Η Γεννηματά καλεί τον Τσίπρα να επιμείνει στη γραμμή που χαράχθηκε στο Συμβούλιο Αρχηγών

Μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η αναβολή απόφασης για το προσφυγικό, δηλώνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Μιλώντας στην “Εφημερίδα των Συντακτών” σημειώνει πως «οι οιωνοί για δεσμευτικές και ρεαλιστικές αποφάσεις δεν είναι καλοί…οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται και οι κίνδυνοι αυξάνονται για τη χώρα». 

 Η κ. Γεννηματά καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επιμείνει στην εθνική γραμμή που χαράχθηκε στο Συμβούλιο των Αρχηγών και «να διαπραγματευθεί ουσιαστικά, χωρίς εκπτώσεις, υποχωρήσεις, συμψηφισμούς και παραχωρήσεις». Συμπληρώνει πως «η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει, η Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα της προσφυγικής κρίσης».

“Δίνεται μια κρίσιμη μάχη που αφορά την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες. Γι αυτό θέλω να είμαι ιδιαίτερα συγκρατημένη. Όμως η εμπλοκή που υπήρξε στο Συμβούλιο των Αρχηγών των κρατών της ΕΕ, με την μη έκδοση απόφασης και η αναβολή της για τις 17 Μαρτίου, μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για την χώρα μας. Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Οι οιωνοί για δεσμευτικές και ρεαλιστικές αποφάσεις δεν είναι καλοί. Η κατάσταση που σήμερα υπάρχει με τις συνεχείς αναβολές παγιώνεται. Οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται και οι κίνδυνοι αυξάνονται για τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας πρέπει να επιμείνει στην συγκεκριμένη εθνική γραμμή που χαράχτηκε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Να διαπραγματευτεί ουσιαστικά χωρίς εκπτώσεις, υποχωρήσεις, συμψηφισμούς και παραχωρήσεις. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψει η Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα της προσφυγικής κρίσης”, σημειώνει η κ. Γεννηματά. 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι επιμένει στην ανάγκη γιασχηματισμό μιας κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων. “Εμείς πιστεύουμε πως είναι η μόνη λύση που θα μπορούσε κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προγραμματικές και λειτουργικές, να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα της χώρας. Οι κυβερνήσεις Τσίπρα – Καμμένου όχι μόνο αποδείχθηκαν ανίκανες να διαχειριστούν την κρίση αλλά με όλα αυτά τα απίθανα και τυχοδιωκτικά που έκαναν μέσα σε ένα χρόνο, έχουν επιδεινώσει τη θέση της χώρας και της κοινωνίας δραματικά. Ας το καταλάβει αυτό και ο κ. Μητσοτάκης που λέει πως προτιμά εκλογές, δεν τις ζητά και άραεπιλέγει τη στρατηγική του ώριμου φρούτου. Αρκετά πια με τα μικροκομματικά παιχνίδια.

Όσο για τα περί της συνεργασίας μας με τη δεξιά, που προπαγανδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «περσινά ξινά σταφύλια», δεν «πουλάνε» άλλο. Ας κοιταχτούν στον καθρέφτη τους. Αυτοί εφαρμόζουν την πιο σκληρή πολιτική των τελευταίων έξη χρόνων με καθεστωτικές πρακτικές. Αυτοί συγκυβερνούνμε ακροδεξιούς, εθνικιστές και ομοφοβικούς “.

 Τέλος, απευθύνει νέα πρόταση προς το Ποτάμι για διάλογο με σκοπό τη συγκρότηση μιας ισχυρής, προοδευτικής παράταξης.

“Εμείς χαιρετίσαμε ως θετική εξέλιξη τις αποφάσεις του συνεδρίου του Ποταμιού. Γιατί επιβεβαιώνουν την ανάγκη για διάλογο με σκοπό την συμπόρευση και συμπαράταξη του ευρύτερου χώρου. Και γιατί ορίζουν ως προϋπόθεση αυτής της συμπόρευσηςτο διάλογο και τη συμφωνία σε προγραμματικό επίπεδο καθώς και τη μη διάλυση των κομμάτων και των κινήσεων που θα συμμετέχουν.

Αυτό ακριβώς είναι το πλαίσιο και της δικής μας πρότασης.Γι΄αυτό και στην ομιλία μου στο συνέδριο του «Ποταμιού», ζήτησα ευθέως εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και την δική τους συμμετοχή στο εγχείρημά μας. Πρότεινα τη συγκρότηση επιτροπής, με πρόσωπα κοινής αποδοχής για να προετοιμάσουν τις εισηγήσεις και την οργάνωση της προγραμματικής συνδιάσκεψης. Μιας συνδιάσκεψης ανοιχτής, με τη συμμετοχή όχι μόνο των κομμάτων αλλά και εκπροσώπων της κοινωνίας. Ως πρώτο βήμα πρότεινα το συντονισμό των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων.” τονίζει. 

 

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στη μέση δύο ταυτόχρονων κρίσεων

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ