ δεν θα οδηγήσει τα επιτόκια σε “παράλογα” αρνητικά επίπεδα λέει ο Κερέ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ