Διαχειρίσιμο το πρόβλημα υποστήριξε ο Μουζάλας για το προσφυγικό

«Μην πανικοβάλλεστε. Το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο. Πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός και θέλει τον χρόνο του μέχρι την τελική διευθέτηση» τόνισε σχετικά με το προσφυγικό ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Πρόσθεσε ότι η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι «όπου αποκαθίσταται η έννοια του κράτους, η κατάσταση μπαίνει σε τάξη».

Ο κ. Μουζάλας χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την περίπτωση της Λέσβου, όπου από 35.000 πρόσφυγες που υπήρχαν προ μηνών έχουν απομείνει 3.000 χωρίς να διαταράσσεται η καθημερινότητα των κατοίκων. 

 «Στηριζόμαστε στην τοπική αυτοδιοίκηση και μαζί με την κοινωνία θα τα καταφέρουμε» επεσήμανε.

Από την πλευρά τους, οι περιφερειάρχες διαβεβαίωσαν τον κ. Μουζάλα ότι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί ομαλά το πρόβλημα, ενώ έθεσαν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας πρότεινε τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας κατά μήκος της εθνικής οδού, ώστε να επιμεριστεί το πρόβλημα και σε άλλες περιφέρειες, καθώς, όπως είπε, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση με 17.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στα διοικητικά όριά της. 

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να αναλάβουν το οικονομικό χρέος, καθώς η χώρα έχει ξοδέψει για το προσφυγικό περίπου 1,8 δισ. ευρώ και δεν έχει πάρει επαρκή κονδύλια, ούτε από τον ΟΗΕ, ούτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Οι περισσότεροι περιφερειάρχες ζήτησαν να ξεπεραστούν άμεσα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουν λάβει ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία προορίζονται για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, καθώς και να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο, ώστε οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου να μην «μπλοκάρουν» σχετικές δαπάνες των περιφερειών. 

Προτάθηκε επίσης η δημιουργία εθνικού συντονιστικού κέντρου καθώς και η λειτουργία άτυπου συντονιστικού οργάνου σε κάθε περιφέρεια ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα και αποτελεσματικά κάθε έκτακτο ζήτημα που θα προκύπτει.

Διαβάστε επίσης:

Μπακογιάννη: Τεράστιο λάθος να συνδέσουμε το προσφυγικό με την αξιολόγηση

Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση οφείλει να επιστρέψει με αποτελέσματα από τη Σύνοδο Κορυφής

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ