Σουηδία: Συγκρότηση πανευρωπαϊκού συστήματος χορήγησης ασύλου πρότεινε στον αν. υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη

Την πρόταση της σουηδικής κυβέρνησης για τη δημιουργία Πανευρωπαϊκού Συστήματος Χορήγησης Ασύλου, διατύπωσε στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Ξυδάκη, ο Σουηδός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρά τω πρωθυπουργώ Χανς Ντάλγκρεν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στη Στοχόλμη στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί ο κ. Ξυδάκης σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με στόχο την παρουσίαση των ελληνικών θέσεων επί του προσφυγικού, ο κ. Ντάλγκρεν, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, επισήμανε πως πρόκειται για μια πρόταση που βοηθά στην πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση της τρέχουσας προσφυγικής κρίσης και ζήτησε τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίησή της.

Ο κ. Ξυδάκης, από τη μεριά του, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, δεσμεύτηκε να μεταφέρει την πρόταση στην ελληνική κυβέρνηση και τόνισε πως αποτελεί πολιτική της η στήριξη προτάσεων που προσεγγίζουν τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος με όρους κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Κατά την παρουσία του στη Στοχόλμη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τις υφυπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικής Πολιτικής και Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας, Ανίκα Σόντερ και Καρολίνα Έκχολμ αντίστοιχα, καθώς και με την εκπρόσωπο του κόμματος Μετριοπαθών για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Σουηδικού Κοινοβουλίου, Κάριν Ένστρομ.

Στις επαφές του με τα μέλη της σουηδικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ο κ. Ξυδάκης παρουσίασε τις θέσεις της Ελλάδας και ανέφερε ότι η ΕΕ βρίσκεται προ μιας υπαρξιακής κρίσης με αφορμή την προσφυγική κρίση. Αυτό που συντελείται σήμερα στη Μεσόγειο είναι μια πρωτόγνωρη γεωπολιτική διαταραχή που απειλεί την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός και τόνισε την ανάγκη πολιτικών απαντήσεων που στηρίζονται στη συνεργασία εκείνων των ευρωπαϊκών χωρών που κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης. Προσέθεσε, ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία κατανοούν ότι η κρίση επηρεάζει τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πυρήνα, σε αντίθεση με άλλες χώρες που επιδιώκουν εθνικές λύσεις, διαλυτικές για την ΕΕ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ξυδάκης στα βήματα που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, καθώς και για τον πρωτοφανή αριθμό προσφύγων που υποδέχτηκε τους τελευταίους μήνες. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στους περισσότερους από 120.000 ανθρώπους που διέσωσε η Ελληνική Ακτοφυλακή (και πλέον σε συνεργασία με την Frontex) στο Αιγαίο από το ξεκίνημα της προσφυγικής κρίσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, ενημερώθηκε από τους Σουηδούς αξιωματούχους για την αντιμετώπιση του ζητήματος από τη δική τους πλευρά, για τις δυνατότητες αλλά και την αναπόφευκτη επιβάρυνση των δομών πρόνοιας του σουηδικού κράτους. Έμφαση δόθηκε στην υποδοχή και υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων.

Επόμενος σταθμός της διήμερης περιοδείας του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών σε πρωτεύουσες της Βόρειας Ευρώπης θα είναι η Φινλανδία, όπου θα συναντηθεί αύριο, Παρασκευή, διαδοχικά με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Τίμο Σόινι, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Σαμούλι Βιρτάνεν, τον γενικό γραμματέα για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στο γραφείο του πρωθυπουργού Κάρε Χαλόνεν, καθώς και τον υπουργό Εσωτερικών της Φινλανδίας Πέτερι Όρπο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ο Ξυδάκης στον Realfm 97,8 για τη συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ

Η Σουηδία σχεδιάζει την απέλαση 80.000 μεταναστών

Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε καταυλισμό προσφύγων λέει η Σουηδία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ