Μόνος στο υπουργείο, γράφει–σβήνει το νομοσχέδιο

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συγγραφή του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό που θα δοθεί στους εκπροσώπους των δανειστών για συζήτηση και που θα κατατεθεί τέλη Ιανουαρίου –ίσως και αρχές Φεβρουαρίου– στη Βουλή προς ψήφιση, αφού προηγουμένως θα υπάρξει και διαβούλευση με τους φορείς.

Τη συγγραφή του νομοσχεδίου έχει αναλάβει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, που παρέμεινε στην Αθήνα τις ημέρες των εορτών, με τη συνδρομή του υφυπουργού, Αναστάσιου Πετρόπουλου και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου, Νίκου Φράγκου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου απομένουν οι τελευταίες πινελιές που αφορούν πρωτίστως τεχνητά θέματα ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων σε ένα.

Εν τω μεταξύ, μαραθώνιο επαφών και συναντήσεων με τους επικεφαλής των δανειστών προγραμματίζει, προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις, ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο να κλείσει έως τις αρχές της Ανοιξης η αξιολόγηση και, εν συνεχεία, από το καλοκαίρι, όπως πιστεύει, η χώρα και η οικονομία να βγουν στο «ξέφωτο».

Οι συναντήσεις με τους ηγέτες

Ο πρωθυπουργός που έχει πλέον απορρίψει οριστικά τη σύγκρουση με τους εταίρους ως στρατηγική επιλογή, χαρακτηρίζει το ασφαλιστικό ως τη «μητέρα όλων των μαχών», πολύ περισσότερο που θα υπάρξουν ταυτόχρονα πολύ δύσκολες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και το φορολογικό των αγροτών.

Την ίδια, ωστόσο, στιγμή κατανοεί πως υπάρχουν ακραίες δυνάμεις μεταξύ των δανειστών, όπως π.χ. ο Β. Σόιμπλε και κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν το ασφαλιστικό, προκειμένου να ανατρέψουν την κυβέρνηση, αποστέλλοντας μήνυμα και προς άλλες χώρες του Νότου. Όπως στην Ισπανία που ενδέχεται να οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές την Άνοιξη, στην Ιταλία όπου ο Ρέντσι αρχίζει και αμφισβητεί ευθέως τη λιτότητα ή και την Πορτογαλία, η νέα κυβέρνηση σοσιαλιστών–αριστεράς της οποίας προχωρά ήδη σε αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Στο Νταβός ο πρωθυπουργός 21–22 Ιανουαρίου

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει επίσημες συναντήσεις και επαφές με τους επικεφαλής των δανειστών, όπως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Μάριο Ντράγκι, αλλά και με άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τα ευρωπαϊκά δρώμενα, όπως ο Φρανσουά Ολάντ, ο Μάρτιν Σουλτς, ο Τζιάνι Πιτέλα, προκειμένου να μην υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις ή τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος αυτών και παράλληλα, να μην επιμείνουν σε παράλογες αξιώσεις, όπως η σύνδεση της εθνικής σύνταξης με άλλα εισοδήματα ή το ύψος αυτής με τα έτη ασφάλισης.

Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να εκτιμά πως στο τέλος, μπορεί να μην υπάρξουν απώλειες στο συνταξιοδοτικό τέτοιες που θα θέσουν σε κίνδυνο και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ και οι αυξήσεις στις εισφορές να είναι μικρότερες –ίσως και στο ήμισυ– του 2%, ποσοστού, για το οποίο υπάρχει διαρροή σήμερα.

Οι περιοδείες Κατρούγκαλου

Το Μαξίμου, στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος υπεράσπισης των ελληνικών θέσεων και πίεσης προς τους δανειστές, εκπονεί ένα συνολικότερο πολιτικό σχεδιασμό.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, π.χ., θα επισκεφθεί 8–10 Ιανουαρίου το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με συναρμόδιους υπουργούς και κυρίως με τα γερμανικά συνδικάτα, ενώ 14–16 Ιανουαρίου θα επισκεφθεί, για αντίστοιχες συναντήσεις, το Παρίσι.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναλαμβάνει την κινητοποίηση του Ευρωκοινοβουλίου και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και κύκλων της σοσιαλδημοκρατίας, με τους οποίους η κυβέρνηση έχει ανοίξει ήδη διαύλους επικοινωνίας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, προσβλέπει στη συνδρομή σύσσωμου του Νότου, τόσο δηλαδή του Μάριο Ρέντσι, όσο και του νέου Πορτογάλου πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα, ενώ ανοιχτό παραμένει προς το παρόν και το θέμα της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης στη Μαδρίτη, με δεδομένη, όμως, τη μεγάλη ήττα του Ραχόι.

Στην Ευρώπη Τ. Παυλόπουλος – Δ. Μπαδογιάννη

Χαρακτηριστικό της κινητοποίησης που πραγματοποιείται είναι ότι δυο σύμβουλοι του πρωθυπουργού, ο επί ευρωπαϊκών θεμάτων, Τάκης Παυλόπουλος και η υπεύθυνη για τα ξένα μέσα, Δανάη Μπαδογιάννη θα μεταβούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υπάρξει απευθείας ενημέρωση των διεθνών ΜΜΕ για τις ελληνικές θέσεις.

ΠΗΓΗ: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Deutsche Welle – Σταματήστε τον Ντράγκι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ