Κούλογλου: Το ΠΑΣΟΚ είναι σαν γενετικά τροποποιημένο κόμμα υπό τον κ.Βενιζέλο

Συνέντευξη στο ευρωπαϊκό ειδησεογραφικό πρακτορείο EurActiv, παραχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Βενιζέλο είναι «σαν γενετικά τροποποιημένο κόμμα».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε εν όψει της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με σοσιαλιστές ηγέτες στο Παρίσι το Σάββατο ύστερα από πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ερωτηθείς για μια πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ στο μοντέλο που αρχίζει να εφαρμόζεται σε άλλες χώρες όπως στην Πορτογαλία, ο Έλληνας ευρωβουλευτής το απέκλεισε λέγοντας ότι στην Ελλάδα έχουμε την ιδιομορφία «ότι το ΠΑΣΟΚ υπό τον κύριο Βενιζέλο σχεδόν υπέστη μια μετάλλαξη. Είναι σαν γενετικά τροποποιημένο κόμμα».

Υπογράμμισε ότι τα στελέχη που κυριαρχούν εντός του κόμματος, η κυρίαρχη κουλτούρα, είναι «κουλτούρα που στρέφεται περισσότερο εναντίον της αριστεράς και κοιτάει με συμπάθεια τη δεξιά».

«Αυτό δεν συνέβαινε παλαιότερα στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είχε αντιδεξιά κατά βάση κατεύθυνση και με την αριστερά πάντα διατηρούσε φιλικές σχέσεις και έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας . Αυτό ανατράπηκε πλήρως επί κ Βενιζέλου και φοβάμαι ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει στην Ελλάδα», επεσήμανε.

Αγωνία επιβίωσης

 Το άλλο πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τον κ Κούλογλου, είναι ότι έχει αγωνία επιβίωσης.

«Αυτό δεν ισχύει για τα άλλα σοσιαλιστικά κόμματα που δεν έχουνε χάσει πολύ από την επιρροή τους, όπως το πορτογαλικό ή το βρετανικό, επομένως έχουνε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μπορούν να κινούνται πιο διασπαστικές».

 «Το ΠΑΣΟΚ φοβάται ότι οποιαδήποτε κίνηση και να κάνει θα απειλήσει ακόμη και την ύπαρξή του και αυτό του δημιουργεί κλειστοφοβία και επίσης μια προσπάθεια να στηριχτεί πάνω στο σύστημα, το οποίο σύστημα αυτή τη στιγμή δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, οι τράπεζες και η δεξιά στο σύνολό της», είπε.

Το μέλλον Ευρωπαίων Σοσιαλιστών-Αριστεράς

 Αναφερόμενος στο φλερτ ΣΥΡΙΖΑ-Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είπε ότι το κόμμα του δεν υπάρχει περίπτωση να πάει στην σοσιαλδημοκρατική ομάδα διότι στην πραγματικότητα οι σοσιαλδημοκράτες έχουν απεμπολήσει όλες τις σοσιαλιστικές ιδέες.

«Δείτε τι γίνεται στη Γαλλία. Τα μέτρα που περνάει ο Ολάντ τόσο για τις ελευθερίες όσο και τα μέτρα πχ με το νόμο για την εργασία που επιτρέπουν και σε παιδιά 14 ετών να εργάζονται, είναι μέτρα που δεν έχουν σχέση με τις ιδέες της αριστεράς». Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν μέσα στους σοσιαλιστές δυνάμεις που δεν συμφωνούν με αυτή την πολιτική και “αυτό το βλέπω και στο Ευρωκοινοβούλιο σε καθημερινή βάση”.

«Πρέπει να γίνουν συμμαχίες και πρέπει αυτές οι σοσιαλιστικές τάσεις να στραφούν προς τα αριστερά γιατί διαφορετικά η αριστερά μόνη της δεν μπορεί να τα καταφέρει. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία και Ισπανία, δείχνουν ακριβώς την απάντηση. Οι Πορτογάλοι σοσιαλιστές δέχθηκαν να συγκυβερνήσουν με την αριστερά, οι Ισπανοί σοσιαλιστές προτίμησαν να πάνε με την δεξιά, με τους Ciudadanos».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε βήματα

Αυτή είναι η «αντίφαση των σοσιαλιστών», είπε, προσθέτοντας ότι για αυτό και δεν μπορεί κανείς να προσχωρήσει στο στρατόπεδο που αυτή τη στιγμή κυριαρχείται από την συντηρητική πτέρυγα αν και υπάρχουν ολοένα και αυξανόμενες φωνές ενάντια, όπως γίνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο με τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει βήματα για την απομάκρυνση από το κομμουνιστικό του παρελθόν. Και η διάσπασή του το καλοκαίρι είχε ακριβώς αυτό το χαρακτήρα».

«Στο μέλλον ασφαλώς μπορούμε να έχουμε μια συνένωση κάποιων σοσιαλιστικών κομμάτων με κόμματα της ριζοσπαστικής αριστεράς, εννοώ στην ίδια κατεύθυνση. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε μια προγραμματική βάση», συμπέρανε.

 

Διαβάστε επίσης:

Κούλογλου: Δεν είπα ότι θα πέσει η κυβέρνηση – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ