Ο Κατρούγκαλος προαναγγέλλει διορθώσεις στο ασφαλιστικό

Διορθωτικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό προαναγγέλλει με άρθρο του στην Ναυτεμπορική ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στην αντιστροφή του ταξικού προσήμου ενός άδικου ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο οδηγεί σε αρνητική αναδιανομή από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους, στοχεύει η κυβέρνηση με την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση, επισημαίνει σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα στην Ναυτεμπορική, ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος, υπό τον τίτλο «Όχι πια μόνον οι μισθωτοί, όχι πλέον οι φτωχότεροι».

Όπως επισημαίνει, η μεταρρύθμιση αυτή, «δεν αυξάνει τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά υπολογίζει τις εισφορές στη βάση του πραγματικού εισοδήματος, σε εκτέλεση των βασικών αρχών του νόμου, που είναι και θεμελιώδεις αρχές της Αριστεράς: Ισότητα και κοινωνική Δικαιοσύνη».

Όπως τονίζει ο κ.Κατρούγκαλος, «…το νέο σύστημα είναι κοινωνικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάμων, με έντονα στοιχεία αναδιανομής. Όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης και αυτό αφορά και στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών».

Ωστόσο, «και οι δικαιότεροι κανόνες επιδέχονται διόρθωση για να μην καταλήγουν σε ανεπιεική αποτελέσματα”, σημειώνει ο κ.Κατρούγκαλος, προαναγγέλλοντας διορθωτικές παρεμβάσεις στην πρόταση αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τις ενώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων θα πάρει τα αναγκαία μέτρα. Ήδη προσανατολιζόμαστε στο στο να επεκτείνουμε και στους νέους επιστήμονες την ειδική κατώτερη ασφαλιστική κλάση που προβλέπεται για τους αγρότες και με τους ίδιους συντελεστές».

Όπως προσθέτει, «σκεφτόμαστε επίσης να εφαρμόσουμε έναν “κόφτη” στην ασφαλιστική επιβάρυνση, κλιμακούμενο ανά εισοδηματική κατηγορία, ούτως ώστε να συνεχίσει να επιτυγχάνεται η αναδιανεμητική λειτουργία του νέου συστήματος χωρίς αδικίες και ανεπιεική αποτελέσματα».

Διαβάστε επίσης:

Κατρούγκαλος: Σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Το μήνυμα της κυβέρνησης στους αγρότες για ασφαλιστικό – φορολογικό – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ