Σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό, στις Βρυξέλλες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει στην Τουρκία ακόμη 3 δισ. ευρώ ως βοήθεια για την περίθαλψη των Σύρων προσφύγων, σύμφωνα με το προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης της Συνόδου που δημοσιεύει το Reuters.

Μετά από σχεδόν 15 ώρες η Σύνοδος φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί, καθώς όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο επικεφαλής του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σελμάιερ, γίνονται οι τελευταίες διορθώσεις στο κείμενο

 

Προηγήθηκε μία μικρή διακοπή και η Σύνοδος Κορυφής άρχισε ξανά με μια αναθεωρημένη πρόταση στο τραπέζι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο ίδιος ανέφερε σε ανάρτηση του στο Twitter ότι το δείπνο των “28” με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ακυρώθηκε αλλά θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου με τη συμμετοχή του Τούρκου πρωθυπουργού.

Εμπλοκή στη Σύνοδο Κορυφής – Τι είπε ο Τσίπρας

Νωρίτερα, η ομάδα των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ αντιδρά και θέλει να μπλοκάρει το ενδεχόμενο των οριστικών αποφάσεων στην αποψινή διαδικασία της Συνόδου με αποτέλεσμα να υπάρχει εμπλοκή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην ομάδα των τεσσάρων που αντιδρά στο σχέδιο για επιστροφή των Σύρων στην Τουρκία υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει απόψε απόφαση και σε αντίθετη περίπτωση, να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα του βαλκανικού δρόμου μέχρι να υπάρξει λύση.

Επίσης, εγκάλεσε τις χώρες αυτές για υποκρισία και τους προειδοποίησε πως ακόμη και αν δεν προκριθεί το σχέδιο για επαναπροώθηση στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών, αλλά το plan Β μόνο μεταναστών δηλ. τότε δε θα γίνει κάτι γιατί απλώς θα αλλάξουν διαδρομές οι προσφυγικές ροές.

Ο Τσίπρας για την εμπλοκή στη Σύνοδο: Πρέπει να υπάρξει απόφαση

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε πως δεν μπορεί να μην υπάρξει απόφαση, πρέπει να καταλήξουμε ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενώ χαρακτήρισε υποκριτική την στάση τους σε ότι αφορά το γεγονός ότι δεν δέχονται Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς πρόσφυγες.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας είπε πως αν δεν υιοθετηθεί το «plan A», που είναι η επιστροφή στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών, τότε θα πρέπει να πάμε στο «plan B» που είναι η επιστροφή στην Τουρκία μόνο των μεταναστών και τότε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα φτάσουν στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών.

Βέτο του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας στη Σύνοδο Κορυφής

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν απέρριψε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επανεγκατάσταση προσφύγων απευθείας σε ευρωπαϊκές χώρες από την Τουρκία, όπως γνωστοποίησε ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος απόψε.

«Άσκησε βέτο στο σχέδιο για την επανεγκατάσταση μεταναστών και αιτούντων άσυλο απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη», είπε ο Ζόλταν Κόβατς στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

“Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο”

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σελμάγερ.

«Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στην επίλυση της προσφυγικής κρίσης. Πιθανή είναι η εξέλιξη κατά της διάρκεια της νύχτας» έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο Σελμάγερ.

Επταμερής συνάντηση με στόχο το συντονισμό στο περιθώριο της Συνόδου

Συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου με τη συμμετοχή της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής πολιτικής πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο τηςΣυνόδου των 28 ηγετών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως στόχος της συνάντησης αυτής ήταν ο συντονισμός στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι είπε ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη παρέμβασή του στη Σύνοδο, αναφέρθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στα συγκεκριμένα βήματα προόδου που πρέπει να κάνει η Άγκυρα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.

Πριν αρχίσει η κρίσιμη Σύνοδος ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα, μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν κατά τη σημερινή συνάντηση τους σε μια κοινή θέση πως η λογική των κλειστών συνόρων είναι απαράδεκτη και πως δεν πρέπει να υπάρχει μέσα στο κείμενο της τελικής δήλωσης της Συνόδου Κορυφής, καμία τέτοια αναφορά.

Οι δηλώσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Τσίπρας: Συμφωνίες που δεν τηρούνται δεν είναι συμφωνίες – ΒΙΝΤΕΟ

«Το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν είναι πρόβλημα μίας χώρας και θα πρέπει να βρούμε μία ευρωπαϊκή λύση για αυτό το πρόβλημα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

«Δυστυχώς, ανάμεσα στις δύο Συνόδους Κορυφής, υπήρχαν συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν για όλους. Αυτό αποτελεί πρόβλημα. Συμφωνίες που δεν τηρούνται δεν είναι συμφωνίες.  Η κατάσταση είναι δύσκολη και θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Προσδοκώ να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα σε αυτή τη συνάντηση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιο δράσης, ώστε να μειωθούν οι ροές και να διαλύσουμε το δίκτυο των διακινητών», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ταυτόχρονα είναι αναγκαίο να επιταχύνουμε τη διαδικασία μετεγκατάστασης και να  υπάρχει μία αξιόλογη διαδικασία πάνω σε αυτό το θέμα, γιατί είναι κατανοητό ότι στην Ευρώπη υπάρχουν κάποιες αξίες και αρχές. Οι κανόνες είναι για όλους και ο καθένας πρέπει να εφαρμόζει τις κοινές αποφάσεις».

Μέρκελ: Θέλουμε βιώσιμη και ευρωπαϊκή λύση σε συνεργασία με την Τουρκία

«Θέλουμε βιώσιμη και ευρωπαϊκή λύση σε συνεργασία με την Τουρκία», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ κατά την είσοδό της στη Σύνοδο Κορυφής.

«Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της προσφυγιάς. Θέλουμε να βελτιώσουμε τα εξωτερικά σύνορα και θέλουμε μία λύση η οποία θα είναι πολυμερής. Θα χρειαστούν περισσότερες και εντατικές διαπραγματεύσεις. Θα χρειαστούν κάποιες ώρες μέχρι να φτάσουμε σε μια λύση».

 

Νταβούτογλου: Ο μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε είναι η αλληλεγγύη – ΒΙΝΤΕΟ

Την αλληλεγγύη “βλέπει” ως μόνη διέξοδο για να λυθεί το προσφυγικό ζήτημα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.

“Ο μόνος τρόπος να ανταποκριθούμε είναι η αλληλεγγύη”, είπε χαρακτηριστικά κατά την είσοδό του στη Σύνοδο Κορυφής.

 

Ολάντ: Θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια στην Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Την άποψη ότι η λύση που θα βρεθεί για την προσφυγική κρίση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ολάντ, έκανε λόγο για την ανάγκη μίας ειλικρινούς σχέσης ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρχει βοήθεια από την Ευρώπη στην Τουρκία, καθώς η Τουρκία δέχεται πάρα πολλούς πρόσφυγες. Ωστόσο ο κ. Ολάντ, επισήμανε ότι από την πλευρά της η Τουρκία, θα πρέπει να αποδεχθεί τις διαδικασίες επανεισδοχής των προσφύγων.

«Επίσης θα πρέπει να υπάρξει βοήθεια και στην Ελλάδα. Αυτή η σύσκεψη δεν αφορά μόνο την Τουρκία. Αφορά το σύνολο της προσφυγικής πολιτικής της Ευρώπης και κυρίως της βοήθειας που πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα, που αποτελεί σήμερα το εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης και υποδέχεται τους πρόσφυγες», υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος, αναφερόμενος στην Ελλάδα.   

 

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

ΒΙΝΤΕΟ Το μενού στο γεύμα της Συνόδου Κορυφής

Σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες – Επιπλέον 3 δισ. ευρώ στην Άγκυρα

Τα tweet του Τσίπρα για τη συνάντηση με τον Νταβούτογλου – ΦΩΤΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ