Μουζάλας: Η προσφυγική κρίση δεν μπορεί να λυθεί σε εθνικό επίπεδο

Για την προσφυγική κρίση και για τον ρόλο της Τουρκίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γερμανίας μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας στις εφημερίδες Frankfurter Rundschau και Handelsblatt.

«Η προσφυγική κρίση και το μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορούν να λυθούν σε εθνικό επίπεδο. Το κλείσιμο συνόρων θα σήμαινε ότι δεν υπάρχει ενιαία πολιτική της Ευρώπης» ανέφερε ο κ. Μουζάλας προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα αποτελεί το αρχικό τμήμα της διαδρομής των προσφύγων. Η πόρτα, ωστόσο, βρίσκεται στην Τουρκία».

Αναφορικά με τη συνθήκη Σένγκεν σημείωσε ότι «διάφοροι στην Ε.Ε. θέλουν να τιμωρήσουν την Ελλάδα με αποβολή από τη Ζώνη Σένγκεν, κυρίως με εσωτερικά πολιτικά κίνητρα».

Η θέση της Ε.Ε. είναι η ενίσχυση της συνοχής της Ζώνης Σένγκεν και αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Αυτή είναι και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης» συμπλήρωσε.

«Τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας φυλάσσονται άριστα. Αλλά στο Αιγαίο είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε τη Συνθήκη της Γενεύης, δηλ. να διασώζουμε πρόσφυγες εισερχόμενους στα χωρικά μας ύδατα και να τους φέρνουμε με ασφάλεια στη στεριά. Πρόσφατα κάλεσα τους Πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην Ελλάδα και φτάσαμε με σκάφος του Λιμενικού στα θαλάσσια σύνορά μας με την Τουρκία. Εκεί είδαμε τις βάρκες με τους πρόσφυγες και τους ρώτησα: «Πείτε μου, σας παρακαλώ, με ποιο τρόπο να ασφαλίσουμε αυτά τα σύνορα». Νομίζω εκεί κατάλαβαν το πρόβλημα» τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας.

Παράλληλα επεσήμανε ότι «η μοναδική λύση είναι να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές στις τουρκικές ακτές και να πείσουμε του πρόσφυγες να μην επιβιβαστούν στις βάρκες διακινδυνεύοντας τη ζωή τους». «Άπαξ και βρεθούν στη θάλασσα, είμαστε υποχρεωμένοι ηθικά και νομικά να τους διασώσουμε», είπε.

Όσον αφορά στην FRONTEX ανέφερε ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν τη θέλει και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα θέλει περισσότερη FRONTEX, από ό,τι μας δίνει η Ευρώπη. Ζητήσαμε 1.800 προσωπικό και μας ήρθαν 800. Χρειαζόμαστε 100 περιπολικά σκάφη. Ζητήσαμε 100 μηχανήματα δακτυλοσκόπησης και λάβαμε 45 3κ των οποίων 15 από τη Γερμανία».

«Η Γερμανία κράτησε σε αυτή την κρίση την Ευρώπη ενωμένη και συνέβαλε στο να παραμείνει η Ευρώπη στο Διαφωτισμό και να μην επιστρέψει στο Μεσαίωνα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην πολιτική της κυρίας. Μέρκελ. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Γερμανία έχει λάβει το 90% όλων των προσφύγων. Αυτό προκαλεί εντάσεις στο εσωτερικό της αλλά εύχομαι να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό πνεύμα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Η Τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση να περιορίσει τις προσφυγικές ροές. Αυτό δεν το βλέπουμε να συμβαίνει. Ωστόσο, σέβομαι την Τουρκία, η οποία έχει αναλάβει 2,5 εκατ. πρόσφυγες. Ωστόσο το γεγονός είναι ότι οι πρόσφυγες έρχονται από τις τουρκικές ακτές και μόνο εκεί μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.  Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» πρόσθεσε.

Επίσης σημείωσε ότι «σε σχέση με τα hotspots βρισκόμαστε πίσω» και εξήγησε:

«Στη Λέσβο λειτουργεί και σε Χίο, Σάμο, Λέρο θα είναι σε πλήρη λειτουργία τέλος Ιανουαρίου. Δεχόμαστε κριτική ότι βρισκόμαστε πίσω και είναι ορθή κριτική. Η καθυστέρηση οφείλεται στην δυσκολία της διαχείρισης του μεγέθους των ροών και ιδιαίτερα στην παροχή στέγης. Κατανοούμε την κριτική αλλά ας μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για νησιά με περιορισμένες δυνατότητες υποδοχής που δέχονται αριθμό προσφύγων ίσο με αυτόν των κατοίκων σε μερικές μόνο μέρες.

Έχουμε κλειστό σύστημα ταυτοποίησης στα hotspots και προτείναμε να διασυνδεθεί με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων ασφαλείας για εντοπισμό ενδεχόμενων υπόπτων ή καταζητούμενων για τρομοκρατία, πράγμα το οποίο υλοποιείται άμεσα».

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικοί έπαινοι για την Άνγκελα Μέρκελ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ