Τρία καυτά θέματα στο τετ α τετ Τσίπρα-Ολάντ

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Το Παρίσι επισκέπτεται αύριο ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος θα συμμετάσχει σε συνάντηση κυβερνητικών σοσιαλιστικών και αριστερών κομμάτων, η οποία γίνεται με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. 

Ο στόχος του κ. Ολάντ είναι μέσα από αυτή την εκδήλωση να διευρύνει τις κυβερνητικές προοπτικές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας μέσα από ένα πλαίσιο σύγκλισης της σοσιαλδημοκρατίας με την αριστερά. 

Επίσης η διερεύνηση της δυνατότητας για συνεργασίες με προοδευτικό πρόσημο για τις οποίες υπάρχουν καλές προοπτικές σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. 

Ωστόσο η συνάντηση αυτή θα είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για «όσμωση» του Αλέξη Τσίπρα με τους ευρωπαίους σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες σε κομματικό περιβάλλον, κάποιους από αυτούς άλλωστε ο κ. Τσίπρας τους γνωρίζει με την ιδιότητά τους του Πρωθυπουργού, ή του αντιπροέδρου του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων, ο Ματέο Ρέντσι, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, και ο νέος ηγέτης των εργατικών στην Αγγλία Τζέρεμι Κόρμπιν. 

Στο περιθώριο της συνάντησης των κυβερνητικών κομμάτων, ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται να βρεθούν πέρα από την ενδεχόμενη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στις εργασίες του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος ως παρατηρητή, το προσφυγικό, η αξιολόγηση και το θέμα της απομείωσης του χρέους.

 

Σε ότι αφορά την όσμωση με τους σοσιαλιστές πάντως οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα είναι επιφυλακτικοί χωρίς να απορρίπτουν την ιδέα ενός ιδιαίτερου καθεστώτος για τις σχέσεις του κ. Τσίπρα με τους σοσιαλιστές ηγέτες. 

Πάντως λένε επίσης, ότι η σύγκλιση και η συνεργασία προϋποθέτουν την προγραμματική μετατόπιση των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων προς τα αριστερά. Προηγουμένως δε, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην τακτική σύνοδο του Προεδρείου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

 

Πηγή:real.gr

 

Διαβάστε επίσης

Ο Καρατζαφέρης για τον Άδωνι: Ήταν ο πιο έξυπνος αλλά και λίγο… αδίστακτος – BINTEO

Τσίπρας: Η Ελλάδα πρέπει να λάβει ουσιαστική υποστήριξη από την Κομισιόν – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ