Σε οξεία ιδεολογική πόλωση επενδύει ο Τσίπρας – ΒΙΝΤΕΟ

Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Τακτική οξείας πόλωσης επιλέγει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να αντιμετωπίσει τον νέο αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Την τακτική αυτή την ξεδίπλωσε χθες στη βουλή, ακολουθώντας δύο στόχους: να απαξιώσει τον κ. Μητσοτάκη ιδεολογικά ως νεοφιλελεύθερο και άνθρωπο των μεγάλων συμφερόντων και, να χρωματίσει ιδεολογικά την αντιπαράθεση, ώστε να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του.

Ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε χθες την δευτερολογία του, για να τραβήξει σαφείς διαχωριστικές γραμμές ενώ χρησιμοποίησε και όλο το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων του κατά του αρχηγού της ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό είναι χαρακτηριστική η φράση με την οποία ξεκίνησε την τοποθέτησή του: «σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ κ. Μητσοτάκη. Επιτέλους υπάρχουν καθαρές ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ήσασταν ακραία νεοφιλελεύθερος σε όσα είπατε πριν».

 

Τσίπρας: Καλούμαστε να καθαρίσουμε τα δικά σας άπλυτα – ΒΙΝΤΕΟ 

Να πάρουν θέση σε «ένα εθνικό ζήτημα» κάλεσε όλα τα κόμματα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τοασφαλιστικό.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ούτε για παραπληροφόρηση, ούτε για κρυφτούλι, ούτε για εύκολη δημαγωγία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Δεν υπάρχει δυνατότητα να αμφισβητήσει κανείς την πραγματικότητα. Το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν είναι βιώσιμο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Ένα πρόβλημα γνωστό εδώ και χρόνια που επιδεινώθηκε ραγδαία στα χρόνια της κρίσης. Είναι γνωστό ότι το έλλειμμα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος σχετίζεται με τη λεηλασία των αποθεματικών από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τα προηγούμενα 40 χρόνια, με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και με τις πολιτικές επιλογές που έγιναν τα χρόνια της κρίσης».

«Δεν συζητάμε σήμερα για το ασφαλιστικό επειδή μας το ζητούν οι δανειστές. Οι δανειστές μας ζητούν μία μείωση της ετήσιας δαπάνης στο 1% του ΑΕΠ. Σήμερα συζητάμε για το ασφαλιστικό πολύ απλά γιατί αν δεν πάρουμε μέτρα, το σύστημα θα καταρρεύσει. Αν δεν πάρουμε μέτρα θα χρειάζονται συνεχώς τεράστια επιπλέον ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή των συντάξεων» υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πορεία που αν δεν ανατραπεί, με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε κατάρρευση των Ταμείων και αδυναμία πληρωμής συντάξεων».

«Μπροστά σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση μια εκδοχή για εμάς θα ήταν να κάναμε ότι έκαναν και οι προηγούμενοι. Να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, να το πετάξουμε στο μέλλον, με τον κίνδυνο κάποια στιγμή αιφνιδιαστικά να παραλύσουμε εξαιτίας της αναποφασιστικότητάς μας.

Αυτή είναι μία στάση κοινωνικά και εθνικά ανεύθυνη, όπως βαθιά ανεύθυνη είναι και η στάση που κράτησαν τα τελευταία χρόνια κυρίως τα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο και έχουν τη βαριά ευθύνη για τα σημερινά αδιέξοδα» είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Και έρχονται τώρα και ασκούν και κριτική και μας κουνάνε το δάχτυλο αντί να μας πουν καμία πρόταση. Παριστάνουν τους εισαγγελείς ενώ έχουν τεράστιες ευθύνες».

«Μπροστά σε ένα εμφανές αδιέξοδο που οι κυβερνήσεις σας δημιούργησαν επιλέγουμε έναν δύσκολο δρόμο, τον  δρόμο ευθύνης. Συντάξαμε τη δική μας πρόταση και τη θέσαμε σε διάλογο.

Σας καλούμε να σταματήσετε να παίζετε κρυφτό. Σας καλέσαμε σε διάλογο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αρνηθήκατε το διάλογο και να καταθέσετε προτάσεις. Σας καλούμε εκ νέου να πάρετε θέση στο πρόβλημα. Και μην κρύβεστε πίσω από τη συμφωνία. Η ανάγκη για μεταρρύθμιση που θα καθιστά βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα ξεπερνά τη συμφωνία.

Εσείς που δημιουργήσατε το πρόβλημα, εσείς που λεηλατήσατε τα ταμεία τα χρόνια της ανάπτυξης, εσείς που δημιουργήσατε τις μαύρες τρύπες στα χρόνια της κρίσης, μήπως εκτός από το να δημαγωγείτε να καταθέσετε μία πρόταση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση έχει καταθέσει μία πρόταση. Μπορεί να μην σας αρέσει αλλά θέλουμε να σας προκαλέσουμε να καταθέσετε κάτι διαφορετικό. Ήρθαμε σε συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς. Θα τη στηρίξετε ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ στο όνομα μίας φιλελεύθερης, ψευδοτεχνοκρατικής ιδεοληψίας που οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων;

Περιμένω συγκεκριμένες και όχι αόριστες απαντήσεις ειδικά από εσάς που με μεγάλη ευκολία έχετε ψηφίσει τις 11 συνεχόμενες περικοπές συντάξεων, που μείωσαν τις συντάξεις συνολικά κατά 35% μεσοσταθμικά», συνέχισε.

«Στις σημερινές συνθήκες γνωρίζουμε ότι μία σύνταξη σε ένα νοικοκυριό είναι ίσως η αποκλειστική πηγή εισοδήματος, όχι για τον ηλικιωμένο, ίσως και για όλη την οικογένεια, για τρεις γενιές πολλές φορές.

Θέσαμε ως βασική μας αρχή, ως βασικό μας προσανατολισμό στην πρόταση που καταθέτουμε να μην πάμε σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων. Να μην κοπούν περαιτέρω οι συντάξεις, όταν ξέρουμε ότι αυτές πηγαίνουν για τον άνεργο γιο, για τον άνεργο εγγονό.

Μόνος τρόπος επίλυσης είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Αν αυτό δεν γίνει, ότι πρόταση και να φέρουμε εμείς ή εσείς, θα ξανασυζητάμε για τα ίδια σε λίγα χρόνια.

Καλούμαστε σήμερα εμείς που δεν ευθυνόμαστε για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών σας να καθαρίσουμε τα δικά σας άπλυτα. Θα το κάνουμε αλλάζοντας δομές, επιβάλλοντας δικαιοσύνη και ισοτιμία. Σας καλούμε όμως και εσάς να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Αφού δεν θέλετε να βάλετε πλάτη τουλάχιστον πείτε μας τι προτείνετε. Μην αρνείστε το διάλογο. Αφού δεν θέλετε να αναλάβετε ευθύνη , δεν θέλετε να λερώσετε τα χέρια σας, με τα δικά σας άπλυτα τουλάχιστον σταματήστε να είστε επιζήμιοι για τον τόπο» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

 

 

Τσίπρας: Σας συγχαίρω κ. Μητσοτάκη. Ήσασταν ακραία νεοφιλελεύθερος – ΒΙΝΤΕΟ

«Γιαλαντζί μεταρρυθμιστή» χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας,Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για το ασφαλιστικό.

«Ήταν η παρθενική σας ομιλία θα ήθελα να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω. Επιτέλους σε αυτό τον τόπο θα υπάρχουν καθαρές ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Ήσασταν πράγματι σαφέστατος, καθαρός, ακραία νεοφιλελεύθερος, αλλά καθαρός νεοφιλελεύθερος», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Σε όσα ερωτήματα σας έθεσα απαντήσατε. Σας ρώτησα να συμφωνείτε με την πρόταση κα τη συμφωνία με τους εργοδοτικούς φορείς ώστε να μην έχουμε περικοπή συντάξεων, και απαντήσατε καθαρά ότι δεν συμφωνήσατε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Σας ρώτησα το όραμά σας και καταθέσατε ως άποψη την ιδιωτική ασφάλιση, περικοπές στις συντάξεις, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, δηλαδή 70% κόψιμο των επικουρικών συντάξεων, μειώσεις στους μισθούς των δημοσιών υπάλληλων, συμψηφισμός  ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με τις επιδοτήσεις των αγροτών.

Σας ευγνωμονώ γιατί ο διάλογος θα είναι καθάριος και οι ιδεολογικές μας διάφορες θα είναι ευδιάκριτες σε όλο τον ελληνικό λαό και δεν μασάτε τα λόγια σας και μπράβο σας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «οι απόψεις του είναι ταυτόσημες με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών» και πρόσθεσε:

«Αυτό είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι για τον τόπο γιατί πάμε σε μία διαπραγμάτευση».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «έχουμε μία αξιωματική αντιπολίτευση που ταυτίζεται με τις απόψεις του ΔΝΤ».

«Άκουσα ξανά να λέτε ότι το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο και μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και για αυτό σας ευγνωμονούμε γιατί δεν μπορεί να είναι πιστευτό σε κανέναν άνθρωπο που έχει μία στοιχειώδη λογική. Είπατε να σας εγκαλούμε για να λέτε αλήθειες. Είπατε ότι εμείς στους έξι μήνες αυξήσαμε την ανεργία και καταστρέψαμε την οικονομία. Ποιος κατέστρεψε την οικονομία; Εσείς πήγατε την ανεργία από το 7% στο 25%» είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Κάνατε προβλέψεις ότι θα έχουμε ύφεση το 2015 αλλά σε 6 μήνες θα έχουμε ανάπτυξη αν καταφέρουμε να περάσουμε την πρώτη αξιολόγηση με επιτυχία. Η χωρά παρά τις αδυναμίες και τις δυσκολίες κατάφερε σε μια χρονιά με capital controls να αυξήσει τα έσοδα και η εκτίμηση ότι θα είχαμε πρωτογενές έλλειμμα αναθεωρείται και κλείνουμε με πρωτογενές πλεόνασμα.

«Η χώρα έκλεισε το 2015 με πρωτιά στην απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ. Γιατί κύριε Μητσοτάκη τόσα χρόνια ήταν τελευταία; Μήπως σχετίζεται με τις πελατειακός σχέσεις;».

Επίσης ο Πρωθυπουργός απάντησε θετικά στην πρόσκληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για διάλογο για τη δημόσια διοίκηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ότι ώρα θέλετε να τον κάνουμε το διάλογο για δημόσια διοίκηση και το μισθολόγιο των δημοσίων υπάλληλων».

Παράλληλα πρόσθεσε: «Ακούω τώρα τελευταία κάποιοι διαρρέουν ότι το ΔΝΤ θέλει να ξαναδούμε το θέμα του μισθολογίου. Αλλά μάλλον δεν είναι το ΔΝΤ, αλλά εσείς. Πάει ι πολύ να μας κάνετε κ μαθήματα ηθικής».

Αναφορικά με τους μετακλητούς υπαλλήλους ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «τον Ιανουάριο του 2015 οι μετακλητοί υπάλληλοι της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου ήταν 1197 ενώ σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 640». Επίσης συμπλήρωσε ότι «την περίοδο που ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης είχε 51 μετακλητούς υπαλλήλους ενώ ο κ. Βερναρδάκης έχει μόνο 2».

«Για ποιο ηθικό πλεονέκτημα μιλάτε που δήθεν εμείς έχουμε απολέσει» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

 

 

Τσίπρας: Η μεγάλη μάχη είναι να μην γίνουν περικοπές στις συντάξεις – ΒΙΝΤΕΟ 

«Χρήσιμη» χαρακτήρισε τη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τριτολογία του, προσθέτοντας ότι «η πρότασή μας σε ότι αφορά την μη περικοπή συντάξεων οφείλει να γίνει δεκτή από τους θεσμούς και αυτή θα είναι η μεγάλη μάχη που θα δώσουμε».

«Ήταν καλό που έγινε η σημερινή συζήτηση. Ένα μείζον ζήτημα, ένα μείζον κοινωνικό θέμα η βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης απασχολεί όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες, συζητήθηκε ανοιχτά ενώπιον του ελληνικού λαού και κατατέθηκαν προτάσεις» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Πήραμε την ευθύνη να καταθέσουμε μία πρόταση ανοιχτά, όχι σε κλειστά δωμάτια στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, όπως συνήθιζαν να κάνουν άλλες κυβερνήσεις αλλά για αυτό το μείζον εθνικό θέμα, το μείζον κοινωνικό θέμα η πρότασή μας έγινε δημόσια γνωστή.

Δεν την καταθέσαμε στα κρυφά στους θεσμούς, την καταθέσαμε ταυτόχρονα σε όλη την ελληνική κοινωνία, την καταθέσαμε στους κοινωνικούς φορείς και είμαστε ανοιχτοί σε έναν ουσιαστικό διάλογο» υπογράμμισε και συνέχισε: 

«Η σημερινή συζήτηση ήταν χρήσιμη γιατί κατέδειξε το πρόβλημα. Δεν συζητάμε επειδή έχουμε μία υποχρέωση βάση της συμφωνίας. Συζητάμε ένα πρόβλημα που θα σκάσει στα χέρια μας, όποιος και αν κυβερνά αυτόν τον τόπο τα επόμενα χρόνια. Και έχουμε χρέος απέναντι στις επόμενες γενιές να ανοίξουμε τη συζήτηση και να βρούμε λύσεις.

Υπήρξε μία συμφωνία των περισσοτέρων στη διαπίστωση ότι δεν μπορεί να μην προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Βεβαίως υπήρξε μία σειρά από διαφωνίες».

«Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να πάμε σε μία δομική μεταρρύθμιση για τη βιωσιμότητα του συστήματος όμως θέλουμε να πάμε σε ένα αναδιανεμητικό σύστημα.

Πιστεύουμε ότι  είναι δίκαιο να μοιράζει κανείς τα βάρη και να δίνει τη δυνατότητα μιας ελάχιστης προστασίας ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Δεν πιστεύουμε ότι η λύση είναι ο πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης. Είναι η λογική που λέει ότι αυτοί που θα επιβιώσουν θα είναι αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα. Και αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, είτε επειδή είναι άνεργοι είτε επειδή είναι επισφαλώς εργαζόμενοι δεν θα έχουν μία προοπτική στα γηρατειά τους μιας στοιχειώδους κοινωνικής προστασίας.

Εμείς πιστεύουμε ότι οι εισφορές πρέπει να είναι ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα διότι αυτός είναι δείκτης κοινωνικής δικαιοσύνης.

Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να μειωθούν εκ νέου οι συντάξεις των συνταξιούχων που τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 35%» τόνισε και πρόσθεσε:

«Η πρότασή μας σε ότι αφορά την μη περικοπή συντάξεων οφείλει να γίνει δεκτή από τους θεσμούς και αυτή θα είναι η μεγάλη μάχη που θα δώσουμε.

Το επόμενο διάστημα θα είμαστε ανοιχτοί σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Θέλουμε διάλογο όμως πάνω στην πραγματικότητα των προτάσεων, όχι στην παραπληροφόρηση. Και θέλουμε αυτός ο διάλογος να καταλήξει σε μία μεταρρύθμιση που θα δώσει την προοπτική της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού μας συστήματος διότι αυτό το χρωστάμε στις επόμενες γενιές και ταυτόχρονα θα διατηρήσει την κοινωνική συνοχή, δηλαδή θα αποτρέψει μια νέα οριζόντια επέμβαση στις συντάξεις».

«Είναι ένας δύσκολος δρόμος αλλά πιστεύουμε ότι ο στόχος είναι εφικτός. Και πιστεύουμε ότι όσο πιο ειλικρινά και όσο πιο πλατιά κουβεντιάσουμε, τον στόχο μας θα τον πετύχουμε» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

 

Τι είπε για τους αγρότες ο Πρωθυπουργός – ΒΙΝΤΕΟ

«Για πρώτη φορά το αίτημα των αγροτών  για διάλογο με τον Πρωθυπουργό τους δίνεται από  την αρχή και κάποιοι το αρνούνται» σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ασφαλιστικό.

«Αναρωτιέμαι, γιατί αν δεν υπάρξει διάλογος οι διεκδικήσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες. Είμαστε σε αντιπαράθεση με τα προβλήματα των αγροτών» επεσήμανε.

«Θα προστατεύσουμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Για αυτούς θα προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις» πρόσθεσε. 

Σημείωσε ότι «στις κινητοποιήσεις η μεγάλη πλειοψηφία είναι πράγματι άνθρωποι που βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται και τα έξοδα τους να αυξάνονται αλλά είναι και άνθρωποι που λαμβάνουν επιδοτήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και ενδεχομένως και να πρωτοστατούν.»

«Σκεφτείτε τι θα κέρδιζε ο αγρότης από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. και τι θα έχανε. Μήπως τη βασική σύνταξη; Με τη δική μας μεταρρύθμιση αντικαθίσταται τα 158 ευρώ της σύνταξης του ΟΓΑ με την Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ.» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Βεβαίως να δούμε διορθώσεις και να ακούσουμε προτάσεις» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός. «Αλλά να μην παραπληροφορούμε τον κόσμο και να μην δημιουργούμε την αίσθηση ότι έρχεται δήθεν ο Αρμαγεδώνας» πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ