Γεροβασίλη: Καταθέσαμε στην Κομισιόν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ύψους 380 εκατ. ευρώ – ΒΙΝΤΕΟ

Η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφύγει η ίδια από μόνη της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να προσφύγει η χώρα σε βάρος της Αυστρίας και των βαλκανικών χωρών που έχουν προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Όμως, σημείωσε ότι έχουν διατυπωθεί σκέψεις από ξένους διπλωμάτες προκειμένου, εάν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί και αυτό το εργαλείο.

Όπως είπε, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής και τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στη σύσκεψη των αρχηγών.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για την αναλογικό υποχρεωτικό διαμερισμό των προσφυγικών ροών για την ταχεία υλοποίηση της επανεγκατάστασης προσφύγων και για να αποκλειστούν μονομερείς ενέργειες.

Την προσεχή Πέμπτη, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ και η συνάντηση θα έχει αντικείμενο τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους εταίρους της και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό διπλωματικό μέσο, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στα ζητήματα διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει στην Κομισιόν σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ, με τις αναλυτικές ανάγκες σε προσωπικό, τεχνική βοήθεια κ.λπ. Αυτό το ποσό αντιστοιχεί για να καλυφθούν περίπου 100.000 πρόσφυγες.

Επίσης, η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει στενά την πορεία επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, προκειμένου να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα.

Στο μέτωπο της εσωτερικής προσφυγικής κρίσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι έχει κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και ειδικά οι Ένοπλες Δυνάμεις τρέχουν αυτά που έχουν αναλάβει και ταυτόχρονα σιτίζουν περίπου 10.000 ανθρώπους την ημέρα. Επιπλέον, πρόσθεσε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία και οργανώσεις για την παροχή κάθε είδους αναγκαίας βοήθειας στους πρόσφυγες.

Διαβάστε επίσης:

Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση επιδιώκει έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο με τους πολιτικούς – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ