Η στρατηγική Καμμένου με πρόεδρο της ΝΔ τον Μητσοτάκη

Της Λώρας Ιωάννου 

Ο Πάνος Καμμένος καταρχήν δηλώνει ότι δεν αισθάνεται απειλή από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τιμόνι της Ν.Δ. Εκτιμά ότι αργά ή γρήγορα θα βγουν εσωκομματικά μαχαίρια από την νεοφιλελεύθερη στροφή που θα επιχειρήσει ο νέος αρχηγός σε συνδυασμό με τις ακροδεξιές απόψεις που πρεσβεύει ο Άδωνις Γεωργιάδης, πολιτικός παρτενέρ του προέδρου. 

Καλού κακού, ωστόσο, παίρνει τα μέτρα του. Εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ότι κανένα κόμμα δεν θα μείνει αλώβητο από την διαφαινόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Έτσι θέτει τους ΑΝΕΛ σε πλήρη οργανωτική ανασυγκρότηση και στέλνει το μήνυμα ότι ως κυβερνητικός εταίρος θα γίνει πιο διεκδικητικός ώστε το μείγμα της πολιτικής σε μείζονα θέματα να μην είναι σε βάρος της ελεύθερης οικονομίας. Ο Πάνος Καμμένος με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να μειώσει τυχόν διαρροές κεντροδεξιών ψηφοφόρων προς τη ΝΔ. Ειδικά εάν διεμβολιστεί το κέντρο και οι πολίτες συνασπιστούν σε δύο ισχυρούς πόλους που θα εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. , την κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά. 

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σπεύδει μέσω του Real.gr να διαμηνύσει ότι ο δρόμος για τον νέο πρόεδρο της Ν.Δ. δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Κάνει μάλιστα διάκριση ανάμεσα στον πατέρα Μητσοτάκη και τον υιό. «Ο πατέρας Μητσοτάκης είναι ψύχραιμος. Ο Κυριάκος χρωστάει σε πολλούς. Και στους ακροδεξιούς και στους νεοφιλελεύθερους. Όσο για τους Καραμανλικούς τους έχει βάλει καθαρά απέναντι του» δηλώνει και σε αντίθεση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα υποστηρίζει ότι η κεντροδεξιά παράταξη αργά ή γρήγορα θα φυλλορροήσει. «Η ΝΔ τέλειωσε. Θα μετατραπεί σε έναν παραπόταμο. Το μόνο κίνημα που παραμένει συνεπές στις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες». 

Στην πραγματικότητα, ο υπουργός Άμυνας συνεχίζει την θεωρία της παρεκκλίνουσας πορείας της ΝΔ από τις αρχές του Καραμανλισμού όπως έκανε και επί προεδρίας Σαμαρά. Αυτή την φορά ποντάρει στην ενδεχόμενη αναβίωση της κόντρας «καραμανλικών» -«μητσοτακικών» εκτιμώντας ότι το ηττημένο καραμανλικό στρατόπεδο αργά ή γρήγορα θα επαναστατήσει. 

Ο ίδιος καραδοκεί προκειμένου να επωφεληθεί από μία τέτοια εσωκομματική σύγκρουση. Τι πιστεύει; Ότι «καραμανλικοί» βουλευτές που θα απομονωθούν από την ηγετική ομάδα του Κ. Μητσοτάκη θα πέσουν αργά ή γρήγορα στην αγκαλιά του υποκινούμενοι από το ένστικτο της πολιτικής και εκλογικής επιβίωσης. 

Όχι τυχαία, ο Πάνος Καμμένος την Τρίτη συγκάλεσε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή βουλευτών, υπουργών και υφυπουργών, πρώην βουλευτών, πολιτευτών μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και μελών της επιτροπής που έχει οριστεί για να διοργανώσει το συνέδριο του κόμματος. 

Σε αυτήν την σύσκεψη ο Πάνος Καμμένος αναγνώρισε ότι η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη θα δυσκολέψει την περιβόητη συναίνεση που επιδιώκει η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Επίσης, προέβλεψε ισχυρή πόλωση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Ωστόσο, επιχείρησε να καθησυχάσει βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ. 

«Η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν μας κάνει κακό» τους είπε. «Πλέον η ΝΔ μετατρέπεται σε κόμμα με ακραίες νεοφιλελεύθερες θέσεις. Θα κινηθεί υπέρ της ολιγαρχίας. Αυτή η εξέλιξη είναι προς όφελος των ΑΝΕΛ» υποστήριξε. Χωρίς να ξετυλίξει πλήρως το σκεπτικό του που φθάνει προοπτικά μέχρι και την συγκρότηση νέου κόμματος από δυσαρεστημένους «καραμανλικούς», ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι ΑΝΕΛ μπορούν να κυριαρχήσουν σε «γαλάζιες» εκλογικές δεξαμενές όπως η Εκκλησία, οι πατριωτικές δυνάμεις και οι εκφραστές του κοινωνικού κράτους. «Αυτοί θα μείνουν άστεγοι» τόνισε φέροντας ως παράδειγμα την θετική ψήφο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο σύμφωνο συμβίωσης αλλά και το γεγονός ότι δεν βλέπει με κακό μάτι τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας. 

Ο Π. Καμμένος προανήγγειλε διεύρυνση προς το κέντρο και οργανωτική ανασυγκρότηση ενώ υπάρχουν σκέψεις να αρθούν διαγραφές στελεχών από το παρελθόν. Εν’ όψει του συνεδρίου αμέσως μετά το Πάσχα ζήτησε από τα στελέχη του κομματική ετοιμότητα. «Θα ανασυνταχθούν τα όργανα του κόμματος. Θέλω εγρήγορση και δουλειά. Δεν αδρανούμε. Το κόμμα πρέπει να δουλεύει ρολόι» είπε μεταξύ άλλων. 

Ο Πάνος Καμμένος σήμανε συναγερμό και σε επίπεδο κυβερνητικό. Ζήτησε να οριστεί από κάθε υπουργό και Γενικό Γραμματέα υπουργείου να οριστεί ένας εκπρόσωπος ο οποίος θα επικοινωνεί κεντρικά με το κόμμα και την εκπρόσωπο τύπου Μαρίνα Χρυσοβελώνη ώστε να επικοινωνούνται προς τους πολίτες οι όποιες θετικές πρωτοβουλίες των υπουργών. 

Ταυτόχρονα προανήγγειλε ότι οι ΑΝΕΛ θα γίνουν πιο διεκδικητικοί κυβερνητικοί εταίροι παρότι έχουν αποφασίσει να μην μετέχουν στην διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής. Χωρίς να χαλάσει τις άριστες σχέσεις που έχει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Π. Καμμένος εμφανίζεται αποφασισμένος να υπερασπιστεί πιο σθεναρά τους ελεύθερους επαγγελματίες και του αγρότες αλλά και τους συνταξιούχους κυρίως του ΝΑΤ.

 

Στόχος του, όπως λέει, να μην επιβαρυνθούν από την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού οι παραγωγικές τάξεις και από την φορολογία των αγροτών η μεγάλη μάζα των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Ήδη, ο κ. Καμμένος εκτιμά ότι έχει κερδίσει πολλές βελτιωτικές προτάσεις κυρίως σε σχέση με τους στρατιωτικούς του κλάδου των οποίων προΐσταται. 

 

Πηγή:real.gr

 

Διαβάστε επίσης

σχολίασε κι εσύ