Τσίπρας: Η ΕΕ φάνηκε ακόμη πιο αδύναμη να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση – ΒΙΝΤΕΟ

«Η Ελλάδα, ως προς την προσφυγική κρίση, έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας, όμως, ήταν άριστη και αφορά το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και στον πολιτισμό μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δραστικός περιορισμός των ροών από τη βαλκανική οδό και ενώ υπάρχει άρνηση κρατών μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Την τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το προσφυγικό ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ντόναλτ Τουσκ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα περιμένει από την ΕΕ να αναγνωρίσει πως η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει μόνη σε αυτή την κρίση και ότι πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων με αξιοπρεπείς συνθήκες.

Επίσης, ζήτησε την εφαρμογή μίας συγκροτημένης πολιτικής από πλευράς της ΕΕ για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσης.

«Η Ελλάδα δεν θα αναλάβει για μόνιμη παραμονή ή εγκατάσταση, ούτε λιγότερους, ούτε περισσότερους, από όσους της αντιστοιχούν, ανάλογα με τον πληθυσμό της στην Ευρώπη των 28», τόνισε ο Πρωθυπουργός. 

Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να αναδειχθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές των προσφύγων, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τρίτη θα επισκεφθεί ο ίδιος τη Σμύρνη για το τέταρτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Τουρκία.

«Η ΕΕ φάνηκε ακόμη πιο αδύναμη να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των ροών από τη βαλκανική οδό, τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για την Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι αυτές οι ενέργειες ήρθαν να προστεθούν στην άρνηση κρατών μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης, δηλαδή, της νόμιμης οδού για τη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ