Μετωπική Τσίπρα – Τουσκ για το Βαλκανικό δρόμο – ΦΩΤΟ

Ένταση προέκυψε αιφνιδιαστικά, χθες, ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Αθήνα, με αφορμή ανάρτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος στο Τwitter ευχαρίστησε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τη συνεργασία τους στην προσφυγική κρίση, ενώ εμμέσως πλην σαφώς χαρακτήρισε το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, κοινή απόφαση της ΕΕ των 28.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ευχαρίστησε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που εφάρμοσαν μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

«Η παράνομη ροή μεταναστών στην οδό των Δυτικών Βαλκανίων έφτασε στο τέλος της. Ούτε κουβέντα για μονομερείς ενέργειες, αλλά κοινή δράση των 28 κρατών της ΕΕ» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Ευχαριστώ τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που εφάρμοσαν μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση» πρόσθεσε.

Η απάντηση του Πρωθυπουργού στον Τουσκ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντέδρασε στις αναφορές του Ντόναλντ Τουσκ, και με μήνυμα του στο Twitter απέδωσε σε μονομερείς ενέργειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου.

«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων» έγραψε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο twitter απαντώντας στις αναφορές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα. Περιμένουμε ο κ. Τούσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν» έγραψε ο Πρωθυπουργός.

Το tweet του Κουμουτσάκου για τις δηλώσεις του Τουσκ

Τη δήλωση του κ. Τσίπρα είχε προηγηθεί δήλωση του εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου, ότι «αν το Μαξίμου δεν διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις Τουσκ περί απόφασης των 28 για κλειστά σύνορα, υπάρχει μείζον θέμα για τον κ. Τσίπρα».

«Αν το Μαξίμου δεν διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις Τουσκ περί απόφασης των “28” για κλειστά σύνορα, υπάρχει μείζον θέμα για τον κ.Τσίπρα» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο κ. Κουμουτσάκος.

Νέα tweet Κουμουτσάκου μετά την απάντηση του Πρωθυπουργού σε Τουσκ

Δυο νέα tweet σχετικά με την απάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μέσω Twitter στις τοποθετήσεις του Ντόναλντ Τουσκ για το προσφυγικό ανήρτησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στο πρώτο ανέφερε: «Τα γριφώδη τουίτ του @PrimeministerGR δεν συνιστούν διάψευση Τουσκ. Για κάτι τόσο σοβαρό υπάρχει μια απάντηση: “Διαψεύδουμε τον @eucopresident».

Για να ακολουθήσει και δεύτερο στο οποίο σημείωνε: «Γιατί @PrimeministerGR “κρυβόταν” τόσες ώρες και εμφανίστηκε μετά από πίεση Ν.Δ. ; Περιμένουμε ρητή διάψευση @eucopresident από Μαξίμου».

Δείτε τα tweet του εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ.:

Απάντηση Γεροβασίλη στα tweet Κουμουτσάκου – ΦΩΤΟ

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, με ανάρτησή της στο twitter σχολίασε τη θέση που εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφορικά με το ζήτημα Τουσκ.

«Αν δυσκολεύεται στην κατανόηση της κοινής δήλωσης ο κ. Κουμουτσάκος πολύ ευχαρίστως να ζητήσει διευκρίνιση. Μη σπαταλά τον χρόνο με γρίφους», ανέφερε σε νεότερη ανάρτησή της στο twitter η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

«Καλά που υπάρχει και ο κ. Κουμουτσάκος και μαθαίνουμε ποιές είναι οι αποφάσεις των Συμβουλίων Κορυφής. Τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο -που τόσο συχνά χρησιμοποιεί ο κ. Κουμουτσάκος- και μπορεί να τα διαβάσει αντί να χρησιμοποιεί το twitter, κάθε φορά που θέλει να πάει κόντρα στις εθνικές θέσεις. Θα διαψευστεί για άλλη μία φορά», είχε σχολιάσει νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Δείτε τα tweet της Όλγας Γεροβασίλη:

Σαφείς αποστάσεις από Τουσκ για το κλείσιμο των συνόρων η Μέρκελ

Σύμμαχος του Αλέξη Τσίπρα για άλλη μια φορά ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία σε προεκλογική της δήλωση πήρε αποστάσεις από τον Πολωνό αξιωματούχο δηλώνοντας πως «το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση».

Μάλιστα συμπλήρωσε πως «τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσφυγική κρίση».

«Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε προεκλογική εκδήλωση στην Ρηνανία-Παλατινάτο και πρόσθεσε ότι, βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά για αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα.

Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καλό αποτέλεσμα, συνέχισε, για να τονίσει: «Δεν μπορούμε οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα», αλλά πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή εξισορρόπηση. «Αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση», κατέληξε, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας «Der Tagesspiegel».

Σε άλλη ανάρτηση, στην ιστοσελίδα της Ραδιοφωνίας Κεντρικής Γερμανίας (mdr info), επισημαίνεται ότι η κυρία Μέρκελ δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να βρεθεί μια συμφωνία, η οποία βοηθά όλα τα 28 κράτη-μέλη και ότι για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. δεν αποφασίζει μόνο η τουρκική κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να έχει ρόλο και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Διαβάστε επίσης:

Το προσφυγικό έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του λέει ο Αβραμόπουλος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ