Κουμουτσάκος: Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας κινδυνεύει να μείνει μετέωρη

«Απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η απάντηση δεν μπορεί να βρεθεί με μονομερείς αποφάσεις που οδηγούν σε λιγότερη Ευρώπη, αλλά με κοινές αποφάσεις για περισσότερη Ευρώπη» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενος στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕΤουρκίας.

«Μετά τα αποτρόπαια δολοφονικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, δημιουργούνται πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη.  Αφορούν άμεσα και τη χώρα μας» ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος και συνέχισε:

«Πρώτον, αναδεικνύεται, πιο πολύ από ποτέ, το θέμα της ασφάλειας. Το θέμα αυτό δεν πρέπει να γίνει αιτία για αποφάσεις υποταγής στο φόβο.  Η ασφάλεια, όμως, είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Στη δική μας αντίληψη έτσι ήταν πάντα. Δυστυχώς, δεν ήταν ποτέ υψηλή προτεραιότητα στο πρόγραμμα και την ιδεολογική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεύτερον, η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας κινδυνεύει να μείνει μετέωρη. Είχαμε πει ότι η συμφωνία είναι πολύπλοκη και ασαφής. Είχαμε επισημάνει ως κρίσιμη αδυναμία της συμφωνίας την πρόβλεψή της για εθελοντική αποδοχή προσφύγων από τις χώρες της Ένωσης. Αυτή ακριβώς η πρόβλεψη, μετά τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, μπορεί να αποδειχθεί η αχίλλειος πτέρνα της συμφωνίας. Μιας συμφωνίας που έτσι μένει μετέωρη.

Τρίτον, ανησυχούμε για τον παραγκωνισμό βασικών αρχών, αν όχι του συνόλου, της Συνθήκης Σένγκεν.  Θυμίζω ακόμη ότι τα βόρεια σύνορα της χώρας είχαν κλείσει πριν τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας.  Την ίδια στιγμή αποδεικνύεται ότι οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται και μετά τη συμφωνία» υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος και πρόσθεσε:

«Δυστυχώς, οι επιφυλάξεις που είχαμε εκφράσει τόσο για τις συμφωνίες του Αλ. Τσίπρα με την Τουρκία, όσο και για τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, δικαιώνονται.

Πιστεύουμε ότι απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η απάντηση δε μπορεί να βρεθεί με μονομερείς αποφάσεις που οδηγούν σε λιγότερη Ευρώπη, αλλά με κοινές αποφάσεις για περισσότερη Ευρώπη.

Μονομερείς αποφάσεις για λιγότερη Ευρώπη θα είναι επικίνδυνες για το μέλλον της Ε.Ε., μπορεί να την εξασθενίσουν ακόμη περισσότερο, αλλά και να εξασθενίσουν και κάθε κράτος – μέλος χωριστά.  Κοινές αποφάσεις για περισσότερη Ευρώπη μπορεί να κάνουν την πρόκληση ευκαιρία».  

Διαβάστε επίσης:

Τι είπε ο πρόεδρος της Σλοβακίας στον Παυλόπουλο για το προσφυγικό

Η απάντηση του Κυρίτση στο Ποτάμι

Δυσαρέσκεια του Τσίπρα προς το ΝΑΤΟ για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης

Φάμελλος: Δεν θα χρησιμοποιήσουμε βία στην Ειδομένη

σχολίασε κι εσύ