ΣΥΡΙΖΑ: Τραγική και απάνθρωπη η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων στην Ειδομένη

Τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης περιγράφει το κείμενο της απόφασης της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην απόφασής της, η Κεντρική Επιτροπή περιγράφει ως πρώτιστο καθήκον της Αριστεράς και όλων των προοδευτικών πολιτών να σταματήσουν την ανθρωπιστική τραγωδία, να κινητοποιήσουν την κοινωνία που σέβεται τις αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης και να σταθούν απέναντι στην ακροδεξιά ρητορική που τροφοδοτεί τον σκοταδισμό και τις ναζιστικές οργανώσεις.

Επίσης, ζητούν από τα μέλη του κόμματος να στηρίζουν τις οργανωμένες δομές φιλοξενίας των προσφύγων, με εθελοντική προσφορά, γιατί η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων στην Ειδομένη είναι τραγική και απάνθρωπη και τους καλούν να καταγγέλλουν στους αρμόδιους έκνομες ενέργειες σε βάρος προσφύγων και μεταναστών γιατί «η ατιμωρησία δίνει αέρα στον φασισμό».

Σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με τον τίτλο «Καθήκοντα του κόμματος την επόμενη περίοδο», η Κεντρική Επιτροπή υπογραμμίζει την υποχρέωση του κόμματος και της νεολαίας να εμπνεύσουν για συμμετοχή όλη την κοινωνία που συμμερίζεται τις αξίες της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Επισημαίνεται, δε, και η ανάγκη να συμβάλει και η κυβέρνηση με ένα ανοιχτό κάλεσμα στις δυνάμεις που αντιμάχονται τον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Παράλληλα, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «απέναντι στην εγκατάσταση προσφύγων στα πάρκα, στα παγκάκια, στα χωράφια, απέναντι σε καταστάσεις που δεν συνιστούν συνθήκες ελεύθερης εγκατάστασης αλλά εξαθλίωσης», ορθή επιλογή είναι η οργανωμένη και με ανθρώπινους όρους ζωή στους συγκροτημένους χώρους (hotspot, κέντρα φιλοξενίας), γιατί μόνο έτσι οι υπηρεσίες που παρέχουν το κράτος και οι εθελοντές για τη διατροφή, την υγεία, τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τη φροντίδα των παιδιών γίνονται πιο αποτελεσματικές. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση της ΚΕ ότι «η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων σήμερα στην Ειδομένη είναι τραγική και απάνθρωπη, καθώς αφήνει ανθρώπους εκτεθειμένους στα καιρικά φαινόμενα, αλλά και στα κυκλώματα κερδοσκόπων».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνεται η ανάγκη να διαμορφωθεί μία ανοιχτή ομάδα στήριξης της προσπάθειας και της αποτελεσματικότητας των συντονιστών από τους εθελοντές που συμμετέχουν στη λειτουργία των κέντρων, με συγκεκριμένα, μάλιστα, καθήκοντα.

Ταυτόχρονα, ειδική αναφορά γίνεται στην υποχρέωση που έχουν οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να μην επιτρέπουν να μένουν ατιμώρητες έκνομες ενέργειες σε βάρος προσφύγων και μεταναστών και των χώρων παραμονής τους. «Με παρεμβάσεις στους αρμόδιους να απαιτούν διώξεις και τιμωρία. Η ατιμωρησία δίνει αέρα στον φασισμό» είναι η φράση που έχει συμπεριληφθεί στο κείμενο της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής, με την οποία οι οργανώσεις καλούνται να αποτρέψουν τέτοιες ενέργειες.

Στο κείμενο της απόφασης περιγράφονται και οι άξονες για τη διαμόρφωση ενός φιλειρηνικού και αντιπολεμικού κινήματος ειρήνης και ενός κινήματος στήριξης των προσφύγων και των μεταναστών. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι αριστερές, οι κινηματικές, αλλά και όλες οι άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι διανοούμενοι, οι άνθρωποι του πολιτισμού, οφείλουν να εργαστούν τάχιστα και αποτελεσματικά για την αποτροπή της περαιτέρω ενίσχυσης της αντίληψης που σχεδιάζει την Ευρώπη-φρούριο, που επιδιώκει την κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν και της Συνθήκης της Γενεύης, που υψώνει φράχτες στην είσοδο προσφύγων στην ΕΕ. Οι ίδιες δυνάμεις πρέπει να πρωταγωνιστήσουν με άμεση και συντονισμένη δράση για τη συγκρότηση ενός μαζικού πανευρωπαϊκού, αντιπολεμικού κινήματος αλλά και τη διεκδίκηση διαμόρφωσης ενός οδικού χάρτη ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Παπαδημούλης για τη Σύνοδο Κορυφής: Τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξη

Ξυδάκης: Δεν καταλήξαμε γιατί οι προτάσεις της Τουρκίας ήταν ιδιαίτερα ριζοσπαστικές 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ