Η πρώτη “μονομαχία” Τσίπρα-Μητσοτάκη και οι “κόντρες” στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους έγινε χθες στη Βουλή η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το Ασφαλιστικό, ενώ δεν έλειψαν και οι έντονες αντιπαραθέσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πραγματοποίησε την «παρθενική» του εμφάνιση ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

 

Τσίπρας: Καλούμαστε να καθαρίσουμε τα δικά σας άπλυτα – ΒΙΝΤΕΟ 

Να πάρουν θέση σε «ένα εθνικό ζήτημα» κάλεσε όλα τα κόμματα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για κρυφτούλι, ούτε για εύκολη δημαγωγία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Δεν υπάρχει δυνατότητα να αμφισβητήσει κανείς την πραγματικότητα. Το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν είναι βιώσιμο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Ένα πρόβλημα γνωστό εδώ και χρόνια που επιδεινώθηκε ραγδαία στα χρόνια της κρίσης. Είναι γνωστό ότι το έλλειμμα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος σχετίζεται με τη λεηλασία των αποθεματικών από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα προηγούμενα 40 χρόνια, με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και με τις πολιτικές επιλογές που έγιναν τα χρόνια της κρίσης».

«Δεν συζητάμε σήμερα για το ασφαλιστικό επειδή μας το ζητούν οι δανειστές. Οι δανειστές μας ζητούν μία μείωση της ετήσιας δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ. Σήμερα συζητάμε για το ασφαλιστικό πολύ απλά γιατί αν δεν πάρουμε μέτρα, το σύστημα θα καταρρεύσει. Αν δεν πάρουμε μέτρα θα χρειάζονται συνεχώς τεράστια επιπλέον ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή των συντάξεων» υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πορεία που αν δεν ανατραπεί, με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε κατάρρευση των Ταμείων και αδυναμία πληρωμής συντάξεων».

«Μπροστά σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση μια εκδοχή για εμάς θα ήταν να κάναμε ότι έκαναν και οι προηγούμενοι. Να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, να το πετάξουμε στο μέλλον, με τον κίνδυνο κάποια στιγμή αιφνιδιαστικά να παραλύσουμε εξαιτίας της αναποφασιστικότητάς μας.

Αυτή είναι μία στάση κοινωνικά και εθνικά ανεύθυνη, όπως βαθιά ανεύθυνη είναι και η στάση που κράτησαν τα τελευταία χρόνια κυρίως τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο και έχουν τη βαριά ευθύνη για τα σημερινά αδιέξοδα» είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Και έρχονται τώρα και ασκούν και κριτική και μας κουνάνε το δάχτυλο αντί να μας πουν καμία πρόταση. Παριστάνουν τους εισαγγελείς ενώ έχουν τεράστιες ευθύνες».

«Μπροστά σε ένα εμφανές αδιέξοδο που οι κυβερνήσεις σας δημιούργησαν επιλέγουμε έναν δύσκολο δρόμο, τον  δρόμο ευθύνης. Συντάξαμε τη δική μας πρόταση και τη θέσαμε σε διάλογο.

Σας καλούμε να σταματήσετε να παίζετε κρυφτό. Σας καλέσαμε σε διάλογο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αρνηθήκατε το διάλογο και να καταθέσετε προτάσεις. Σας καλούμε εκ νέου να πάρετε θέση στο πρόβλημα. Και μην κρύβεστε πίσω από τη συμφωνία. Η ανάγκη για μεταρρύθμιση που θα καθιστά βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα ξεπερνά τη συμφωνία.

Εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα, εσείς που λεηλατήσατε τα ταμεία τα χρόνια της ανάπτυξης, εσείς που δημιουργήσατε τις μαύρες τρύπες στα χρόνια της κρίσης, μήπως εκτός από το να δημαγωγείτε να καταθέσετε μία πρόταση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση έχει καταθέσει μία πρόταση. Μπορεί να μην σας αρέσει αλλά θέλουμε να σας προκαλέσουμε να καταθέσετε κάτι διαφορετικό. Ήρθαμε σε συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς. Θα τη στηρίξετε ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ στο όνομα μίας φιλελεύθερης, ψευδοτεχνοκρατικής ιδεοληψίας που οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων;

Περιμένω συγκεκριμένες και όχι αόριστες απαντήσεις ειδικά από εσάς που με μεγάλη ευκολία έχετε ψηφίσει τις 11 συνεχόμενες περικοπές συντάξεων, που μείωσαν τις συντάξεις συνολικά κατά 35% μεσοσταθμικά», συνέχισε.

«Στις σημερινές συνθήκες γνωρίζουμε ότι μία σύνταξη σε ένα νοικοκυριό είναι ίσως η αποκλειστική πηγή εισοδήματος, όχι για τον ηλικιωμένο, ίσως και για όλη την οικογένεια, για τρεις γενιές πολλές φορές.

Θέσαμε ως βασική μας αρχή, ως βασικό μας προσανατολισμό στην πρόταση που καταθέτουμε να μην πάμε σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων. Να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις, όταν ξέρουμε ότι αυτές πηγαίνουν για τον άνεργο γιο, για τον άνεργο εγγονό.

Μόνος τρόπος επίλυσης είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Αν αυτό δεν γίνει, ότι πρόταση και να φέρουμε εμείς ή εσείς, θα ξανασυζητάμε για τα ίδια σε λίγα χρόνια.

Καλούμαστε σήμερα εμείς που δεν ευθυνόμαστε για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών σας να καθαρίσουμε τα δικά σας άπλυτα. Θα το κάνουμε αλλάζοντας δομές, επιβάλλοντας δικαιοσύνη και ισοτιμία. Σας καλούμε όμως και εσάς να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Αφού δεν θέλετε να βάλετε πλάτη τουλάχιστον πείτε μας τι προτείνετε. Μην αρνείστε το διάλογο. Αφού δεν θέλετε να αναλάβετε ευθύνη , δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας, με τα δικά σας άπλυτα τουλάχιστον σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

 

 

Τσίπρας: Σας συγχαίρω κ. Μητσοτάκη. Ήσασταν ακραία νεοφιλελεύθερος – ΒΙΝΤΕΟ

«Γιαλαντζί μεταρρυθμιστή» χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας,Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το ασφαλιστικό.

«Ήταν η παρθενική σας ομιλία θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω. Επιτέλους σε αυτό τον τόπο θα υπάρχουν καθαρές ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Ήσασταν πράγματι σαφέστατος, καθαρός, ακραία νεοφιλελεύθερος, αλλά καθαρός νεοφιλελεύθερος», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Σε όσα ερωτήματα σας έθεσα απαντήσατε. Σας ρώτησα να συμφωνείτε με την πρόταση κα τη συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς ώστε να μην έχουμε περικοπή συντάξεων, και απαντήσατε καθαρά ότι δεν συμφωνήσατε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Σας ρώτησα το όραμά σας και καταθέσατε ως άποψη την ιδιωτική ασφάλιση, περικοπές στις συντάξεις, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή 70% κόψιμο των επικουρικών συντάξεων, μειώσεις στους μισθούς των δημοσιών υπάλληλων, συμψηφισμός  ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις των αγροτών.

Σας ευγνωμονώ γιατί ο διάλογος θα είναι καθάριος και οι ιδεολογικές μας διάφορες θα είναι ευδιάκριτες σε όλο τον ελληνικό λαό και δεν μασάτε τα λόγια σας και μπράβο σας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «οι απόψεις του είναι ταυτόσημες με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών» και πρόσθεσε:

«Αυτό είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι για τον τόπο γιατί πάμε σε μία διαπραγμάτευση».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που ταυτίζεται με τις απόψεις του ΔΝΤ».

«Άκουσα ξανά να λέτε ότι το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο και μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και για αυτό σας ευγνωμονούμε γιατί δεν μπορεί να είναι πιστευτό σε κανέναν άνθρωπο που έχει μία στοιχειώδη λογική. Είπατε να σας εγκαλούμε για να λέτε αλήθειες. Είπατε ότι εμείς στους έξι μήνες αυξήσαμε την ανεργία και καταστρέψαμε την οικονομία. Ποιος κατέστρεψε την οικονομία; Εσείς πήγατε την ανεργία από το 7% στο 25%» είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Κάνατε προβλέψεις ότι θα έχουμε ύφεση το 2015 αλλά σε 6 μήνες θα έχουμε ανάπτυξη αν καταφέρουμε να περάσουμε την πρώτη αξιολόγηση με επιτυχία. Η χωρά παρά τις αδυναμίες και τις δυσκολίες κατάφερε σε μια χρονιά με capital controls να αυξήσει τα έσοδα και η εκτίμηση ότι θα είχαμε πρωτογενές έλλειμμα αναθεωρείται και κλείνουμε με πρωτογενές πλεόνασμα.

«Η χώρα έκλεισε το 2015 με πρωτιά στην απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ. Γιατί κύριε Μητσοτάκη τόσα χρόνια ήταν τελευταία; Μήπως σχετίζεται με τις πελατειακός σχέσεις;».

Επίσης ο Πρωθυπουργός απάντησε θετικά στην πρόσκληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για διάλογο για τη δημόσια διοίκηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ότι ώρα θέλετε να τον κάνουμε το διάλογο για δημόσια διοίκηση και το μισθολόγιο των δημοσίων υπάλληλων».

Παράλληλα πρόσθεσε: «Ακούω τώρα τελευταία κάποιοι διαρρέουν ότι το ΔΝΤ θέλει να ξαναδούμε το θέμα του μισθολογίου. Αλλά μάλλον δεν είναι το ΔΝΤ, αλλά εσείς. Πάει ι πολύ να μας κάνετε κ μαθήματα ηθικής».

Αναφορικά με τους μετακλητούς υπαλλήλους ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «τον Ιανουάριο του 2015 οι μετακλητοί υπάλληλοι της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν 1197 ενώ σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 640». Επίσης συμπλήρωσε ότι «την περίοδο που ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης είχε 51 μετακλητούς υπαλλήλους ενώ ο κ. Βερναρδάκης έχει μόνο 2».

«Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μιλάτε που δήθεν εμείς έχουμε απολέσει» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

 

 

Τσίπρας: Η μεγάλη μάχη είναι να μην γίνουν περικοπές στις συντάξεις – ΒΙΝΤΕΟ

«Χρήσιμη» χαρακτήρισε τη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τριτολογία του, προσθέτοντας ότι «η πρότασή μας σε ότι αφορά την μη περικοπή συντάξεων οφείλει να γίνει δεκτή από τους θεσμούς και αυτή θα είναι η μεγάλη μάχη που θα δώσουμε».

«Ήταν καλό που έγινε η σημερινή συζήτηση. Ένα μείζον ζήτημα, ένα μείζον κοινωνικό θέμα η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης απασχολεί όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες, συζητήθηκε ανοιχτά ενώπιον του ελληνικού λαού και κατατέθηκαν προτάσεις» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Πήραμε την ευθύνη να καταθέσουμε μία πρόταση ανοιχτά, όχι σε κλειστά δωμάτια στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, όπως συνήθιζαν να κάνουν άλλες κυβερνήσεις αλλά για αυτό το μείζον εθνικό θέμα, το μείζον κοινωνικό θέμα η πρότασή μας έγινε δημόσια γνωστή.

Δεν την καταθέσαμε στα κρυφά στους θεσμούς, την καταθέσαμε ταυτόχρονα σε όλη την ελληνική κοινωνία, την καταθέσαμε στους κοινωνικούς φορείς και είμαστε ανοιχτοί σε έναν ουσιαστικό διάλογο» υπογράμμισε και συνέχισε: 

«Η σημερινή συζήτηση ήταν χρήσιμη γιατί κατέδειξε το πρόβλημα. Δεν συζητάμε επειδή έχουμε μία υποχρέωση βάση της συμφωνίας. Συζητάμε ένα πρόβλημα που θα σκάσει στα χέρια μας, όποιος και αν κυβερνά αυτόν τον τόπο τα επόμενα χρόνια. Και έχουμε χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές να ανοίξουμε τη συζήτηση και να βρούμε λύσεις.

Υπήρξε μία συμφωνία των περισσοτέρων στη διαπίστωση ότι δεν μπορεί να μην προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Βεβαίως υπήρξε μία σειρά από διαφωνίες».

«Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε μία δομική μεταρρύθμιση για τη βιωσιμότητα του συστήματος όμως θέλουμε να πάμε σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα.

Πιστεύουμε ότι  είναι δίκαιο να μοιράζει κανείς τα βάρη και να δίνει τη δυνατότητα μιας ελάχιστης προστασίας ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Δεν πιστεύουμε ότι η λύση είναι ο πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης. Είναι η λογική που λέει ότι αυτοί που θα επιβιώσουν θα είναι αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Και αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, είτε επειδή είναι άνεργοι είτε επειδή είναι επισφαλώς εργαζόμενοι δεν θα έχουν μία προοπτική στα γηρατειά τους μιας στοιχειώδους κοινωνικής προστασίας.

Εμείς πιστεύουμε ότι οι εισφορές πρέπει να είναι ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα διότι αυτός είναι δείκτης κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να μειωθούν εκ νέου οι συντάξεις των συνταξιούχων που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 35%» τόνισε και πρόσθεσε:

«Η πρότασή μας σε ότι αφορά την μη περικοπή συντάξεων οφείλει να γίνει δεκτή από τους θεσμούς και αυτή θα είναι η μεγάλη μάχη που θα δώσουμε.

Το επόμενο διάστημα θα είμαστε ανοιχτοί σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Θέλουμε διάλογο όμως πάνω στην πραγματικότητα των προτάσεων, όχι στην παραπληροφόρηση. Και θέλουμε αυτός ο διάλογος να καταλήξει σε μία μεταρρύθμιση που θα δώσει την προοπτική της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος διότι αυτό το χρωστάμε στις επόμενες γενιές και ταυτόχρονα θα διατηρήσει την κοινωνική συνοχή, δηλαδή θα αποτρέψει μια νέα οριζόντια επέμβαση στις συντάξεις».

«Είναι ένας δύσκολος δρόμος αλλά πιστεύουμε ότι ο στόχος είναι εφικτός. Και πιστεύουμε ότι όσο πιο ειλικρινά και όσο πιο πλατιά κουβεντιάσουμε, τον στόχο μας θα τον πετύχουμε» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

 

Τι είπε για τους αγρότες ο Πρωθυπουργός – ΒΙΝΤΕΟ

«Για πρώτη φορά το αίτημα των αγροτών  για διάλογο με τον Πρωθυπουργό τους δίνεται από  την αρχή και κάποιοι το αρνούνται» σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ασφαλιστικό.

«Αναρωτιέμαι, γιατί αν δεν υπάρξει διάλογος οι διεκδικήσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες. Είμαστε σε αντιπαράθεση με τα προβλήματα των αγροτών» επεσήμανε.

«Θα προστατεύσουμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Για αυτούς θα προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις» πρόσθεσε. 

Σημείωσε ότι «στις κινητοποιήσεις η μεγάλη πλειοψηφία είναι πράγματι άνθρωποι που βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται και τα έξοδα τους να αυξάνονται αλλά είναι και άνθρωποι που λαμβάνουν επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και ενδεχομένως και να πρωτοστατούν.»

«Σκεφτείτε τι θα κέρδιζε ο αγρότης από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. και τι θα έχανε. Μήπως τη βασική σύνταξη; Με τη δική μας μεταρρύθμιση αντικαθίσταται τα 158 ευρώ της σύνταξης του ΟΓΑ με την Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ.» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Βεβαίως να δούμε διορθώσεις και να ακούσουμε προτάσεις» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. «Αλλά να μην παραπληροφορούμε τον κόσμο και να μην δημιουργούμε την αίσθηση ότι έρχεται δήθεν ο Αρμαγεδώνας» πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο:

 

Η «παρθενική» εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Μητσοτάκης: Πρόχειρο και μη κοστολογημένο το σχέδιο της κυβέρνησης – BINTEO 

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση εξαπέλυσε πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρθενική του ομιλία στη βουλή, στην προ ημερησίας συζήτηση για το ασφαλιστικό. 

Οφείλουμε να δείχνουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα να ενώνουμε την κοινωνία, να προχωράμε με σοβαρό σχέδιο και να μην προκαλούμε τους πολίτες με τυφλές και ανούσιες αντιπαραθέσεις.  Εσείς κάνετε το εντελώς ανάποδο. Σε ένα χρόνο έχετε μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση, είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης.  Ο απολογισμός του έργου σας συνοψίζετε σε μια πρόταση. Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας. Οδηγήσατε τη χώρα στα όρια της εξόδου από την ευρωζώνη, υπογράψατε τρίτο μνημόνιο, κλείσατε τις τράπεζες, αυξήσατε την ανεργία, υπονόμευσατε τη θέση της χώρας στο εξωτερικό τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Συνεχίζοντας την επίθεση θύμισε την 13η σύνταξη, την κατάργηση με έναν νόμο του μνημονίου. “Όταν τάζατε την 13η σύνταξη δεν τα ξέρατε αυτά; Τώρα τα θυμηθήκατε; Κοροϊδέψατε συστηματικά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες κ.Τσίπρα. Εσείς μπορεί να θέλετε να τα ξεχάσετε, οι πολίτες όμως βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα. Ούτε μια συγγνώμη στους πολίτες. Επιλέξατε την Κυριακή τις προσωπικές επιθέσεις και τον διχασμό των Ελλήνων. Στρέφετε την μία κοινωνική ομάδα κατά της άλλης. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος. Μας πάτε πολύ πίσω” επισήμανε.

Κρύψαμε βολικά αυτήν την πραγματικότητα κάτω από το χαλί. Θα χρησιμοποιήσω μία φράση του κ. Γιαννίτση. “Για να υπάρχει μία σταθερή λύση στο ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μία νέα κοινωνική συμφωνία”. Απαιτείται αναγνώριση των λαθών. Εμείς αναγνωρίσαμε τα λάθη μας, ως νέος αρχηγός δεσμεύομαι να μην κάνουμε τέτοια λάθη. Εσείς όμως; Η δική μας παράταξη δεν βοήθησε τότε, αλλά ας μην ξεχνάμε τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η Ν.Δ., τον νόμο Σιούφα, τον νόμο Πετραλιά, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. 

“Σταθήκατε απέναντι και στραγγαλίσατε οποιαδήποτε προσπάθεια για αναβάθμιση του ασφαλιστικού. Στο τρίτο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι οι μεταρρυθμίσεις του 2010 και 2012 αν εφαρμοστούν θα βελτιώσουν την βιωσιμότητα του συστήματος”, τόνισε και κατέθεσε αναλογιστική μελέτη, με αιγίδα του Ecofin που όπως ειπε επιβεβαιώσει ότι το σύστημα μας το 2014, εκπλήρωνε όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060.

Στο τέλος του 2014 δεν υπήρχε ανάγκη ούτε είχε τεθεί θέμα από την τρόικα μείωσης των κύριων συντάξεων πλην των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. “Τα πρόσθετα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν από την δική σας διαχειριστική ανικανότητα.  Το 2016 οι πολίτες πληρώνουν τη δική σας ανικανότητα, είστε μέρος του προβλήματος όχι μέρος της λύσης.  Δεν μας πήγατε μπροστά, μας γυρίσατε δύο χρόνια πίσω και η κοινωνία σάς γυρίζει την πλάτη” συμπλήρωσε ενώ αναφερόμενος στους αγρότες σημείωσε: “Αναρωτηθήκατε γιατί δεν θέλουν οι αγρότες να μιλήσουν μαζί σας; Μήπως θέλουν να πάτε εσείς στα μπλόκα, όπως πηγαίνατε και τότε και τους τάζατε;”.

O κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι μία στρεβλή εναλλακτική του υφιστάμενου συστήματος και αποτελεί ένα αποσπασματικό μπάλωμα για να δραπετεύσει από τις ευθύνες της. Έκανε λόγο για έξι οδυνηρά χαρακτηριστικά που περιέχει. Συγκεκριμένα, μίλησε για ένα πρόχειρο και μη κοστολογημένο σχέδιο που τελικά δεν δίνει λύση. Όπως είπε, καταλύει η αλληλεγγύη των γενεών, πολεμά την παραγωγική Ελλάδα, στρεβλώνει την ανταποδοτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος, μετατρέπει το ασφαλιστικό σε προνοιακό σύστημα και μεταθέτει το πρόβλημα για το μέλλον. “Το κάνετε γιατί γνωρίζετε ότι δεν θα είστε κυβέρνηση το 2019 για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα” ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε μεταξύ άλλων τον κ. Τσίπρα να εφαρμόσει κανονικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και να προχωρήσει στο συμψηφισμό των οφειλόμενων εισφορών στον ΟΓΑ, για τον τελευταίο χρόνο, με τις αγροτικές επιδοτήσεις.

H κοινωνία δεν πρόκειται να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι για να χρηματοδοτήσει με το υστέρημα της τη διόγκωση του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε και κάλεσε τον Πρωθυπουργό σε “ένα πολιτικό διάλογο που θα καταλήξει σε δέσμευση για δραστικό περιορισμό των κομματικών διορισμών”. “Πώς θα ένιωθαν ιστορικοί αγωνιστές της Αριστεράς όταν τα εγγόνια τους επικαλούνται τους αγώνες τους για μια θέση στο δημόσιο” διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης. 

 

 

Ο Μητσοτάκης καλεί τον Τσίπρα σε διάλογο για ακύρωση των κομματικών διορισμών – ΒΙΝΤΕΟ 

“Σας καλώ σε έναν διάλογο εξπρές που θα καταλήξει σε δέσμευση για την ακύρωση των προγραμματισμένων μισθολογικών  αυξήσεων του δημοσίου και τον δραστικό περιορισμό των κομματικών διορισμών” τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην προ ημερησίας συζήτηση για το ασφαλιστικό. 

“Τον αντέχετε αυτό το διάλογο ή φοβάστε αντιδράσεις από συντρόφους, συγγενείς και φίλους που σπεύδετε να τακτοποιήσετε; Γνωρίζω τι θα μου πείτε. Θα μου πείτε “μα και εσείς τα ίδια κάνατε”, αλλά αυτή η εξομοίωση δεν είναι παρά μια ταφόπλακα του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς. Αναρωτιέμαι πώς θα ένιωθαν οι αγνοί αγωνιστές της Αριστεράς μπροστά σε αυτό το κυνικό αλισβερίσι με τα εγγόνια να επικαλούνται τους αγώνες των παππούδων για μια θέση στο δημόσιο” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

 

Μητσοτάκης στον Τσίπρα: Με τους δανειστές είστε εσείς που μας φορέσατε το τρίτο μνημόνιο – ΒΙΝΤΕΟ 

«Με τους δανειστές είστε εσείς που υπογράψατε τρίτο μνημόνιο. Ήταν αχρείαστο, εσείς μας το φορέσατε και δεσμεύσατε τη χώρα για τρία ακόμα χρόνια» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή απαντώντας στα όσα είπε στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό ο πρωθυπουργός.

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε την επιστολή που είχε στείλει ο κ. Τσίπρας τον Ιούλιο του 2015 στο ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός ζητούσε ένα νέο δάνειο και προσέβλεπε σε νέα συνεργασία με το Ταμείο.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «ανέκδοτο» το ότι η οικονομία βελτιώθηκε το 2015 ενώ τόνισε πως θα έρθει σύντομα η ώρα που ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να απαντήσει σε αυτά που είπε ο κ. Βαρουφάκης το τελευταίο διάστημα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στο ερώτημα που του είχε θέσει ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα είναι με τα τρακτέρ ή με το ΔΝΤ. « Εσείς ήσασταν με τα τρακτέρ μέχρι που πήγατε με το ΔΝΤ. Εγώ δεν είμαι ούτε με τα τρακτέρ ούτε με το ΔΝΤ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις κατηγορίες πως εκλέγεται από τα Βόρεια προάστια.

Με κατηγορήσατε ότι εγώ εκλέγομαι στα βόρεια προάστια. Σας θυμίζω ότι είναι 5 φορές εκλεγμένος βουλευτής στη Β΄ Αθηνών. Εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ με 170 χιλιάδες ψήφους σε μια ανοιχτή δημοκρατική εκλογή. Με αναγκάζετε να θυμίσω ότι εσείς πήρατε το δαχτυλίδι από τον κ. Αλαβάνο και μετά εκλεγήκατε από ένα συνέδριο 800 ατόμων» τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Όσον αφορά τα ζητήματα της επικουρικής ασφάλισης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος είναι η μόνη λύση για να διασφαλιστούν οι συντάξεις του μέλλοντος, μέτρο το οποίο χαρακτήρισε «δίκαιο και σωστό».

Όσον αφορά τις κατηγορίες πως η ΝΔ θα προχωρούσε σε νέες μειώσεις σε συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε στα πρακτικά κείμενο της τρόικα του 2014 όπου γίνεται αναφορά σε δύο πράγματα, ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων και κατάργηση των πρόωρων συντάξεων δηλώνοντας πως δεν υπήρχε πίεση για μείωση των συντάξεων προς την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για κομματικές εκκαθαρίσεις στα νοσοκομεία.

«Εμείς είχαμε δρομολογήσει επιλογή γενικών διευθυντών με αξιοκρατικά κριτήρια. Εσείς αν διαφωνούσατε είχατε ένα χρόνο να αλλάξετε το νόμο» τόνισε προχωρώντας πάντως και σε αυτοκριτική λέγοντας πως και η ΝΔ είχε προχωρήσει σε κομματικές προσλήψεις.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως δεν παρουσίασε ουσιαστικά στοιχεία.

«Πάλι έγινε μια συζήτηση που από μέρους σας που δεν είχε στοιχεία. Και σήμερα δεν μπορείτε να ποσοτικοποιήσετε τις παρεμβάσεις που θέλετε να κάνετε. Γιατί δεν μας λέτε τι προσβλέπετε να εισπράξετε από τις αυξήσεις; Στην τρόικα τα δίνετε και στη Βουλή δεν τα δίνετε;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος και ξεκαθάρισε πως η ΝΔ θα συνεχίσει να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. «Είχατε προεξοφλήσει ότι η ΝΔ δεν θα κατέθετε καμία πρόταση. Οι δικές μας προτάσεις απευθύνονται πάντα στην σταθερή πλειοψηφία της κοινωνίας. Για να μπορέσετε να μοιράσετε τον πλούτο θα πρέπει να τον δημιουργήσετε. Και αν περιμένω από τον κ. Τσακαλώτο να δημιουργήσει πλούτο θα πρέπει να περιμένω πολύ» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

 

Το “μυστικό” του Άδωνι στον Μητσοτάκη – ΦΩΤΟ 

Ένα “μυστικό” σιγοψιθύρισε στο αυτί του προέδρου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης για το ασφαλιστικό στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

 

Τσακαλώτος σε Μητσοτάκη: Εσείς στο ΔΝΤ είπατε “yes please” – BINTEO

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη, έχει δώσει την υπόσχεση ότι θα φέρει νέα μέτρα» είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό.

Ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας για το ασφαλιστικό, τόνισε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο ζήτημα το οποίο, όπως υποστήριξε, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναδιανομή. Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, συνέχισε λέγοντας: «Ποτέ η αναδιανομή δεν ήταν ταξικό μίσος στην Ευρώπη, όπως μας κατηγορείτε. Όταν το κόμμα σας έκλεινε το μάτι σε μεγάλα συμφέροντα, ήταν ταξική αγάπη;» 

«Το ΔΝΤ και όλοι οι νεοφιλελεύθεροι μας πιέζουν να μην είναι δικαίωμα η σύνταξη αλλά να το παίρνουν όσοι δεν έχουν μεγάλο εισόδημα», προσέθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσακαλώτος συνέχισε την επίθεση στην αντιπολίτευση, αναφέροντας: «Να κάνετε μήνυση στο ΔΝΤ ότι ποτέ δεν σας ζήτησε νέα μέτρα.  Όχι μόνο σας ζήτησε, αλλά είπατε και “yes please”».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και απευθυνόμενος ξανά στον κ. Μητσοτάκη είπε ότι έχει κουραστεί σε 30 χρόνια διδασκαλίας των οικονομικών να ακούει ότι οι πλούσιοι χρειάζονται περισσότερα λεφτά. «Έχω κουραστεί, βρείτε ένα άλλο επιχείρημα κ. Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο από το ασφαλιστικό. «Αν θέλεις έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα, θέλεις καλές δουλειές, με καλούς μισθούς – Θέλεις ελεγχόμενη αγορά εργασίας», δήλωσε, επισημαίνοντας πως το πιο σημαντικό απ΄ όλα είναι  το αναπτυξιακό μοντέλο.

«Οι μνημονιακές κυβερνήσεις περίμεναν τις επενδύσεις με τις κατεστραμμένες εργασιακές σχέσεις. Οι επενδυτές ξέρουν ότι αυτό δε συγκροτεί αναπτυξιακό μοντέλο», συμπλήρωσε.

 

Άγρια κόντρα Κατρούγκαλου – Βρούτση για το ασφαλιστικό – ΒΙΝΤΕΟ 

Ανέβηκαν οι τόνοι στη βουλή μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου και του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση

Ο κ. Βρούτσης πήρε το λόγο με αφορμή την αναφορά που έκαναν στο πρόσωπό του τόσο ο κ. Κατρούγκαλος όσο και ο πρωθυπουργός, απαντώντας: “Φυσικά δεν είμαστε ίδιοι. Εγώ δεν είμαι ψεύτης κ. Κατρούγκαλε, ούτε υποσχέθηκα ποτέ αυξήσεις συντάξεων. Εσείς το κάνατε και όλη η κυβέρνηση. Αυτή είναι η διαφορά μας”.

“Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ήλιου που τη σταμάτησε ο υπουργός σας η μηνιαία δαπάνη του ασφαλιστικού είναι 2, 6 δισ ευρώ. Με μια απλή διαίρεση μεσοσταθμικά 1,5 σύνταξη του κάθε Έλληνα κόβεται με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ” συνέχισε ο κ Βρούτσης. 

“Τα στοιχεία του Ήλιου γιατί ήταν ουσιαστικά παραποιημένα” απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος εξαγριώνοντας τον κ. Βρούτση. “Ό,τι και να είστε εσείς, η Βουλή δεν είναι τσίρκο. Καθίστε κάτω” είπε ο κ. Κατρούγκαλος και συνέχισε.  “Ο κ. Βρούτσης μας είπε ότι το ασφαλιστικό έως το 2015 άκμαζε και ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και το διέλυσε και λέει ότι άλλοι είναι οι ψεύτες” .

 

 

Το «πηγαδάκι» γύρω από τον Καραμανλή – ΦΩΤΟ 

Διακομματικό χαρακτήρα είχε το «πηγαδάκι» που στήθηκε γύρω από τον Κώστα Καραμανλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή. 

Ο πρώην πρωθυπουργός, ως συνήθως, κατέλαβε μια θέση στα «ορεινά» της αίθουσας και αμέσως έγινε «πόλος έλξης» βουλευτών της ΝΔ. Βέβαια αυτή τη φορά ο Κώστας Καραμανλής «προσέλκυσε» και τον Σταύρο Κοντονή, με τον υφυπουργό Αθλητισμού να χαιρετά εγκάρδια τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ πριν κατευθυνθεί στα υπουργικά έδρανα. 

Λίγα καθίσματα πιο μακριά και ακόμα πιο πίσω στην αίθουσα της ολομέλειας έλαβε θέση και ο Αντώνης Σαμαράς που χαιρετούσε από μακριά άλλους βουλευτές. 

 

 

 

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση υπήρξε ένα ακόμα διακομματικό «πηγαδάκι» με τον Νίκο Δένδια, τον Τέρενς Κουίκ και τον Θανάση Μπούρα να συνομιλούν μπροστά από την πρώτη σείρα των εδράνων της ολομέλειας. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ