Δρίτσας: Θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά τις επόμενες ημέρες

Περίπου 3.500 μετανάστες και πρόσφυγες φιλοξενούνται αυτήν τη στιγμή στο λιμάνι του Πειραιά, μετά και την πρωινή άφιξη των δύο πλοίων με 673 άτομα από νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ έγινε και σήμερα διανομή ξηράς τροφής από τον Ερυθρό Σταυρό, ενώ στην πύλη Ε2 πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες, λόγω του μεγάλου συνωστισμού, μένουν σε σκηνές δίπλα στο κτίριο.

Η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς στόχος είναι να μη γίνει το λιμάνι μόνιμη δομή, αλλά να αποφορτιστεί τελείως και να λειτουργεί μόνο ως χώρος transit, όπως τόνισε το πρωί στο ραδιόφωνο του Alpha ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αυτήν τη στιγμή οι εθελοντικές οργανώσεις, αλλά και οι φορείς, έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν τη σίτιση και την ιατρική φροντίδα, ενώ ευχαρίστησε την τοπική αυτοδιοίκηση, τη διοίκηση του ΟΛΠ και τις λιμενικές Αρχές, για το μεγάλο έργο που συντελούν αυτήν τη στιγμή στο λιμάνι του Πειραιά.

Την ίδια στιγμή, επιστολή προς τον Σύνδεσμο Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων απέστειλε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από καταγγελίες προσφύγων και μεταναστών ότι πρακτορεία από τα νησιά μαζί με το ακτοπλοϊκό εισιτήριο κόβουν και αντίτιμο για τη μετακίνησή τους με λεωφορεία στην Ειδομένη.

Στην επιστολή, το υπουργείο επισημαίνει ότι η το τελευταίο διάστημα, με ιδιαίτερη ένταση, η χώρα αντιμετωπίζει τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και ότι υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους μέσα στη χώρα.

Όπως υπογραμμίζεται, έχουν περιέλθει σε γνώση του υπουργείου πληροφορίες, βάσιμες, από τις οποίες προκύπτει ότι μέλη του Συνδέσμου και πράκτορες δίνουν έγγραφα μεταφοράς στους πρόσφυγες και μετανάστες έναντι αντιτίμου που έχουν αφετηρία τα νησιά του Αιγαίου με προορισμό την Ειδομένη.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των οργανωμένων χώρων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων και ότι όλη αυτή η διαδικασία που γίνεται αντίκειται στον κυβερνητικό σχεδιασμό, προκαλώντας μείζον πρόβλημα στην οργανωμένη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων, καθώς οι ίδιοι πληρώνουν υπηρεσίες που δεν λαμβάνουν.

Τέλος, το υπουργείο ζητά από τον Σύνδεσμο να ενημερώσει τα μέλη του και να σταματήσει η έκδοση τέτοιων εγγράφων προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ, στη διάσωση και περισυλλογή 939 μεταναστών και προσφύγων προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα, σε 22 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές της Σαμοθράκης, της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου και της Μεγίστης.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Ο Γ. Μώραλης μαζί με τον Μητροπολίτη Πειραιώς διένειμε γεύματα στους πρόσφυγες – ΦΩΤΟ 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ